начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужбина

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужбина

Мнениеот nevena_1234 » 04 Апр 2012, 09:11

Здравейте!
Имам следния казус: ООД с двама съдружници с дялово участие 50 на 50. От около 15 г. фирмата не извършва дейност. Пререгистрирана е в ТР. Единият от съдружниците е в чужина, като този, който е в България, няма абсолютно никакъв контакт с него, като обаче иска по някакъв начин да прекрати участието си в тази така или иначе неработеща фирма, или да прекрати самата фирма. При условие обаче че не знае нищо за другия съдружник, с изключение на това, че е извън страната, действията по прекратяване на фирмата значително се усложняват. Моля ви за мнение ако сте имали подобни случаи, как сте ги разрешили.
Вариантите, които са разглеждах, са няколко:
1)Изключване на отсъстващия съдружник - според мен неприложим вариант, т.к. първо трябва да се обоснове причината за изключването, и второ - трябва да му се връчи писмено предизвестие, като в някои от решенията, които четох, съдът приема, че връчването трябва да е лично - поради това в случая според мен това не може да стане;
2) Подаване на предизвестие за напускане от съдружника, който е в България - според мен също няма как да стане, защото няма кой да получи това предизвестие, а и дори и да се приеме по някакъв начин, че предизвестието е получено, няма кой да обяви настъпилата промяна в ТР;
3) Подаване на иск за прекратяване на дружеството пред Окръжния съд по седалището му, когато важни причини налагат това - за мен лично, при условие, че единият от съдружниците отсъства, няма никакъв контакт с него, този вариант ми се струва най-логичния, макар че трябва да се помисли как точно ще се докаже това в съда. Но идва другия проблем - нямам представа какви ще са разноските в едно такова производство, и също така дали ако в случай, че искът бъде уважен и се премине към ликвидация, съдът ще назначи някакво външно лице за ликвидатор, на което ще трябва да се плаща възнаграждение, а не примерно съдружникът, който си е в България.

Моля ви за мнение по казуса, ако сте срещали такъв случай.
Предварително благодаря!
nevena_1234
Нов потребител

Re: Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужби

Мнениеот neutralen » 04 Апр 2012, 10:26

Иск по чл.155 т.1 от ТЗ, прилагат се фин.отчети като доказателство, че друж. не развива дейност, както и доказ. за отсъствието на съдружника и се прави искане за ликвидатор да бъде назначен управителя/съдружника, който е в страната.
neutralen
Активен потребител

Re: Прекратяване на ООД, като един от съдружниците е в чужби

Мнениеот rourke » 04 Апр 2012, 10:32

neutralen написа:Иск по чл.155 т.1 от ТЗ, прилагат се фин.отчети като доказателство, че друж. не развива дейност, както и доказ. за отсъствието на съдружника и се прави искане за ликвидатор да бъде назначен управителя/съдружника, който е в страната.

+1
rourke
Потребител

Назад към Търговско право