начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

преустройство на ресторант в магазин и кафе

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преустройство на ресторант в магазин и кафе

Мнениеот новак » 22 Мар 2005, 11:26

След явяване на търг закупих земя и сграда общинска собственост.Сградата беше работещ ресторант. Разбрах, че няма Акт 16 и от общината не ми дават строително разрешение, проект / нямали/ само скица и договор за продажба на недвижим имот. Искам да преустроя сградата в магазин и кафе- аперитив. Какво трябва да направя?
новак

Re: преустройство на ресторант в магазин и кафе

Мнениеот aia » 22 Мар 2005, 14:49

Ужасно много и неприятни неща. Първо отивате при архитект и правите проекти - всички части. Архитектура, ВИК, Електро, ОВИ и конструктивен. После внасяте проектите за разглеждане в Пожарната и ХЕИ. От там ги разглеждат, евентуално одобряват и ви дават становища. Междувременно си прехвърляте партидите в енергото и ВИК. После внасяте всички чертежи в общината за да ви издаде разрешително за строеж. След като ви издадат разрешителното и направите преустройството, минавате пак през всичките тези инстанции, от където ви издават разрешения. Процедурата е сложна, скъпа и скъсваща нервите. Аз съм минавала по този път преди 2 години и може и да има промени. Затова:
1. Отидете до Пожарна, ХЕИ и Община и проверете точно какви изисквания имат за съответните дейности;
2. Намерете архитект, който освен изготвяне на проекти да се ангажира и със одобряването им. Ще ви излезе по-скъпо, но бързо и сигурно. Те имат " връзки" със служителите и оправят нещата. Ако тръгнете сам - ще ви връщат по сто пъти за всяко дребно недоглеждане по проектите. А такива неизменно ще има или ще ги измислят.
aia
Младши потребител

Мнениеот Инот » 23 Мар 2005, 10:25

Кога е построена сградата?
Законно изградена ли е? Имам предвид, че незаконни строежи извършени в държавни или общински терени до 2001г. се отнемаха в полза на държавата (общината) - чл.173, ал.1 от ЗТСУ (отменен 2001г.).
Законността на сградата и собствеността са две различни неща.
Конкретният случай, може би касае търпим строеж (незаконен - оставен на доизживяване...). В този случай, на строежа не може да му се предоставят административно-технически услуги (разрешаване на преустройство, смяна на предназначението и т.н.).
Инот

Мнениеот neznaesht » 24 Мар 2005, 11:56

Само една корекция - към настоящият момент вече не е ХЕИ а РИОКОЗ, от където трябва да имате хигиенно заключение по чл. 28 от ППЗНЗ :
Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1994 г.) (1) Обектите се въвеждат в експлоатация с писмено разрешение на органите на държавния санитарен контрол, ако при изграждането им са спазени установените санитарни норми, правила и изисквания.
И тъй като това което искате да правите е обект с обществено предназначение, съгласно Закона за здравето, следва в 7-дневен срок от започването на дейността да уведомите регионалната РИОКОЗ - чл. 36 от ЗЗ.
Успех!новак написа:

> След явяване на търг закупих земя и сграда общинска
> собственост.Сградата беше работещ ресторант. Разбрах, че няма
> Акт 16 и от общината не ми дават строително разрешение, проект
> / нямали/ само скица и договор за продажба на недвижим имот.
> Искам да преустроя сградата в магазин и кафе- аперитив. Какво
> трябва да направя?
neznaesht

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 21:43

Инот написа:Кога е построена сградата?
Законно изградена ли е? Имам предвид, че незаконни строежи извършени в държавни или общински терени до 2001г. се отнемаха в полза на държавата (общината) - чл.173, ал.1 от ЗТСУ (отменен 2001г.).
Конкретният случай, може би касае търпим строеж (незаконен - оставен на доизживяване...). В този случай, на строежа не може да му се предоставят административно-технически услуги (разрешаване на преустройство, смяна на предназначението и т.н.).
Гост

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 21:43

Инот написа:Кога е построена сградата?
Гост

Назад към Строителство и регулация