- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Учредяване на право на строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Учредяване на право на строеж
Колеги, казусът ми е следният: учредено право на строеж от 4 от общо 5 съсобственици на земята с нотариален акт миналата година. Петият съсобственик въобще не е изявявал воля. Строежът вече е с разрешение за ползване. Въпросът ми е, доколко според вас, е валидна сделката за учредяване на правото на строеж и ако е недействителна - на какво основание /освен очевидното - противоречие със закона, което също не ми се струва чак толкова вероятно, при положение, че законът поначало допуска валидно извършване на разпоредителни действия с чужда вещ/.
- malena
- Нов потребител
Според мен сделката си е действителна ... обаче вещноправният ефект няма да се разпростре върху неучаствалия съсобственик - спрямо него мисля, че има приращение ... т.е. е собственик на Х ид. части от сградата (съответно на ид. му части от мястото) ...
- inspectora
- Активен потребител
Ето едно решение в обратният смисъл:
Решение № 1426 от 20.09.2002 г. на ВКС по гр. д. № 1922/2001 г., IV г. о., докладчик съдията Стойчо Пейчев
Бюлетин на върховния касационен съд, бр. 5/2002 г., стр. 41
чл. 32, ал. 2,
чл. 63, ал. 1 ЗС,
чл. 56 ЗТСУ (отм.)
Учредяването на право на строеж върху съсобствена земя не е действително, ако за това не са заявили съгласие всички съсобственици. От съда може да се иска да се произнесе по използването и управлението на обща вещ, но не и по накърнението на нейната субстанция или предназначение.
Решение № 1426 от 20.09.2002 г. на ВКС по гр. д. № 1922/2001 г., IV г. о., докладчик съдията Стойчо Пейчев
Бюлетин на върховния касационен съд, бр. 5/2002 г., стр. 41
чл. 32, ал. 2,
чл. 63, ал. 1 ЗС,
чл. 56 ЗТСУ (отм.)
Учредяването на право на строеж върху съсобствена земя не е действително, ако за това не са заявили съгласие всички съсобственици. От съда може да се иска да се произнесе по използването и управлението на обща вещ, но не и по накърнението на нейната субстанция или предназначение.
- ch3oh
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|