начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

право на живеене - казус

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

право на живеене - казус

Мнениеот kingart » 23 Окт 2017, 14:35

Здравейте,

Предварително се извинявам, ако темата не е за тук.

Имам следния казус и бих се радвал, ако някой от експертите тук изкаже мнение:

Живея в апартамент с майка ми и баба ми (апартаментът е ¼ на мое име и ¾ на името на майка ми). Преди това бе на баба ми, но тя го прехвърли на баща ми (който почина) и на мен. При прехвърлянето, баба ми бе вписана с право на живеене.

Проблемът е, че съжителството между нас е трудно поради нейния характер. Няма да навлизам в особени детайли – за никого не са важни, но като цяло есенцията на проблема е, че баба ми прави ситуацията ни много сложна, макар безбройните опити на мен и майка ми да съжителстваме нормално. Та като цяло не се издържа. Предлагал съм да ѝ плащам квартира, да живее на друго място като продължавам да ѝ осигурявам това, което ѝ трябва и т.н., но отказва.

Искам да попитам как може да се реши този проблем и като цяло възможните начини на действие? Можем ли да продадем апартамента без нейно съгласие, след като тя има право на живеене? После ще ѝ осигурим нов, просто идеята е да живеем отделно.

Благодаря предварително!
kingart
Нов потребител

Re: право на живеене - казус

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Окт 2017, 17:42

Как е записано "правото на ползване", като право на живеене или на ползване. Има разлика.

Апартаментът може да се продаде, но цената ще е ниска, заради това.

Методи (напълно теоретично), дасе разтури ползването.

Липса на застраховка на имота. Неправилно стопанисване на имота.

Липсата на застраховка на имота за текущата година е основание за прекратяване.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: право на живеене - казус

Мнениеот lawchoice » 24 Окт 2017, 20:38

Егати... Има една поговорка "Храни куче да те лае"... След като сте готов да поемете разходите на баба ви по "излизането й на квартира" - направете го вие с майка Ви. Оставете баба ви да изживее старините си спокойно и не я разкарвайте по квартири...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане