начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

казус за младши прокурор

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 09:51

Ако съм разбрал правилно колегата Тери въз. съд следва да върне делото на първа инст., а не на прокурора. И аз написах подонбно нещо, въпреки, че както написах по-горе под името ГОСТ, "измислях" отговора в крачка. До сега имах съмнения, но се радвам, че и друг мисли по същия начин, защото според мен нарушението е на първата инст., а не на прокурора. Само ми кажете, защо пропуска да е отстраним в първата инст.? Изменение на ОА може да стане само при съществена промяна в обст. част на акта, но не и когато става дума за нови престъпления и нови лица.
А относно чл. 198, ал. 3 - Антов не извършва убийство, за да запази чантата, а за да избяга. И въобще това, че деецът при кражба бяга с откраднатото не означава, че сме в хипотеза на ал. 3. Само ако той използва принуда, за да запази и т.н., а в казуса не става ясно, че Антов и Банов са употребили такава за запазване на откраданатото.
Гост

Мнениеот Сноб » 26 Окт 2005, 09:51

Ако съм разбрал правилно колегата Тери въз. съд следва да върне делото на първа инст., а не на прокурора. И аз написах подонбно нещо, въпреки, че както написах по-горе под името ГОСТ, "измислях" отговора в крачка. До сега имах съмнения, но се радвам, че и друг мисли по същия начин, защото според мен нарушението е на първата инст., а не на прокурора. Само ми кажете, защо пропуска да е отстраним в първата инст.? Изменение на ОА може да стане само при съществена промяна в обст. част на акта, но не и когато става дума за нови престъпления и нови лица.
А относно чл. 198, ал. 3 - Антов не извършва убийство, за да запази чантата, а за да избяга. И въобще това, че деецът при кражба бяга с откраднатото не означава, че сме в хипотеза на ал. 3. Само ако той използва принуда, за да запази и т.н., а в казуса не става ясно, че Антов и Банов са употребили такава за запазване на откраданатото.
Сноб

Мнениеот Teri » 26 Окт 2005, 10:02

Отстранимо е, защото няма порок в обвинителния акт. Както казах, прокурорът решава срещу кого и какви обвинения да повдигне, а нарушението е на съда. Той трябва да реши делото в посочената от прокурора рамка, а не го е сторил. Не съм била на този изпит, миналогодишния бе успешен :), но колегите от съда, с които говорих са категорични по въпроса. Прокурорът, при откриване на новите данни в хода на съдебното следствие, би могъл да поиска отделяне на тези материали и изпращането им в прокуратурата, за да се води производство срещу Васев. Успех още веднъж!
Teri

Мнениеот Teri » 26 Окт 2005, 10:06

Що се отнася до квалификацията по ал.3 на чл.198, споделям мнението Ви, че такава не е налице. Да не говорим за процесуалните рискове, които крие. Грабежът си е грабеж, а убийството, извършено от Антов - убийство по начин, опасен за живота на мнозина. /Мое мнение, но така бих водила досъдебното производство/.
Teri

казус младши прокурори - за колегата TERI

Мнениеот St 5 » 26 Окт 2005, 10:39

Колега Teri, как Вие, бихте определили правната кналификация на процесното деяние по разискваният казус.
Бихте ли споделили с нас?
St 5

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 11:07

Отговорът ми ще е малко на rima vista, не съм се задълбочавала.Тъй като няма данни, освен косвени - виковете на гражданите, за това използвана ли е сила или заплашване и за съдимостта на четиримата за да се реши квалификацията приемам, че е имало сила или заплашване упражнени от Антов или Бантов, както и че четиримата са с чисто съдебно минало. Тогава А и Б - 198, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от НК, а за А и чл.116, ал.1, т.6, пр.1, вр. с чл.115 от НК при ексцес. За В и Г чл.198, ал.1, вр. чл.20, ал.4, вр. чл.18, ал.1 от НК.
Надявам се, че не изпускам нещо от фактите. Не приемам чл.199, ал.1, т.2, защото се изисква да са се сговорили за "кражби или грабежи", т.е. уговорката да едно деяние не е достатъчна. Относно т.1 не може да се знае размера, тъй като няма данни в казуса.
Гост

Мнениеот Teri » 26 Окт 2005, 11:17

Имам предвид prima vista :D
Teri

Мнениеот Деси-слава » 26 Окт 2005, 11:52

Колега TERI,
а защо тълкувате толкова стеснително разпоредбата визирана в чл.199, ал.1, т.2, т.с, че трябва да са налице два или повече сговора за извършване на кражби или грабежи между лицата осъществили процесното деяние.
По отношение на чл.199, ал.1, т.1 съм съгласна с Вас, поради факта, че не е ясен точният размер на открадната сума.
Деси-слава

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 12:21

Не го тълкувам стеснително, а буквално и точно. Просто такава е практиката на съдилищата. Има и решения на ВС. Едно от тях е 105/81-Ін.о., според което за да е налице престъпление по чл.199, ал.1, т.2 е необходимо групата/обвързано е със стария чл.256/ да е организирана от лица, сговорили се да извършат не един, а два или повече грабежи или кражби.Реш. 179-69-ІІ сочи, че когато става въпрос за един предварително точно определен грабеж, без да се преследва извършването на други кражби или грабежи, не е налице престъпление по чл.199, ал.1, т.2.
Има и други - сигурна съм, че ще ги намерите - 620-82-І, 503-74-ІІ. Това е една част. Ако намерите подкрепа и за обратната теза - споделете я.
Гост

Мнениеот St 5 » 26 Окт 2005, 12:21

Колега Тери, значи както разбирам,
Вие приемате, че е осъществена кражба по смисъла на чл. 198, ал.1 във вр. чл.20, ал.2 и т.н
както сте описали в изложението си дадено на 26.10/10:07 часа.

Тогава, стрелбата срещу гражданите които са преследвали Антов и Банов, като какво я определяте?
Защото, както виждам, сте я включили в тезата си като самостоятелно деяние, осъществено от Антов по чл. 116, ал.1, т.6 от НК?

1. Не мислите ли , че в случая е налице квалифициращият признак на този състав по чл.199,ал.2,т.2 - т.с за грабеж на движима вещ, придружен с убийство или опит за ... цитирам дословно текста от НК?
2. Защо тълкувате "стеснително" визираната разпоредба на закона /чл.199, ал.2, т.2 от НК/?

Очаквам, включването Ви колега.
St 5

Мнениеот Teri » 26 Окт 2005, 12:36

По-горе при разсъжденията по т.2 на ал.1 на 199 съм изпуснала ник-а си. Колега, не приемам, че е "кражба" по чл.198, а грабеж по основния състав. А за т.нар."стеснително тълкуване" отново ще посоча практиката, според която в съдържанието на понятието "придружен с убийство" се влага смисъл, че убийството е част от принудата при извършване на грабежа. Ще дам само едно примерно решение, но са доста - 354-94-І. Затова и приемам основния състав.
Teri

Мнениеот Teri » 26 Окт 2005, 12:52

И пак в тази насока - в решение 596-99-ІІ се сочи, че грабеж не може да бъде извършен при евентуален умисъл /макар на пръв поглед решението в мотивите си да подкрепя тезата Ви/, а едва ли умисълът на Антов при стрелба по тълпа граждани би могъл да е пряк. Това косвено подкрепя изложеното от мен. При грабежа и принудата, и отнемането се осъществяват с пряк умисъл.
Имайте предвид, че не отричам ничие мнение - просто излагам своето. А отстрани, извън участието в конкурса, където съм аз в момента, винаги е по-лесно да споделиш мнението си. Всеки е убеден в своята позиция и в това няма нищо лошо. Дано комисиите оценят разсъжденията и обосновката на всеки по достойнство!
Teri

Мнениеот Сноб » 26 Окт 2005, 14:37

Въобще абсолютна категоричност при квалификацията на деянията не може да се направи. Това го казвам по повод на казаното, че умисълът за убийството на преследващия не може да е евентуален. Може - ако Антов е стрелял по конкретно лице, което го е настигало например. И може би това е най-вероятния сценарий, защото ако някой има шанс да избяга, то не би използвал оръжие по принцип. Изложеното го казвам, за да подчертая, че са възможни различни хипотези и следва да се изключат само тези, които са несъвместими с данните по казуса
Сноб

Мнениеот Сноб » 26 Окт 2005, 14:47

Грешка на езика - да се чете пряк
Сноб

казус младши прокурори - отговори

Мнениеот Деси-слава » 26 Окт 2005, 18:17

напълно съм съгласна с доводите Ви, но от така изложеният ни казус, не е ясно, имало ли е сговор, за извършването и на други грабежи или кражби, а ако е имало, това не беше много ясно между другото от усливието на казуса.
Т.с, казусът не е изяснен от тази страна, предполагам с определена цел от комисията. Никъде не виждам да се споменава за евентуален умисъл при грабежа, тъкмо обратното. А и, защо, да не стреля с пряк умисъл срещу преследващите го, като иска на всяка цена да задържи отнетата вещ. Ами, ако е съзнавал какво върши, и е искал или допускал настъпването на ООП в случая на смъртта. Не мислите ли, че когато има ранен човек, останалите ще се впуснат да му помагат и никой няма да се втурне да гони стрелеца в случая и крадец
Деси-слава

Мнениеот Сноб » 26 Окт 2005, 18:43

Грабежът по дефиниция се извършва с пряк умисал, защото принудата се извършва с ЦЕЛ да се отнеме вещта. Ако тя е осъществена с друга цел, но впоследствие се отнеме вещта ще е налице принуда плюс кражба.
Сноб

Re: казус младши прокурори

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 18:57

Деси-слава написа:По повод на зададеният казус излагам и своето решение по него, като ще се и аргументирам защо така съм решила казуса.
1.Считам, че на Антов, Банов и Гергов трябва да бъде въздигнато обвинение по чл. 199, ал.2 т.2 от НК.
Аргументи:
т.с имаме грабеж придружен с убийство като деецът извършва последното, за да отнеме по насилствен начин чуждата дв. вещ с цел да я присвои или ЗА ДА ЗАПАЗИ ВЛАДЕНИЕТО ВЪРХУ ВЕЧЕ ОТКРАДНАТАТА ВЕЩ. ИЛИ ПРИ ГРАБЕЖА ПРИДРУЖЕН С УБИЙСТВО, ПОСЛЕДНИТЕ,т.с убийството СА ФОРМА НА ПРИНУДА ЗА ОТНЕМАНЕТО НА ЕДНА ДВ. ВЕЩ ОТ ВЛАДЕНИЕТО НА ДРУГИГО. При грабеж субектът действа с намерението противозаконно да присвои веща, което е вид користна цел. (за справка у-к Александър Стойнов особена част, престъпления против собствеността стр. 57);
2. По отношение на Антов и Банов е приложим и чл. 200 от НК , приготовление какнвото имаме в случая.
3. Налице е и чл.20 от НК за четиримата съучастници.
Като намирам, че Банов, Велев/или не си смомям точно името му / и Гергов са помагачи т.с следва да отговарят по чл.20 ал.4 от НК, във връзка с чл.21 ал.1 от НК.
4. По отношение на Антов е налице ЕКСЦЕС.
5. Намирам че е налице и съвкупност от престъпления и то РЕАЛНА СЪВКУПНОСТ. дОРИ СМЯТАМ, ЧЕ Е НАЛИЦЕ РАЗНОРОДНА РЕАЛНА СЪВКУПНОСТ.
6. За Антов считам, че трябва да бъде въздигнато и обвинение по чл. 116, ал.1 т. 7 във вр. с чл. 122 ал. 1 от НК.

ОЧАКВАМ ВКЛЮЧВАНЕТО ВИ КОЛЕГИ ЗА ВАШЕТО ОТНШЕНИЕ И РЕШЕНИЯ ПО ЗАДАДЕНИЯТ КАЗУС И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ВЪПРОСИ ПО НЕГО.

Въобще се изключи с глубостите, които си написала
Гост

Re: казус младши прокурори - отговори

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 19:14

Деси-слава написа:Първо, искам да уточня, че съм колежка, колега Monteskio.

На второ място, разпоредбата на чл.200 от НК обявява като наказуемо всяко приготовление за грабеж. Като, разликата е само в предвидените за това наказания, които са различни в зависимост то това, дали приготовлението е за грабеж по основните състави на чл.198, или за квалифицирано престъпление по чл. 199 от НК каквото аз смятам, че е налице в случая.
Нещо повече, приготовлението се извършва, преди да е започнало изпълнението на престъплението, не го бъркайте с ОПИТА.

Ако може да перифразирам един грузински тост, ще го нарека на всички успели да решат казуса колеги кандидат-прокурори, и така: Попитайте нещо Деси-Слава и ако ви отговори нещо що годе нормално, то направете точно обратното, няма да сбъркате, успехът е сигурен!
Гост

КАЗУС МЛАДШИ ПРОКУРОРИ

Мнениеот DS » 26 Окт 2005, 20:01

колега ГОСТ,
лесно е да нападате колегите излагащи тезите си тук във форума. Правилни или грешни,това е мястото където те могат да се обсъдят. Но, като гледам, Вие, освен нападки, празни приказки и обидни квалификации нищо нищо друго не сте изложили, нещо в повече, напротив дори не желаете да излезете от анонимност колега ГОСТ!!!
DS

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 20:02

Звучи егоистично, но дай боже повечето да са писали на казуса и да мислят като нея и други подобни! А от друга страна няма какво да се обиждат такива колеги, щото явно не и им се е изпил соса да четат и да се ровят в практиката и най - вече да мислят, след като са бачкали по 8 и повече часа. Сори маце, може и да си готина, ама за това дето четеш и научаваш по елементарни въпроси от НП ценна информация, без да си направиш труда и без да се замислиш, която струва безсънни нощи, скапване и защо не пари, трябва да кажеш едно благодаря и да не се отваряш. И за да смекча тона ще кажа, че ще се извиня, ако изразите мнение по наистина проблемните въпроси по казуса, по които наистина може да се получи дискусия, а не да задавате въпроси за неща, за които повечето хора ви отговарят от желание да ви покажат колко сте зле.
Гост

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити