начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Коледна гавра със съдебната система !?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот kolman » 28 Дек 2009, 23:59

inspectora написа:
prnedev написа:Инспекторе ;-)) Да си искаме ли парите? Тези до края на декември, включително :P

Кодекс за социалното осигуряване
Чл. 157. (2) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., отм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

Разбрах, че това не е "грешка"! Просто стойте и гледайте как се сваля правителство ... с една алинея в закон ... равняваща се на 2,5 милиона пенсионери оставени без пенсии обаче ...

Съответно нещата добре се подготвят предварително с оставяне без заплати /13-ти/ на една огромна държ. администрация ... и още колко други неща ...
Абе те хората последните 1,5 години от мандата си само това правеха - подготвяха свалянето на следващите ...

П.П.: Недев, как ми "четеш" мисълта ... Не знам да се смея ли, да плача ли по случая ... или най-добре да хващам калашника и до 9-то коляно всички прости комунисти и децата им и цялата им рода ... съсипаха ни държавата и сега още продължават - без кръв няма да стане явно ...

отм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

Къде е БРЮКСЕЛ? В отмяната, или в налагането ? А сега колегите да видим.
kolman
Потребител

Мнениеот razli4na » 29 Дек 2009, 00:05

Да, така е!
Тук е въпрос на власт и всички средства, са очевидно позволени. Вижда се, няма легални средства да бъде уязвена системата, ако тя отвътре не пожелая промяна. Завъртя се първия тур с филма за Черничкия, ама явно не беше уцелена десятката и желаната цел не беше постигната.
Очакваме продължение...
razli4na
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 29 Дек 2009, 00:09

kolman написа: Е не мога да приема такава държава, където скапаняците милиционери, завършили симеоново, да ми определят начина и стила на живот.

А ти какво си завършил бе отворко?
Аман от малоумници, дето говорят в общо число.
Аз пък познавам прокурор гей - значи и ти си .......... по твоята логика при това.

Нещастници, които един Красьо - тъмноцветния на двадесет и няколко години им дърпа конците на марионетките жалки, дето за една кутия пури си дават дупето под наем.... айде, гледал съм ви по сепаретата как като ви почерпят и сложат една компаньонка до вас и самочувствието ви скача 500 метра над софийския университет.....
Писнало ми е да гледам насрани съдии и прокурори, искащи охрана, щото видиш ли щели да решават важно дело - ми нали закона те пази бе отворко....
да ви е гадно, кайто не му харесва съдебната система - да стане АДВОКАТ, ама то там АКЪЛ се иска... и способности :lol: :lol: плужеците се оплакват..нормално за БГ :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Мнениеот prnedev » 29 Дек 2009, 00:11

kolman написа:отм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
Къде е БРЮКСЕЛ? В отмяната, или в налагането ? А сега колегите да видим.

Колман, незнам дали помниш предисторията...
viewtopic.php?f=16&t=35839&p=332258#p332258

ама ще се отклоним от темата.

Въпроса тук е друг. Един закон, добър, лош, трябва да се спазва, и да не минават такива бюрократско-административни лафове:

Съгласно ДДС 12/10.12.2009г. системата за разплащания СЕБРА удари кепенците на 23.12.2009г. Да си съдят кого си искат - бюджетната година свърши!

Да бяха променили, актуализирали, бюджета никой нищо нямаше да каже. Щеше да има най-много мрън мрън, но до там. Ама да си е през парламента - с гласуванията, с такъмите и т.н. Мнозинството си го имат. Но да карат така... на принципа дай да скараме съдиите с ченгетата, и срещу тях вкупом пенсионерите, дето не взеха 25 лв? :twisted:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 29 Дек 2009, 00:13

Комай mi_lena и revolution изговарят най-точните думи, като прочетох постовете. Макар че revolution много точно назовава един от основните виновници за настоящата институционална криза и то преди 90% от магистратите въобще да се опитат да съзрят тази очевидна истина. Съжалявам, че revolution не е част от съдебната власт, тъй като, очевидно, се забелязва липса на онази "критична маса" на Личности, които са способни да изведат обществото и отделната личност от налегналата ни тежка духовна леност и да ни насочат към Свободния свят. Жалкото е, че отново от София трябва да се даде знак за промяна. Не се включвам в този форум, защото се опитвам да изяснявам в други форуми ролята на магистрата в една независима система, чииято основна фанкция е да защитава свободата на личността и държавността. Защото ВСС не го прави... Защо ли?! Трудно е, несвойствено е, но когато други не могат да се справят с тази дейност, макар и да е основната им задача, трябва ние да "губим" нерви и време!
Последна промяна Pink_Floyd на 29 Дек 2009, 00:14, променена общо 1 път
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот nikiboy » 29 Дек 2009, 00:14

И за да е пълен сценария да добавим лекарите и учителите :lol:
nikiboy
Потребител

Мнениеот prnedev » 29 Дек 2009, 00:19

nikiboy написа:И за да е пълен сценария да добавим лекарите и учителите :lol:

Много точен пример даваш с учителите ;-) Незнам без да искаш ли го направи или си в час с техните делегирани бюджети ;-) Някои от тях вземат - при "печелившите" училища ;-)

По примера на г-н Керелов 8)
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=319388

И извадка от Гугъл
prnedev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 29 Дек 2009, 00:30

А, нещата с бюджета за образованието са малко по- различни.
Когато се формира приходната част се изискват справки от службите ЕСГРАОН относно всички бълг. граждани на възраст училищна. Броят се умножава по определения размер издръжка за обучение и така се получава общия размер.
Когато се разходват средствата обаче, се изискват справки от директорите на училищата за броя на учениците в съответното училище.
Разликата?
Не ме питайте какво става с предвидените по закон суми за децата учащи в частни училища; за тези, които учат като частни ученици в държ. и общински училища; за тези които не посещават въобще училище по каквато и да е било причина или пък за тези, които са в регистрите на населението, но фактически живеят и учат в чужбина- не съм чувала парите да се връщат в бюджета нито пък да се движат по схемата "парите следват ученика".
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 29 Дек 2009, 00:33

Колко вярна била поговорката,че "Общото зло не било зло ".Ето един красноречив пример

"Съобщение 28.12.2009 г.

Уважаеми колеги,

Със съжаление Ви съобщаваме, че до края на 2009г. няма да има повече плащания. :x

Екипът на НБПП Ви пожелава здраве, щастие и успехи през новата 2010г." :lol: :lol: :lol:

http://www.nbpp.government.bg/

---

Та така,драги колеги.каквото при Вас,това и при нас.Ще се явяваш по разни защити,ще пишеш по една кофа мастило отчети и ще имаш да вземаш някакви си суми в бъдеще несигурно време.
Не само Вашия бюджет се гласува от НС.И този на НБПП се гласува също.
Ама от гласуване до плащане май-май има разлика.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 29 Дек 2009, 00:44

sarbijanac, ако всички колеги адвокати обърнат гръб на служебните защити, ще се постигнат поне два ефекта:
Първият- никой няма да работи "залудо", щото известната приказка, изпитана на собствен гръб се преосмисля /Тук ще споделя, че мен веднъж ме прецакаха и това беше единствената ми сл. защита- незабавно се отлюспих от списъка/
Вторият- НС може и да поразмисли относно въвеждането на ДДС за адв. услуги спрямо достъпа на всеки бълг. гражданин до правосъдие. /Щото сега си имат аргумент, че таксите ако и да дотежават на нашего брата, не са пречка, тъй като имало предвидена служебна защита и така държавата реализирала задължението си да осигури тоя пусти достъп/ И да ти кажа- прави са, докато колегите поемат да обективират тая държавна функция.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот hidden » 29 Дек 2009, 00:47

Не симпатизирам на настоящото правителство, но доколкото разбрах, проблемът е в това, че ВСС е определил някакви премии, които впоследствие се оказва, че не могат да бъдат изплатени, защото нямало пари. Мисля, че вината е изцяло на ВСС и затова няма причина да се обвинява министърът.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 29 Дек 2009, 00:49

не си разбрал, hidden
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 29 Дек 2009, 00:51

hidden написа:Мисля, че вината е изцяло на ВСС и затова няма причина да се обвинява министърът.

Огромната вина е на ВСС... Обаче се уморих вече да го доказвам... Обаче ще ми се да чуя становището, позицията, схващането на новия член на ВСС - току-що избраната Капка Костова. Сега е моментът да се заяви, че, виж, отминал като миг...
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот hidden » 29 Дек 2009, 02:21

razli4na написа:не си разбрал, hidden

Защо?
На пръв поглед ВСС е прав:
Чл. 2 (4) Преизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт се разпределя по ред, определен от Висшия съдебен съвет.

Въпросът е там, че икономисаните средства не спадат в кръга на "приходите", а са спестени "разходи", поради което не попадат в обхвата на чл. 2, ал. 4 ЗДБ.
По-скоро мисля, че сме в хипотазата на ал. 3:
При изпълнението на бюджета на съдебната власт Висшия съдебен съвет при необходимост може да прави изменения в бюджетните разходи на органите на съдебната власт, които не водят до промени в показателите в частта за заплати и възнаграждения на персонала, определени с чл. 1

С други думи, гласуваните от ВСС коледни надбавки са незаконосъобразни, щом не са съгласувани с МФ.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот donchev » 29 Дек 2009, 10:26

Важно е да се отбележи като нюанс по темата, че бюджетът за 2009 г. бе гласуван от предишните управляващи. Къде умишлено или по некадърност бяха предвидени напропорционални финансови средства по отделните пера. Това наистина създава големи драми в обществото. На фона на изчерпаните още в средата на годината пари за вещи лица, служебни защити, за надзирателите и пр. се водят пунически войни за 13-14 заплата на магистратите.
donchev
Потребител

Мнениеот lysi_ly » 29 Дек 2009, 10:31

Вие сте тези, които се гаврят със съдебната система. А искате и награда... Тази тема във форума е още един позор за Вас. Защо не я създадохте под надслов "Коледна гавра с пенсионерите" или гавра с младите семейства живеещи с по 300 лева на месец и принудени да бягат в чужбина, за да имат децата им какво да ядат. С какво заслужи съдебната система 13 заплата, а другите - не? Че превърна идеала на младия юрист от "справедливост" в наказание? Да носи бремето, че правосъдие няма и всичко е обречено. Да не говорим и за работното време на съдилищата - различните служби с различно работно време, някои от тях с по - 2 часа на ден. И от кога работното време на съда започва от 9 и посетители преди това не се допускат, след като на официалната страница в интернет е посочено от 8 часа?
lysi_ly
Нов потребител

Мнениеот dyadoblago » 29 Дек 2009, 10:47

lysi_ly написа:Вие сте тези, които се гаврят със съдебната система. А искате и награда... Тази тема във форума е още един позор за Вас. Защо не я създадохте под надслов "Коледна гавра с пенсионерите" или гавра с младите семейства живеещи с по 300 лева на месец и принудени да бягат в чужбина, за да имат децата им какво да ядат. С какво заслужи съдебната система 13 заплата, а другите - не? Че превърна идеала на младия юрист от "справедливост" в наказание? Да носи бремето, че правосъдие няма и всичко е обречено. Да не говорим и за работното време на съдилищата - различните служби с различно работно време, някои от тях с по - 2 часа на ден. И от кога работното време на съда започва от 9 и посетители преди това не се допускат, след като на официалната страница в интернет е посочено от 8 часа?

Госпожице, Вие някакъв всемирен спасител ли се явявате? Аз не съм. Аз съм обикновен бачкатор и гледам единствено в собственото си канче.
immerse your soul in love
Аватар
dyadoblago
Нов потребител

Мнениеот temelkof » 29 Дек 2009, 11:08

dyadoblago написа:Аз съм обикновен бачкатор и гледам единствено в собственото си канче.

......... и когато това канче е добре напълнено от "Красьо" и "Баджанаци" и от държавата, си трайкаш и си викаш, "ааа харно върви хорото", когато едното от тези кранчета само намали притока (не казвам, че е спряло), вдигаме вой да небето, "че останахме гладни" ( демек канчето не прелива).
temelkof
Нов потребител

Мнениеот dyadoblago » 29 Дек 2009, 11:22

temelkof написа:
dyadoblago написа:Аз съм обикновен бачкатор и гледам единствено в собственото си канче.

......... и когато това канче е добре напълнено от "Красьо" и "Баджанаци" и от държавата, си трайкаш и си викаш, "ааа харно върви хорото", когато едното от тези кранчета само намали притока (не казвам, че е спряло), вдигаме вой да небето, "че останахме гладни" ( демек канчето не прелива).

Нямам представа каква е целта на употребените турцизми, може би някакво по-сериозно въздействие. Въпросното ми канче си стои празно от средата на месеца и да, имам нужда от въпросните пари, тъй като денят в момента е прекалено кратък, щото да мога да го докарвам само от фотосинтеза. На останалите журналистически подмятания няма да се спирам. Когато казах, че съм обикновен бачкатор, имах предвид, че съм съдебен служител, който противно на обществените умствени напъни, не взема хиляди левове всеки месец.

п.п. основният въпрос сега е хер Флик трябва ли или не трябва да бъде обявен за национален герой.
immerse your soul in love
Аватар
dyadoblago
Нов потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 29 Дек 2009, 11:25

Нели Куцкова: Съюзът на съдиите няма нищо общо с иска срещу Дянков

...
Днес Куцкова уточни, че в подписката наистина са се включили 500 души, сред тях съдии, следователи и съдебни служители, които не са магистрати, но никой от Управителния съвет на Съюза на съдиите не се е подписал. “Аргументът на колегите беше, че наистина има конфликт на интереси – съдии да решават въпроса на съдии, но има текстове в закона, които трябва да се спазват”, обясни Куцкова. ...

29 декември 2009
http://www.vsekiden.com/?p=63026
kostadin_yordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт