начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Оспорване на завишена цена

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оспорване на завишена цена

Мнениеот flutibg » 31 Юли 2009, 20:01

Здравейте,

Имам нужда от мнение по следния казус:
Имам нотариален акт за право на строеж и договор със строител за СМР (за апартамент в строяща се жилищна сграда). В договора за СМР са включени и някои довършителни работи. В процеса на работа строителят ми е предлагал да извършва някои допълнителни работи, невключени в първоначалния договор, като за част от тях ми е обявил цени неофициално - в телефонни разговори или по и-мейл, за друга част - не. Част от работите включват закупуване от магазини и доставка на електроуреди, шкаф за мивка и др. Нямаме официален договор за тези допълнителни работи. След приключването им, строителя ми изпрати и-мейл с извършените работи, цените и общата сума, която трябва да му платя. В цялата ни кореспонденция цените, които ми дава не са обявявани като цени със или без ДДС, изобщо за ДДС не се споменава никъде. Така е и в последния имейл - обща сума ХХХХ лв. и толкова.
Тъй като цените за работите, за които не се бяхме уговорили предварително ми се сториха прекалено завишени, поисках от него да ги обоснове. При това той се разсърди :) и в крайна сметка реши, че сумата, която ми е посочил всъщност била без ДДС и трябвало да му платя И ДДС върху нея. Да не говорим, че цените на уредите които е купил бяха посочени с ДДС-то (както са от магазина) т.е. върху тази цената с ДДС той иска да ми начисли още веднъж ДДС (a fирмата му е регистрирана по ДДС и той ще си вземе ДДС-то от държавата). освен това ако ми беше казал, че ще ми начислява още веднъж ДДС просто щях да отида и сам да си купя нещата. Както и да е...

Въпросът ми е: като се има предвид, че нямаме официален договор, а само хвърчащи и-мейли и то само за част от работите, мога ли да оспоря начисляването на ДДС и евентуално цените на работите, които не са били предварително уговорени, но са извършени?
flutibg
Нов потребител

Re: Оспорване на завишена цена

Мнениеот vetre » 31 Юли 2009, 20:58

Ако не се споразумеете със строителя най-общо казано има 2 вариянта
1 да се набутате яко
2 дълго , сложно и скъпо дело
vetre
Потребител

Мнениеот flutibg » 31 Юли 2009, 22:20

Благодаря, така и предполагах :(
Все пак и-мейлите биха ли имали някаква стойност в съда?
flutibg
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 31 Юли 2009, 23:42

Вие си решавате - ако Ви бие парата (парите) - плащате.

Ако Ви бие парата (тоест въздухът под налягане) - не плащате.

Според мен Вие сте в печеливша позиция.

Вижте - правото не е нещо по-различно от живота.

Ако аз получа ключовете от един апартамент и се нанеса - който и да води дело е в неизгодна позиция. Тоест в положение на обсадяваща страна.

Обсадяващият, според древното военно правило, трябва да има поне три пъти повече сили от защитаващият се - например обсадата на Плевенската крепост, Одринската крепост, Онгъла, други такива примери. Според мен строителят иска да Ви изнуди, като забравя, че - за да Ви вземе парите, трябва да му ги дадете и т.н.
ivan_lawyer3
Потребител

Назад към Строителство и регулация