начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Учредяване на право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Учредяване на право на строеж

Мнениеот malena » 06 Авг 2008, 15:57

Колеги, казусът ми е следният: учредено право на строеж от 4 от общо 5 съсобственици на земята с нотариален акт миналата година. Петият съсобственик въобще не е изявявал воля. Строежът вече е с разрешение за ползване. Въпросът ми е, доколко според вас, е валидна сделката за учредяване на правото на строеж и ако е недействителна - на какво основание /освен очевидното - противоречие със закона, което също не ми се струва чак толкова вероятно, при положение, че законът поначало допуска валидно извършване на разпоредителни действия с чужда вещ/.
malena
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 06 Авг 2008, 16:10

Според мен сделката си е действителна ... обаче вещноправният ефект няма да се разпростре върху неучаствалия съсобственик - спрямо него мисля, че има приращение ... т.е. е собственик на Х ид. части от сградата (съответно на ид. му части от мястото) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 06 Авг 2008, 16:33

Ето едно решение в обратният смисъл:
Решение № 1426 от 20.09.2002 г. на ВКС по гр. д. № 1922/2001 г., IV г. о., докладчик съдията Стойчо Пейчев
Бюлетин на върховния касационен съд, бр. 5/2002 г., стр. 41
чл. 32, ал. 2,

чл. 63, ал. 1 ЗС,

чл. 56 ЗТСУ (отм.)

Учредяването на право на строеж върху съсобствена земя не е действително, ако за това не са заявили съгласие всички съсобственици. От съда може да се иска да се произнесе по използването и управлението на обща вещ, но не и по накърнението на нейната субстанция или предназначение.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот donna » 06 Авг 2008, 16:37

Петия ...хм колегаат горе е прав ,да му е честито приращението :lol: ами сега :wink:
donna
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация