начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Относно оградите....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно оградите....

Мнениеот rplamen » 21 Сеп 2009, 15:58

Прочетох цитатите на законите засягащи огради между съседни имоти.Та въпросът ми е мога ли да си направя ограда на която плътната част ще е 0,6м.нагоре ще е примерно с дъски с процепи между тях и ще бъде разположена в моето място - без да искам писменно съгласие от съседите.
rplamen
Нов потребител

Re: Относно оградите....

Мнениеот naughty » 21 Сеп 2009, 20:50

В чл. 114 от Наредба № 5 за ПН за устройство на територията принципно се посочва, че имотите могат да се ограждат към улицата или пътя, от които са достъпни, и към съседните имоти. Видът, фирмата, материалите и височината на оградите се определят от общинския експертен съвет съобразно характера на населеното място, теренните особености и предназначението на имотите.
Към улици, алеи и площади височината на оградите може да бъде до 0.60 м, а нагоре ажурна (прогледна). Към вътрешните регулационни линии оградите могат да се разрешават и изграждат плътни с височина до 2,20 м. Има обаче няколко условия:
а) към съседните УПИ оградите се разполагат с равни части в двата имота; (има вариант да подпишете нотариално заверена декларация, че ще изградите оградата изцяло във вашия имот ако съседите са кисели)
б) когато оградата е плътна с височина над 0,60 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти;
в) ако разстоянието от оградата до жилището на първия етаж на сграда в съседния УПИ е малко, то оградата не може да е по-висока от това разстояние - целта е да не се засенчва жилището в първия (приземния) етаж на съседите.
Много спорове се водят кои огради са плътни и кои - прогледни (ажурни). С указание по този въпрос излезе МРРБ - № 08-А-8 от 4.03.2002 г., в което се посочва: "Плътна е оградата, когато няма визуална връзка със съседите и тя хвърля плътна сянка върху съседния терен. Иначе оградите могат да се разрешават: монолитни, със сгробяеми елементи, готови монтажни пана и др."
naughty
Потребител

Мнениеот rplamen » 22 Сеп 2009, 00:05

Първо благодаря за отговора.Моята постройка е на 3м. от настоящия плет,на съседа постройката е можеби 4м. а аз смятам да изградя ограда с плътна част висока 0,6м. и още около 1м." ажурна" във мойто място.Понеже не съм юрист и немога да разчитам добре ключовите фрази в законите ме интересува простичко дали мога поне да си дигна тия 0,6м. без да се занимавам с комшиите във моя терен.Пък за "ажурното"ще измисля нещо така че да е ажурно когато трябва.Благодаря предварително.
rplamen
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Сеп 2009, 21:43

Можете да построите ограда с плътна част до 0,60 м (мерено от нивото на по-ниския терен) без да искате съгласието на съседите. Ако плътната част не е по-висока, не е необходимо оградата да бъде изцяло във Вашия имот - може да бъде поравно в двата имота, отново без да искате съгласието на съседите.
За да построите ограда обаче следва да имате разрешение за строеж, издадено при условията на чл. 147 от ЗУТ - без одобряване на проекти, но с представяне на становище от инженер - конструктор с указания за изпълнение, както и протокол за трасиране на имота от правоспособен геодезист.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот rplamen » 23 Сеп 2009, 08:18

Благодаря това ме интересуваше.
rplamen
Нов потребител

Re: Относно оградите- нов въпрос

Мнениеот jliachi » 30 Сеп 2009, 09:24

Аз си извадих разрешение за строеж на лека ажурна ограда , сега за да си я построя трябва да ми се издаде протокол за трасиране или протокол за даване на строителна линия и ниво?Благодаря предварително
jliachi
Младши потребител

Мнениеот zelen » 30 Сеп 2009, 10:58

jliachi написа:Собственик съм на геодезическа фирма ООД ..
zelen
Потребител

Назад към Строителство и регулация