начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ПРЕУСТРОЙСТВО НА АПАРТАМЕНТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРЕУСТРОЙСТВО НА АПАРТАМЕНТ

Мнениеот rina » 21 Мар 2006, 11:47

Колеги, моля някой да ми посочи нормативната уредба,уреждаща документацията и разрешителните във връзка с преустройването на апартамент в магазин или лекарски кабинет.Благодаря ви!
rina
Младши потребител

nora

Мнениеот nora » 22 Мар 2006, 09:43

ZUT
nora
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 22 Мар 2006, 10:18

Трябва да имате разрешение от общината, скица, проект и разни други документи от съответните инстанции, ХЕИ, пожарна служба и т.н.
nikoy
Потребител

Мнениеот ife » 22 Мар 2006, 10:50

Уредбата е в чл. 38 и сл. от ЗУТ. Необходимо ви е нотариално заверено съгласие на собствениците на обекти, непосредствени съседи на обекта, който ще се преустройства. Ако обаче обектът се намира на горен етаж /над първи/, е необходимо и решение на Общото събрание на собствениците. Освен това, са ви необходими и технически документи - архитектурен проект и т.н, въз основа на които се издава и разрешението за преустойване от съответната община. Все пак, не е лошо да попитате и в общината какви документи са ви необходими, за да не ви връщат по сто пъти.
Успех!
ife
Младши потребител

Re: ПРЕУСТРОЙСТВО НА АПАРТАМЕНТ

Мнениеот teri_a » 10 Дек 2008, 16:02

Необходимо ли е съгласие на собствениците на съседните имоти, когато преотреждането става с екзекутивната документация на строежа.
И при приемането на екзекутива от общината може ри РДНСК да отменипреотреждането по жалба от един от бъдещите собствениците (по предварителни договори със строителя без да бъдат призовани останалите заинтересовани лица - строителя и бъдещият собственик на въпросния апартамент.
teri_a
Младши потребител

Мнениеот teri_a » 10 Дек 2008, 16:30

Аз съм юрист :oops: Работя като юрисконсулт и за съжаление нямам никакъв допир със ЗУТ. Не че това е извинение.
Мисля че е няма как да стане без участие на заинтересованите лица в това административно производство по отмяна на преотреждането. Но исках да видя да ли не ми убягва нещо.
Купихме с мъжа ми апартамент на зелено в жилищна сграда като устната ни уговорка със строителя беше с представяне на екзекутивната документация в общината да се промени предназначението на нашата гарсониера ( първи жилищен етаж) за други нужди с оглед евентуалната необходимост и подсигуряване на възможността след години да го ползвам за кантора. Така и го внесе строителя в общината и там приеха промяната на предназначението.
Но сега чувам от трети лица че някой от бъдещите съседи е обжалвал в РДНСК и там отменили преотреждането. Та поради това се чудех доколко е възможно всички това? :roll:
teri_a
Младши потребител

Мнениеот teri_a » 10 Дек 2008, 16:33

До колкото погледнах бегло ЗУТ по въпроса за преотреждането не би трябвало да има проблем.
Моля да ме посъветвате като ми дадете бегли насоки по материята и евентуалните варианти за да изясня въпроса за себе си.
А що се отнася до адвоката - ще прибегна до такъв, защото нямам смелостта и самочувствието да направя каквото и да е по една такава непозната материя (млад юрист съм).
teri_a
Младши потребител

Мнениеот Melly » 10 Дек 2008, 16:54

Като първо, купувачът по редв. д-р не е заинтересовано лице, тъй като няма качектвото на възложител по см. на ЗУТ да обжалва промяната на предназначение на даден обект.
Но, не става ясно дали вече се придобили собствеността, или и Вие сте само Купувач по предварителен договор.
Ако сте собственик на право на строеж, е трябвало да сте страна, наред със строителя/възложител, инициирала процедурата за преустройство (промяна в арх. план с екзекутив) през време на строителството.

Ако сте купвач по предв. д-р, то само възложителят може да обжалва отмяната.
А дали ще го направи,тъй като е в неговите правомощия, това е друг въпрос.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация