начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

У-ние за търпимост- доказване на обстоятелства

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: У-ние за търпимост- доказване на обстоятелства

Мнениеот magodeoz » 22 Фев 2011, 19:05

Всеки строеж, дори и незаконният, трябва да удовлетворява съществените изисквания по чл. 169 от ЗУТ. Ако строежът е стъпил с единия крак на оградата, а с другия - на фасадата на сградата, то той, най-малкото, не може да удовлетвори изискването за носимоспособност и обща устойчивост, и не би трябвало да се третира като узаконяем, и дори като търпим - поради нарушаване на изискването за допустимост по §16 от ПР на ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Мар 2011, 21:56

Всеки строеж, дори и незаконният, трябва да удовлетворява съществените изисквания по чл. 169 от ЗУТ

Така ли? :shock:
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Мар 2011, 14:16

Така мисля. :)
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 25 Мар 2011, 15:13

Търпимият строеж може да не отговаря на изискванията на ЗУТ, но задължително трябва да е отговарял на изискванията по време на извършването му, но това не го прави законен , а само търпим, което означава, че не подлежи на премахване, но ако не е отговарял на тогавашните изисквания /ако е имало такива/ то следва премахване чрез събаряне.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2011, 17:26

magodeoz, Bai_Ganjo,
Как ще приложите чл.169 ЗУТ с обратна сила по отношение на търпим строеж :shock:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Мар 2011, 17:34

Проявете мъничко фантазия, julyanvonemona! Подобни изисквания е имало и по времето на Кольо Фичето, за спазването на които същият е залагал главата си пред падишаха (контролния орган, един вид).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2011, 17:47

magodeoz!Трогнахте ме с падишаха най-вече и с историята за Колю Фичето, всеки архитект я е чувал поне веднъж, а всеки габровец я е прочел на моста над Янтра. Трогнахте ме и с принципа за залога, като принцип!
Разбира се и че делеч назад във времето е имало и нормативни изисквания аналогични на тези по чл.169 ЗТСУ, дори бих могъл да публикувам тези от Турскя благоустройствен закон действал в България до 1881 в градовете и до 1898 в селата, но специално направих тази забележка за да поддържам оръжията Ви смазани
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Мар 2011, 18:31

Ако архитект построи къща за някого и не я направи здрава, къщата падне и убие собственика, този архитект заслужава смърт
Горното е записано в Кодекса на Хамурапи приблизително 2 000 години преди Христа. Сега нещата са по-различни (и по-безопасни). Цивилизоваме се, все пак.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2011, 20:28

Това за Кодекса на Хамурапи не го знаех но адмирирам! Идеята означава тотална отговорност. Ппонеже за съвремения християнски морал, това изтлежда крайно, компромисният вариант е учредяването на имуществен залог от страна на архитекта в полза на наследниците или засегнатите. Залога - в достатъчно висока концентрация - да е почти тъждествен със смъртна присъда.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Мар 2011, 20:35

Много сте кръвожаден, julyanvonemona. Не че няма за какво. Ами ако грешката е у държавния чиновник? Трябва във всеки момент да разполага с късия меч, за да си направи сепуко.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Мар 2011, 21:11

Нека така да е. Ако ти не си могъл да предвидиш реакцията на държавния чиновник, т.е. неговата грешка - все едно - не си за тази работа. Затова има два начина: 1.Да платиш на чиновника за да работи за тебе и 2.да му пролееш кръвта. Второто е фигуративно казано, но при вероятност от заплаха за самия тебе не бива да се изключва възможността и от буквално източване на кръвта.
Освен това има невероятен мутипликационен възпитаващ ефект.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Мар 2011, 17:45

Тези два начина не винаги работят. Зная го от собствен опит. Чиновникът, първо, не е много наясно как да вземе парите, дори и да му ги даваш (освен ако заедно с парите не му дадеш и документа, върху който ти трябва неговият подпис), и второ - кръвта му е скрита зад броня, за която "бронебойни патрони" не че "няма открити", но понякога мунициите струват повече от келепира, ако ме разбирате.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Мар 2011, 17:52

....но понякога мунициите струват повече от келепира, ако ме разбирате.

Мунициите винаги струват повече от келепира но в една военна обстановка, те задължително влизат в т.н. "планирани загуби". La guere come a la guere! както казват французите! Дано поне този път мина за "французин"!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Мар 2011, 18:08

Не винаги. Не сте ли чувал, как някои убиват "с един куршум два заека"?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Мар 2011, 19:17

Само съм чувал. А и друго! Дори да допуснем, че има случай на убиване на повече от един заек с един куршум, те едва ли представляват фактор достатъчно набъбнал за да бъде включен в представителна извадка. От друга страна развиването на такова военно умение е своего рода високотехнологична муниция ерго пак струва пари и също влиза в "планираните загуби"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация