- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРЕУСТРОЙСТВО НА АПАРТАМЕНТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
ПРЕУСТРОЙСТВО НА АПАРТАМЕНТ
Колеги, моля някой да ми посочи нормативната уредба,уреждаща документацията и разрешителните във връзка с преустройването на апартамент в магазин или лекарски кабинет.Благодаря ви!
- rina
- Младши потребител
Трябва да имате разрешение от общината, скица, проект и разни други документи от съответните инстанции, ХЕИ, пожарна служба и т.н.
- nikoy
- Потребител
Уредбата е в чл. 38 и сл. от ЗУТ. Необходимо ви е нотариално заверено съгласие на собствениците на обекти, непосредствени съседи на обекта, който ще се преустройства. Ако обаче обектът се намира на горен етаж /над първи/, е необходимо и решение на Общото събрание на собствениците. Освен това, са ви необходими и технически документи - архитектурен проект и т.н, въз основа на които се издава и разрешението за преустойване от съответната община. Все пак, не е лошо да попитате и в общината какви документи са ви необходими, за да не ви връщат по сто пъти.
Успех!
Успех!
- ife
- Младши потребител
Re: ПРЕУСТРОЙСТВО НА АПАРТАМЕНТ
Необходимо ли е съгласие на собствениците на съседните имоти, когато преотреждането става с екзекутивната документация на строежа.
И при приемането на екзекутива от общината може ри РДНСК да отменипреотреждането по жалба от един от бъдещите собствениците (по предварителни договори със строителя без да бъдат призовани останалите заинтересовани лица - строителя и бъдещият собственик на въпросния апартамент.
И при приемането на екзекутива от общината може ри РДНСК да отменипреотреждането по жалба от един от бъдещите собствениците (по предварителни договори със строителя без да бъдат призовани останалите заинтересовани лица - строителя и бъдещият собственик на въпросния апартамент.
- teri_a
- Младши потребител
Аз съм юрист Работя като юрисконсулт и за съжаление нямам никакъв допир със ЗУТ. Не че това е извинение.
Мисля че е няма как да стане без участие на заинтересованите лица в това административно производство по отмяна на преотреждането. Но исках да видя да ли не ми убягва нещо.
Купихме с мъжа ми апартамент на зелено в жилищна сграда като устната ни уговорка със строителя беше с представяне на екзекутивната документация в общината да се промени предназначението на нашата гарсониера ( първи жилищен етаж) за други нужди с оглед евентуалната необходимост и подсигуряване на възможността след години да го ползвам за кантора. Така и го внесе строителя в общината и там приеха промяната на предназначението.
Но сега чувам от трети лица че някой от бъдещите съседи е обжалвал в РДНСК и там отменили преотреждането. Та поради това се чудех доколко е възможно всички това?
Мисля че е няма как да стане без участие на заинтересованите лица в това административно производство по отмяна на преотреждането. Но исках да видя да ли не ми убягва нещо.
Купихме с мъжа ми апартамент на зелено в жилищна сграда като устната ни уговорка със строителя беше с представяне на екзекутивната документация в общината да се промени предназначението на нашата гарсониера ( първи жилищен етаж) за други нужди с оглед евентуалната необходимост и подсигуряване на възможността след години да го ползвам за кантора. Така и го внесе строителя в общината и там приеха промяната на предназначението.
Но сега чувам от трети лица че някой от бъдещите съседи е обжалвал в РДНСК и там отменили преотреждането. Та поради това се чудех доколко е възможно всички това?
- teri_a
- Младши потребител
До колкото погледнах бегло ЗУТ по въпроса за преотреждането не би трябвало да има проблем.
Моля да ме посъветвате като ми дадете бегли насоки по материята и евентуалните варианти за да изясня въпроса за себе си.
А що се отнася до адвоката - ще прибегна до такъв, защото нямам смелостта и самочувствието да направя каквото и да е по една такава непозната материя (млад юрист съм).
Моля да ме посъветвате като ми дадете бегли насоки по материята и евентуалните варианти за да изясня въпроса за себе си.
А що се отнася до адвоката - ще прибегна до такъв, защото нямам смелостта и самочувствието да направя каквото и да е по една такава непозната материя (млад юрист съм).
- teri_a
- Младши потребител
Като първо, купувачът по редв. д-р не е заинтересовано лице, тъй като няма качектвото на възложител по см. на ЗУТ да обжалва промяната на предназначение на даден обект.
Но, не става ясно дали вече се придобили собствеността, или и Вие сте само Купувач по предварителен договор.
Ако сте собственик на право на строеж, е трябвало да сте страна, наред със строителя/възложител, инициирала процедурата за преустройство (промяна в арх. план с екзекутив) през време на строителството.
Ако сте купвач по предв. д-р, то само възложителят може да обжалва отмяната.
А дали ще го направи,тъй като е в неговите правомощия, това е друг въпрос.
Успех!
Но, не става ясно дали вече се придобили собствеността, или и Вие сте само Купувач по предварителен договор.
Ако сте собственик на право на строеж, е трябвало да сте страна, наред със строителя/възложител, инициирала процедурата за преустройство (промяна в арх. план с екзекутив) през време на строителството.
Ако сте купвач по предв. д-р, то само възложителят може да обжалва отмяната.
А дали ще го направи,тъй като е в неговите правомощия, това е друг въпрос.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|