начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Трафопост и ново строителство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трафопост и ново строителство

Мнениеот kondev » 08 Авг 2008, 17:16

Здравейте,
Разгледах няколко теми и останах с приятно впечатление от компетенцията на отговорите. Надявам се и по моя да получа такива.

Закупих имот (парцел) с цел строеж на еднофамилна къща. Вече строя със всичките необходими разрешителни и договори (ВиК, ЕВН...). В парцела ми обаче има трафопост (в скицата е видно). След съвет на приятел, направих любителски замервания, според които се оказва, че трафопоста има някакви си (не съм специалист) излъчвания и не било здравословно да се живее в непосредствена близост до него (6 метра). Въпроса ми е: мога ли да предприема някакви действия, с които да накарам енергото (или ЕВН) да изместят трафопоста другаде?

Благодаря!
kondev
Нов потребител

Мнениеот milletti » 08 Авг 2008, 17:52

За съжаление сте подходили в обратен ред. Тоест, закупили сте имот със съществуващ трафопост, а след това сте започнали да разсъждавате какво да го правите. В най-добрия случай, бихте могли да искате ЧЕЗ или ЕОН /зависи къде в БГ сте/ да Ви изплатят трафопоста, ако не е изплатен отдавна на предишните собственици. Друг е въпроса, че ще си вземете парите след 7-8г. За най-обща Ваша информация, по-долу цитирам част от Закона за енергетиката.

Чл. 62. (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г.) (1) Когато изграждането или разширението на площадкови и/или линейни енергийни обекти, както и на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия или на части от тях, се извършва върху имот - частна държавна собственост или частна общинска собственост, компетентните държавни или общински органи учредяват в полза на лицето, което ще експлоатира енергийния обект, възмездно право на строеж върху земята без търг или конкурс.

(2) Стойността на правото на строеж се определя от независим лицензиран оценител, избран от компетентния държавен или общински орган по реда на Закона за обществените поръчки. Определената от лицензирания оценител стойност се приема за най-ниската пазарна цена, която може да бъде заплатена за правото на строеж върху конкретния имот.

(3) Когато е необходимо изграждането или разширението на площадкови и/или линейни енергийни обекти, както и на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия или на части от тях, да се извърши върху имот - частна собственост, енергийното предприятие трябва предварително възмездно да придобие право на собственост или право на строеж върху необходимата за изграждане на обекта земя.

Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г.) При отказ или при невъзможност за изпълнение на действията по чл. 62, ал. 3 , която се дължи на причини, непреодолими от енергийното предприятие, имотът се отчуждава в полза на държавата.

(2) Отчуждаването по ал. 1 се извършва при условията и по реда на Закона за държавната собственост .

(3) Енергийното предприятие може да използва имота само за целите на отчуждаването.
milletti
Потребител

Re: Трафопост

Мнениеот potrebitel » 08 Авг 2008, 20:48

kondev написа:...
Закупих имот (парцел) с цел строеж на еднофамилна къща. Вече строя със всичките необходими разрешителни и договори (ВиК, ЕВН...). В парцела ми обаче има трафопост (в скицата е видно). След съвет на приятел, направих любителски замервания, според които се оказва, че трафопоста има някакви си (не съм специалист) излъчвания и не било здравословно да се живее в непосредствена близост до него (6 метра). Въпроса ми е: мога ли да предприема някакви действия, с които да накарам енергото (или ЕВН) да изместят трафопоста другаде?

Мога единствено да Ви кажа, че възможност за разрешаване на вашия казус има , но трябва адекватен подход !
Ако приятелят ви е адвокат, тогава следвайте съветите му, но ако не е колега - помислете за друг вариант за защита на правата и интересите си.
Има възможност за действия, но всичко е във вашите ръце.
Енергото НЯМА проблем-сещате ли се ???
potrebitel
Потребител

Мнениеот kondev » 11 Авг 2008, 08:18

Благодаря за отговорите. (Proxi66) Естествено, че ще си наема адвокат. Приятеля ми не е адвокат, а от типа "многознайко" (той не ми се сърди за това определение :) ). От не малкото ми опит с адвокати, зная, че всеки от тях си е профилиран в определена област и е най-добър там (оо! не ми възразявайте, защото съм сърбал доста горчиви попари). Та... поста ми тук има за цел да опипам почвата и ако успея да открия адвокат на когото да се доверя, да действам. Обекта ми се намира в Пазарджик, зная, че може и да няма голямо значение, ако по тази работа с адвоката сме на различни краища на страната, но все пак е добре да е в региона. Въпроса ми не е спешен, но пък и нищо не ме спира да го започна веднага, така че, ако на някой му се иска да натрием носовете на енергото, да пише. Може и на ЛС.
kondev
Нов потребител

! kondev

Мнениеот zelen » 12 Авг 2008, 07:35

Имах подобен казус през 2006 год , след достатъчно дълго ходене по мъките делото е за решаване на Първа инстанция.
ЕРП са труден,но НЕ непробиваем опонент.

-----------
колкото до "натриване на носа на ЕРП" - повече емоции , по-малък шанс за успех
zelen
Потребител

Мнениеот kondev » 14 Авг 2008, 09:16

Благодаря за мненията. Ще опит за постигане на моето и ще споделя резултата тук.
kondev
Нов потребител

Re: Трафопост и ново строителство

Мнениеот velikovav » 07 Окт 2009, 13:49

Здравейте,
искам да ви попита дали някой е наясно... кога се придобива собствеността върху трафопост, при задължителното изкупуване по $ 4 от ПЗР на ЗЕ.
Придобива ли се и собственост върху земята.
velikovav
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация