начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Мнениеот miniscule » 24 Юли 2013, 16:32

КАКТО И ДОСЕГА , С ЧЕТЕНЕ .ВЪПРОСЪТ Е КАКВО ПОВЕЧЕ - ТЕОРИЯ ИЛИ ПРАКТИКА ДА НАБЛЕГНА ПОВЕЧЕ
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 24 Юли 2013, 16:49

Лично за себе си смятам да наблегна повече на практика, ще ми е по-полезна в работата, а и в ТР и Решенията по чл.290 има доста теория.
chandra
Потребител

Мнениеот lvb2012 » 24 Юли 2013, 17:15

dedra написа:ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

1. ОБЯВЯВА КОНКУРС за първоначално назначаване и заемане на 9 (девет) свободни длъжности за „съдия” в районните съдилища на основание чл. 180, ал.1 във връзка с чл. 178 от ЗСВ, както следва :

- Районен съд – Варна – 2 (две) свободни длъжности
- Районен съд – Девня – 1 (една) свободна длъжност
- Районен съд – Провадия – 1 (една) свободна длъжност
- Районен съд – Първомай – 1 (една) свободна длъжност
- Районен съд – София – 4 (четири) свободни длъжности.

1.2. Конкурсът да се проведе от конкурсна комисия на два етапа - писмен и устен изпит по ред, определен с Правилата относно реда за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи.

1.3. Писменият изпит да се проведе на 19 октомври 2013г. от 9.00 часа, в сградата на Националния институт на правосъдието, ул. „Екзарх Йосиф” № 14 и сградата на ВСС, ул. „Екзарх Йосиф” № 12.

2. ОБЯВЯВА КОНКУРС за първоначално назначаване и заемане на 22 (двадесет и две) свободни длъжности за „прокурор” в районните прокуратури на основание чл. 180, ал. 1, чл. 191, ал. 1, изр. 2-ро от ЗСВ и във връзка с решение на ВСС по пр. № 15/18.04.2013 г., т. 5 за обявяване на свободните длъжности по чл. 178 от ЗСВ, както следва:

- Районна прокуратура – Бургас – 2 (две) свободни длъжности
- Районна прокуратура – Варна - 4 (четири) свободни длъжности
- Районна прокуратура – Велико Търново - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Велинград - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Гоце Делчев - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Кърджали - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Левски - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Нова Загора – 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Плевен – 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Пловдив - 3 (три) свободни длъжности
- Районна прокуратура – Разлог - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Самоков - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Свиленград – 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Харманли - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – София - 2 (две) свободни длъжности.

2.1. Конкурсът да се проведе от конкурсна комисия на два етапа - писмен и устен изпит по ред, определен с Правилата относно реда за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи.

2.2. Писменият изпит да се проведе на 26 октомври 2013 г. от 09.00 часа, в сградата на Националния институт на правосъдието, ул. „Екзарх Йосиф” № 14 и сградата на ВСС, ул. „Екзарх Йосиф” № 12.

3. На основание чл. 181, ал. 2 и ал. 3 от ЗСВ и чл. 8 от Правилата относно реда за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи, в 14-дневен срок от датата на публикуване на обявата в "Държавен вестник" кандидатите подават в администрацията на ВСС, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф" № 12, заявление за участие в конкурса (по образец), към което се прилага: подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по ЗСВ; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка; други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

4. Устният изпит да се проведе по график и на места определени от конкурсната комисия.

Обн. ДВ 63/16.07.2013

Колеги, в случай че се нуждаете от развитите въпроси по актуалния към 2013г. конспект на ВСС за конкурса за младши магистрати пишете на viper333777@abv.bg .Тази пролет успешно се справих с конкурса и смятам, че материалите за подготовка, които ползвах биха били от полза и за други хора.Успех на всички 
lvb2012
Младши потребител

Мнениеот adelina_vn » 24 Юли 2013, 19:14

chandra написа:"Реши майка ли искаш да бъдеш или съдия"... Мисля, че е прекалено грубо! Значи всички жени да си стоим в къщи, до печката! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Да, решила съм - искам да бъда съдия! Има какво да дам от себе си! Не е лесно, трябва четене, но аз съм си книжен плъх! Може да съм малко песимист, но съм старателна, чета бързо и помня бързо! Да стигнем до там да мисля, кой ще ми решава делата! Или се притеснявате, че туко виж и двамата сме минали и ни настанили в един кабинет... и ХОП аз ви тръшкам моите дела, и излизам в майчински! Обещавам Ви колега, ако ни се получат нещата, да не Ви изненадам с двоен доклад! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

chandra, очевидно колегата miniscule няма достатъчен житейски опит, щом задава подобни въпроси. Излишно е да се обясняваш, няма как да те разбере...
adelina_vn
Младши потребител

Мнениеот u3mamhukaa » 24 Юли 2013, 21:36

Добре де момчета и момичета ,лелки и чичаци :lol: ,що за наглост е това ,на конкурса да се явяват действащи нотариуси ????? Айде нали за адвокати разбирам ,не му потръгнала практиката на човека ще се явява ,ама да си нотариус и да се явиш това вече е върха на ..... де да знам простотия ли....наглост ли..... или просто жалко некадърничество ,май ,май е последното.Може ли да си нотариус ,хората да ти дават пари за подпис и да си до толкова глупав или некадърен че да се явиш за прокурор??? Просто ме шашнахте с тая публикация честно :lol:
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител

Мнениеот adelina_vn » 24 Юли 2013, 23:51

е да, на нотариуса му плащат срещу подпис, ама той от тези пари трябва да заделя за осигуровки, данъци, наем, консумативи, заплати и осигуровки на персонала и прочие, ако е в малък град колко често ще се подписва, а...
Макар, че историята помни и обратния вариант - прокурор кандидатства за нотариус, явно всеки си е направил сметката за себе си, всеки сам си преценява. Пък и има хора, които твърдо искат да работят само в областта на наказателното, независимо от заплащането...така че ...разни хора, разни идеали...
adelina_vn
Младши потребител

Мнениеот govedo » 25 Юли 2013, 03:13

Видяхте ли редултатите от днешния устен за съдия? На Щонкова първи проверяващ й написал 2, а трети проверяващ-5....На Кирилов първи проверяващ му написал 6, а пети проверяващ-4,50... Очевидно петчленката има симпатии... Или по-скоро има лобиране, плащане и пр. Защото членът на комисията Емилия Колева от всички изслушващи пише най-ниската възможна оценка на Щонкова и най-високата на Кирилов. Очевидно е, че Емилия Колева е била спазарена да пробута Кирилов и той печели конкурса.
govedo
Младши потребител

Мнениеот maunkata » 25 Юли 2013, 03:19

Ех, тази колежка Петя Щинкова.. Йоланда Цекова я оценява с петица, а в същото време Емилия Колева я оценява с двойка. А са слушали едно и също представяне по едно и също време. Много различно са я оценили съдийките. Егати и вътрешното убеждение, егати и обективността! Справедлив и неопорочен конкурс, няма що!
Мачът е свирен!
maunkata
Младши потребител

Мнениеот chandra » 25 Юли 2013, 12:18

Колега, не съм съвсем съгласна с Вас... това, че се явяват на конкурс за ВКП не означава, че колегите са не успели и какво като е нотариус! Може просто винаги да е желал да работи като прокурор, а мястото на нотариус да е стечение на обстоятелствата - първоначално никой не искаше да става нотариус, после се разбра, че е сладка работа! :mrgreen:
Аз имам успешна адвокатска практика, но наистина съм изморена от адвокатурата по много причини, а и винаги съм искала да бъда съдия, но след като натрупам опит и стаж! Това е моето виждане, и да като магистрат ще получавам много по-малко от това, което получавам като адвокат, но тук въпросът не е във възнаграждението, а в личното удовлетворение!
chandra
Потребител

Мнениеот bodymaker » 26 Юли 2013, 10:56

Колеги, някой от Вас може ли да сподели от къде намирате казуси за решаване и как въобще се готвите за практическата част - казуса ?
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот pm » 26 Юли 2013, 11:29

Някой разполага ли към днешна дата с информация за числеността на подалите документи кандидати? :)
pm
Потребител

Мнениеот dizhel » 26 Юли 2013, 13:21

Аз съм номер 23/276, предполагам че съм 276 поред, към 500 кандидата може и да има
dizhel
Потребител

Мнениеот chandra » 26 Юли 2013, 13:46

Това предполагам е за прокурорският - 23 е номерът на конкурса мисля
chandra
Потребител

Мнениеот pm » 26 Юли 2013, 14:40

Ееех, не са никак малко ...
pm
Потребител

Мнениеот chandra » 29 Юли 2013, 11:01

:mrgreen: Колеги, голямо затишие :)
chandra
Потребител

Мнениеот adelina_vn » 29 Юли 2013, 14:02

Давайте да решим този казус:
Казус за 17.10.2008 г.

На 10.01.2008 г. „АВ” ООД със седалище в Пловдив предявява срещу „СД” със седалище в София ООД иск за сумата от 25 000 лв., представляваща неизплатено възнаграждение за извършени от ищеца, но неплатени от отвеника строителни работи.Като доказателство към сковата молба ищецът приложил единствено писмен договор за изработка с ответника.
На 15.03.2008 г. се провело първото открито съдебно заседание.
В това съдебно заседание „СД” ООД оспорило основателността на иска, заявявайки, че работата по договора не е извършена, и предявило насрещен иск за сумата от 10 000 лв., представляваща стойност на доставени от насрещния ищец, но неплатени от ответника по насрещния иск, материали.
В това заседание ищецът по основнаия иск поискал от съда назначаване на експертиза за установяване размера на вземането му към ответника, а ответникът и ищец по насрещния иск поискал от съдаэ изслушването на двама свидетели, които да установят договора, на чието неизпълнение той основала насрешния си иск.
Съдът допуснал изслушването на поисканата експертиза, но отказал да допусне свидетели.
На 30.05.2008 г. се провело поредното открито съдебно заседание, на което ответникът по насрещния иск поискал като трето лице – помагач на негова страна в процеса да се конституира „Х” ООД, което било подизпълнител на ищеца по основния иск.
Съдът не уважил искането за привличане на трето лице – помагач, приел заключението на вещото лице и презвид изричното изявление на страните за липса на други искания, дал ход на устните състезания.
С постановеното от съда решение се отхвърляли както основния, така и насрещния искоове.
И двете страни обжалвали решението и с въззивните жалби предстали относими към спора писмени доказателства, но въззивният съд отказал да приеме тези доказателства, позовавайки се на ограничението по чл.266, ал.1 от ГПК.

