Моля за съвет по следния казус.
Съсобственик съм на имот от който притежавам първи етаж от двуетажна жилищна сграда и 1/2 дворно място което не е разделено между съсобствениците но имахме устно споразумение кой коя половина притежава.Дворното място се намира на ниво 1 метър под
нивото на улицата. В моята част преди 3 години построих плоча(тераса) с 4 колони на нивото на улицата свързана с тротоара(и съответно 1 метър над дворното място), която ползвам за паркиране на автомобила си. Същата не е заграждана по никакъв начин.
Не съм вадил никакви документи за строеж. В момента другия съсобственик е подал жалба за незаконен строеж. От общината ме предупредиха устно(за сега) че имам незаконен строеж и ще ми съставят акт с последващо бутане на плочата. Имам ли шанс да се захващам с обжалване при последващи наказателни действия от страна на общината или е безмислено? И всъщност незаконен строеж ли е това което съм построил ?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет (незаконен строеж ?)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
ако нямате необходимите строителни книжа както и съгласието на другия съсобственик, строежа ви е незаконен по смисъла на ЗУТ, и при издаване на една Заповед от страна на компетентните органи за премахването му нямате шанс с обжалването
- oleandar
- Младши потребител
Не се безпокойте!
Единият от съсобствениците в нашето дворно място още преди 8 години си разшири за наша сметка къщата, построи си още една постройка и досега, въпреки всички усилия от моя страна, не са му направили нищо, дори глоба не е платил.
Част от жалбите ни се губеха, преди 4 години благоволиха да дойдат от общината, констатираха, че има незаконно строителство и до там бяха.
Освен няколко цигански колиби, не съм чула да са съборили на някой незаконните постройки.
Единият от съсобствениците в нашето дворно място още преди 8 години си разшири за наша сметка къщата, построи си още една постройка и досега, въпреки всички усилия от моя страна, не са му направили нищо, дори глоба не е платил.
Част от жалбите ни се губеха, преди 4 години благоволиха да дойдат от общината, констатираха, че има незаконно строителство и до там бяха.
Освен няколко цигански колиби, не съм чула да са съборили на някой незаконните постройки.
- stoyana
- Нов потребител
Благодаря за отговорите.
А колкото до това дали е законен или не отговора не е толкова лесен.
Юридически сигурно е незаконен но реално не е така защото в началото съсобствениците нямаха нищо против, още повече че построеното е в моята условна половина. Факт е че до сега нямаха никакви претенции но изведнъж станаха сърдити. От друга страна нямат никакво желание да разделим дворното място и всеки да си притежава своята собственост. Как при тая ситуация да си направя място за паркиране на колата? .... както и да е......
А и питането дали е незаконен строеж е защото не става дума за сграда а за една плоча на 1 метър от земята на равнение с граничещата улица....
А колкото до това дали е законен или не отговора не е толкова лесен.
Юридически сигурно е незаконен но реално не е така защото в началото съсобствениците нямаха нищо против, още повече че построеното е в моята условна половина. Факт е че до сега нямаха никакви претенции но изведнъж станаха сърдити. От друга страна нямат никакво желание да разделим дворното място и всеки да си притежава своята собственост. Как при тая ситуация да си направя място за паркиране на колата? .... както и да е......
А и питането дали е незаконен строеж е защото не става дума за сграда а за една плоча на 1 метър от земята на равнение с граничещата улица....
- ddt77
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|