начало

Осъден за принуда и разврат бивш преподавател по „Право“ иска 20 000 лева от прокуратурата Осъден за принуда и разврат бивш преподавател по „Право“ иска 20 000 лева от прокуратурата

Трудова злополука - ПТП по време на пресичане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудова злополука - ПТП по време на пресичане

Мнениеот novonachalo » 04 Фев 2025, 21:04

Здравейте,
Братовчедка ми, която ми е като сестричка, чак сега ми сподели, защото е била в шок до сега, че преди 5 месеца я е блъснала кола докато е пресичала на зелен светофар (твърди, че било зелено и за шофьора) и е било през работно време. Проблем ли е че чак сега е осъзнала какво се е случило и ми споделя - дали може да се направи нещо след толкова време?След случилото се имала страх от пресичане и шофиране.

В амбулаторния лист пише, че е била с множествени травми по гръбнака, травми на подбедрицата , лакътни и коленни стави. Болки в шията и подбедрицата. Имала е изразени отоци и масивни хематоми.

Отишла е на лекар 2дни по късно, когато вече не е можела да търпи болката.

В амбулаторния лист пише датата на случилото се но не и часа. Тя спомена, че имала двама свидетели от работата. И също предполага, че може да има още записи от камерите на хотела пред, който се е случило.

Тя вече не работи при този работодател.

Моля кажете какво може да се направи, защото още има физически и психически последствия сле удара и как могатхда я компенсират след толкова време?

Не е била болничен, а директно се е качила на среща след случилото се. Мениджърката й е знаела за катастрофата.

Поздрави!
novonachalo
Младши потребител

Re: Трудова злополука - ПТП по време на пресичане

Мнениеот novonachalo » 06 Фев 2025, 10:31

Здравейте,
Труден ли е казуса и за това няма коментари или не е формолиран правилно?
novonachalo
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 06 Фев 2025, 11:51

За всяка трудова злополука пострадалият, непосредственият му ръководител или свидетелите на злополуката незабавно уведомяват ръководителя на осигурителя/предприятието ползвател или упълномощеното от него длъжностно лице.
Виновния за ПТП?????
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот dimist » 06 Фев 2025, 12:36

Трудова злополука имаме когато е причинена временна неработоспособност, трайна неработоспособност или смърт. След като не е издаден болничен за временната неработоспособност, не мисля, че може да претендирате трудова злополука. Но все пак сроковете - работодателят е длъжен да подаде декларация за това в тридневен срок, а пострадалия може да стори това в едногодишен срок, при бездействие на работодателя. А произшествието посетено ли е от КАТ ?
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 06 Фев 2025, 15:18

dimist написа:Трудова злополука имаме когато е причинена временна неработоспособност, трайна неработоспособност или смърт. След като не е издаден болничен за временната неработоспособност, не мисля, че може да претендирате трудова злополука. Но все пак сроковете - работодателят е длъжен да подаде декларация за това в тридневен срок, а пострадалия може да стори това в едногодишен срок, при бездействие на работодателя. А произшествието посетено ли е от КАТ ?

Хубаво започвате, но не е пълно!
За да не цитирам всичко - ето на страницата на НОИ за Трудова злополука

И едно уточнение ... по принцип.
novonachalo написа:Труден ли е казуса и за това няма коментари или не е формолиран правилно?

Това тук е форум - не Спешно отделение. Всеки влиза тогава, когато може и пише тогава, когато има желание. Няма нужда от припряност!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право