Въпроси:

1.На кой съд е подсъден основният иск.
2.Законосъобразно ли съдът е приел за разглеждане насрещния иск.
3.Законосъобразно ли съдът не е допуснал изслушването на свидетелски показания.
4.Законосъобразно ли е отхвърлено искането за привличане на трето лице – помагач.
5.Правилно ли е решението на съда за отхвърляне на исковете и ако не – какво решение е трябвало да постанови по всеки иск.
6.Законосъобразно ли въззивният съд е отказал да приеме представените с въззивните жалби писмени доказателства.
adelina_vn
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 29 Юли 2013, 15:59

Понеже ИМ е подадена преди 01.03.2008 г., ще се прилага ГПК (отм.)
1. СГС - окръжен съд по седалището на ответника;
2. Да, чл. 104 ГПК (отм.);
3. Да, чл. 133, б. в ГПК (отм.);
4. Да, щом е поискано в "поредното" открито заседание, а може да се иска най-късно в първото.
5. Тук според мен идеята е, да се разпредели доказателствената тежест и да се посочи твърденията на страните с какви доказателства могат да се докажат. Тази експертиза за "установяване на вземанията" на ищеца по първоначалния иск може например да е комплексна техническа, оценителна и счетоводна и ако се установи, че СМР, за които е сключен договорът, действително са извършени, както и техните вид и стойност, издадени са фактури, осчетоводени са и т.н., значи първоначалният иск трябва да бъде уважен. Ако не се установи, значи трябва да се отхвърли. Насрещният иск е недопустим заради неспазването на срока, тъй че трябва да се остави без разглеждане.
6. Не, защото производството е по ГПК (отм.)
contralegem
Потребител

Мнениеот viara-ivanova » 29 Юли 2013, 19:07

Колеги, много блед и нечетлив днешния протокол от конкурса за следователи. Вие разчитате ли го? Защо още няма класиране за СНС?
viara-ivanova
Младши потребител

Мнениеот adelina_vn » 30 Юли 2013, 10:15

contralegem написа:Понеже ИМ е подадена преди 01.03.2008 г., ще се прилага ГПК (отм.)
1. СГС - окръжен съд по седалището на ответника;
2. Да, чл. 104 ГПК (отм.);
3. Да, чл. 133, б. в ГПК (отм.);
4. Да, щом е поискано в "поредното" открито заседание, а може да се иска най-късно в първото.
5. Тук според мен идеята е, да се разпредели доказателствената тежест и да се посочи твърденията на страните с какви доказателства могат да се докажат. Тази експертиза за "установяване на вземанията" на ищеца по първоначалния иск може например да е комплексна техническа, оценителна и счетоводна и ако се установи, че СМР, за които е сключен договорът, действително са извършени, както и техните вид и стойност, издадени са фактури, осчетоводени са и т.н., значи първоначалният иск трябва да бъде уважен. Ако не се установи, значи трябва да се отхвърли. Насрещният иск е недопустим заради неспазването на срока, тъй че трябва да се остави без разглеждане.
6. Не, защото производството е по ГПК (отм.)

Благодаря contralegem :) Само че не можах да разбера отговора на 3-ти въпрос, защо да е законосъобразно това съдът да не допусне свидетелските показания в този случай, сочите чл.133 б от отм.ГПК, но там става въпрос за недопускане на свидетелски показания при опровергаване съдържанието на официален документ, а тук документа е частен - договор за изработка....
adelina_vn
Младши потребител

Мнениеот gandalf_bg » 30 Юли 2013, 10:30

u3mamhukaa написа:Добре де момчета и момичета ,лелки и чичаци :lol: ,що за наглост е това ,на конкурса да се явяват действащи нотариуси ????? Айде нали за адвокати разбирам ,не му потръгнала практиката на човека ще се явява ,ама да си нотариус и да се явиш това вече е върха на ..... де да знам простотия ли....наглост ли..... или просто жалко некадърничество ,май ,май е последното.Може ли да си нотариус ,хората да ти дават пари за подпис и да си до толкова глупав или некадърен че да се явиш за прокурор??? Просто ме шашнахте с тая публикация честно :lol:

е ако на тоя въпрос не моеш си отговориш...за да решат казуса на определен кандидат много ясно...
на писмения е трудно...не те вижда твоя човек...виж ако минеш там и те чакат на устния...те пишат тука хората за кво става въпрос...как един ще ти пише 2, а друг 5-6...пълен цирк...
успех на кандидатите...надеждата крепи човека, а като тя умре, остава илюзията...
gandalf_bg
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити