начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Моля за съвет (незаконен строеж ?)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет (незаконен строеж ?)

Мнениеот ddt77 » 03 Сеп 2008, 23:44

Моля за съвет по следния казус.
Съсобственик съм на имот от който притежавам първи етаж от двуетажна жилищна сграда и 1/2 дворно място което не е разделено между съсобствениците но имахме устно споразумение кой коя половина притежава.Дворното място се намира на ниво 1 метър под
нивото на улицата. В моята част преди 3 години построих плоча(тераса) с 4 колони на нивото на улицата свързана с тротоара(и съответно 1 метър над дворното място), която ползвам за паркиране на автомобила си. Същата не е заграждана по никакъв начин.
Не съм вадил никакви документи за строеж. В момента другия съсобственик е подал жалба за незаконен строеж. От общината ме предупредиха устно(за сега) че имам незаконен строеж и ще ми съставят акт с последващо бутане на плочата. Имам ли шанс да се захващам с обжалване при последващи наказателни действия от страна на общината или е безмислено? И всъщност незаконен строеж ли е това което съм построил ?
ddt77
Нов потребител

Мнениеот oleandar » 04 Сеп 2008, 08:34

ако нямате необходимите строителни книжа както и съгласието на другия съсобственик, строежа ви е незаконен по смисъла на ЗУТ, и при издаване на една Заповед от страна на компетентните органи за премахването му нямате шанс с обжалването
oleandar
Младши потребител

Мнениеот stoyana » 05 Сеп 2008, 14:04

Не се безпокойте!
Единият от съсобствениците в нашето дворно място още преди 8 години си разшири за наша сметка къщата, построи си още една постройка и досега, въпреки всички усилия от моя страна, не са му направили нищо, дори глоба не е платил.
Част от жалбите ни се губеха, преди 4 години благоволиха да дойдат от общината, констатираха, че има незаконно строителство и до там бяха.
Освен няколко цигански колиби, не съм чула да са съборили на някой незаконните постройки.
stoyana
Нов потребител

Мнениеот ddt77 » 05 Сеп 2008, 20:57

Благодаря за отговорите.
А колкото до това дали е законен или не отговора не е толкова лесен.
Юридически сигурно е незаконен но реално не е така защото в началото съсобствениците нямаха нищо против, още повече че построеното е в моята условна половина. Факт е че до сега нямаха никакви претенции но изведнъж станаха сърдити. От друга страна нямат никакво желание да разделим дворното място и всеки да си притежава своята собственост. Как при тая ситуация да си направя място за паркиране на колата? .... както и да е......

А и питането дали е незаконен строеж е защото не става дума за сграда а за една плоча на 1 метър от земята на равнение с граничещата улица....
ddt77
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация