начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ЗУТ

Мнениеот Атанас » 22 Яну 2005, 23:32

помогнете на мен нали аз искам съвет защото извинете но от споровете за мен не става ясно имам ли някакви шансове
Атанас

Мнениеот gega » 22 Яну 2005, 23:33

донна не може никого да изненада, та камо ли в гръб, енигматичний:))))
gega

Мнениеот Атанас » 22 Яну 2005, 23:35

в регулационни план няма предвидено петно за втора жилищна сграда във въпросния имот каквато се явява постройката от 70 кв.
Атанас

Мнениеот gega » 22 Яну 2005, 23:42

Е, трябва да черпите! В този случай можете да превърнете този случай в поредна строителна сага, във "Вашата борба", която се основава на роднинския конфликт! А колко лесно би се живяло, ако всички хора уреждаха споровете с "мирни" средства! И тогава може би нямаше и нас да ни има - адвокатите:))))) За Ваше щастие и наше нещастие! Съветвам Ви - макар че имате големи шансове за "успех" да спечелите "родствената война", не смятам че си заслужава хабенето на време, нерви и пари!
gega

Мнениеот enigma » 22 Яну 2005, 23:42

Атанас,

1Собственикът е ясен. Мисля, че това Ви е ясно и на Вас след съд. решение.

2) Търпим строеж се отнася до изискванията за годност на постройката. Най-просто казано – дали са спазени достатъчно строителни изисквания, които да и позволят да съществува при действието и на новия закон, след като не е правена такава проверка под действието на стария. Това ще го установи архитекта.

3) Ако не е търпим строеж и не може да се санира допълнително – бутате го. Ако е търпим остава

4) Колегата, който Ви посъветва все пак да отидете лично при адвокат да съвет, знае какво говори.
enigma

Мнениеот scribtor » 22 Яну 2005, 23:44

А Вие, какво мислете, че става в тези форуми. Прочетете това което Ви написах по-горе. Успех!
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот gega » 22 Яну 2005, 23:44

И едно уточнение - това дали една постройка е предвидена или не за строеж, се урежда не в регулационния план, а в застроителния план!
gega

Мнениеот Атанас » 22 Яну 2005, 23:47

:) войната за която говориш съм я загубил отдавна , но дай ми съвет как да придам официално становище на това, че не е изграден съгласно ПУП и регулационните и застройтелни планове как става това .
Атанас

Мнениеот Атанас » 22 Яну 2005, 23:50

Препоръки за адвокат занимаващ се с такива проблеми в Пловдив.
Атанас

Мнениеот gega » 22 Яну 2005, 23:53

взимаш пенсията в края на месеца и тътриш до мен:))) Майтап! Мога да ти кажа, но до тук със съветите, че ще изям хлебеца на някой пишман адвокат, на който ще се натъкнеш!:)))) Доколкото виждам, ти си от Пловдив! Има един готин адвокат, както клиентите обичат да казват - "печен" адвокат, Запрянов се казва! Писал е едни от най-добрите книжки по ЗТСУ, макар че новото му съчинение по ЗУТ не ми допада особено! Но с това разполага адвокатската колегия в Пловдив!
gega

Мнениеот Атанас » 22 Яну 2005, 23:55

Проблем това е адвоката на другата страна.
Атанас

Мнениеот gega » 22 Яну 2005, 23:59

Не се отчайвай! Правото е на твоя страна в тази "неравна" борба! Утре можем да продължим, но сега отивам да си лягам!
gega

Мнениеот Атанас » 23 Яну 2005, 00:01

надявам се да напишеш и още малко съвети как да постъпя но утре на свеж ум лека
Атанас

Мнениеот Инот » 24 Яну 2005, 12:51

Съгласно Вашите твърдения, постройката е изградена през 1977г. В този случай, Ви припомням приложимостта на разпоредбата на чл.320 от ППЗТСУ - отм., с която даден строеж е определен от категорията на търпим такъв, който не подлежи на премахване по силата на правилника. Действително ППЗТСУ е отменен със ЗУТ, но съгласно разпоредбата на чл.14, ал.3 от Закон за нормативните актове, не може да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкции, освен ако те са по-леки от отменените. В такъв случай, след като спорния строеж е изграден през 1977г., дори и при липса на градоустройствен статут и/или при липса на строителни книжа, той се явява “търпим” по отменена нормативна уредба и не може да бъде определен за “незаконен” строеж по силата на ЗУТ от ДНСК.
Инот

Мнениеот 123 » 24 Яну 2005, 13:04

Раздел VII
Търпими строежи
Чл. 320. Разпоредбата на чл. 160 от закона не се прилага за строежи, незаконно изградени до влизането в сила на тази разпоредба и неузаконяеми по смисъла на закона и правилника, ако се установи, че към тях може да се приложи разпоредба на закона, на основание на която те не подлежат на премахване.

Как е установено, че към въпросния строеж може да се приложи разпоредба на закона, на основание на която те не подлежат на премахване!
123

Мнениеот Инот » 24 Яну 2005, 14:29

Тук тънкостта идва, че той е неузаконяем, т.е. не отговаря на строителните правила, норми и нормативи (без градоустройствен режим и/или без строителни книжа и/или не съотвества на строителните правила), а ако може да се приложи една от разпоредбите на закона, то строежът става "търпим".
Примерно: 1) Може да му се създаде градоустройствена основа, въпреки, че неотговаря на Наредба №5-отм. 2) Или при двама съсобственика - може да няма съгласието на един от съсобствениците, но така строежът пак е "търпим", защото закона позволява да се получи такова съгласие и т.н., много и разнообразни вариации :))))).
Инот

Мнениеот 123 » 24 Яну 2005, 14:34

Бях останол с впечатлението, че си добър в ЗУТ, но явно си само в градоустройствената част - да не би да работиш в община?
Виж, какво си написал "1) Може да му се създаде градоустройствена основа, въпреки, че неотговаря на Наредба №5-отм.". Нали знаеш, че изменение на ПУП с цел узаконяване не е допустим, както по ЗУТ, тъй и по ЗТСУ.
Гега правилно е насочил човека, само трябва да се допълни, че трябва да му бъде издадена официална извадка от ПУП с отбелязване "Вярно с оригинала", за да не би да хо харзулнат в по-сетнешен момент. И да внимава кметът на общината да измени ПУП за повече от три квартала, че тогава заповедта на кмета за изменение не му се "обявява" (връчва), а трябва да следи публикациите в Неофициалния раздел на ДВ.
123

Re: 123

Мнениеот Инот » 24 Яну 2005, 15:24

Смешно, измение с цел узаконяване не се допуска само със ЗУТ. При ЗТСУ изменение, може да се направи, но само при условията на чл.32, а.1, т.т.,2,4,5 и 6. По отношение на предходния текст, ако забеляза не съм споменавал изменение, а създаване. Разликата е от земята до небето.
Инот

Мнениеот 123 » 24 Яну 2005, 15:31

Не знам кае и кой е смешен:))), но, не се засягай, ти май и от градоустройство не разбираш - виж си по-добре ЗТСУ, цитирания от теб чл. 32 (3) ЗТСУ
(3) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1984 г., бр. 79 от 1998 г.) Не се допуска застроителните и регулационните планове да се изменят на основанията, посочени в ал. 1, т. 1 и 3, с оглед създаване на законно разположение или допустим начин и характер на застрояване за незаконно направени строежи.

Ако си бил по-задълбочен, щеше да видиш, че преди иземнението на ЗУТ в ДВ бр. 65/2003 г. тази норма буквално е била пренесена в ЗУТ - чл. 134 (3) ЗУТ, сега изменена ал. 4. И чл. 134 ЗУТ е почти буквално преписан цитирания от теб чл. 32 ЗТСУ.
Наистина, като четях преди твои изказвания по ЗУТ, имах големи надежди за твоите познания! Уви!!!!!
123

Мнениеот 123 » 24 Яну 2005, 15:34

И нещо по-съществено, в момента действа ЗУТ и не може да се изменя ПУП с цел узаконяване!
123

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация