начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Съвет относно дворно място

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет относно дворно място

Мнениеот petar2 » 12 Окт 2008, 19:24

Здравейте на всички, бих се радвал ако някой може да отговори на терзанията ми. Преди няколко години купих апартамент ( чрез агенция, но това е друга тема) в кооперация която доколкото знам е построена " на обезщетение". В момента старият собственик на парцела, който е получил няколко апартамента, е заградил задния двор на кооперацията за лично ползване а освен това там има и стара къща която не е съборена ( и той продължава да ползва) при строежа на новата кооперация. Искам да попитам възможен/законен ли е такъв вариант при който старата къща си остава а се строи нова сграда в този парцел (УПИ или както се нарича - признавам си въобще не съм наясно с тази материя). Това което съм чул от другите съседи е че старата къща е трябвало да се събори а дворът да е за общо ползване на цялата кооперация, но не съм виждал никакви документи а строителят отдавна се е "покрил". Друго което съм чул е че земята не е продадена на строителя а само право на строеж, това променя ли нещата по някакъв начин? Как мога да разбера дали бившият собственик е в правото си да загради двора за себе си?
В нот. ми акт пише - купува ...(описание на апартамента) както и 4.2% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху терена на който е изградена сградата ...(описание на сградата) в дворно място цялото с площ 350 кв.м. представляващо УПИ ..., парцел ...., квартал ... . Доколкото разбирам земята не е прехвърлена, но аз имам 4.2% ид. части от правото на строеж върху 350 кв.м., но как да разбера дали тези 350 кв.м. са площта на самата сграда или включват и двор - например 300 кв.м. основи на сградата + 50 кв.м двор? Или може би бъркам и тези 350 кв.м. са цялото УПИ, а аз имам ид. части от правото на строеж само върху терена на който е сградата а размерите му просто не са посочени в нот. акт. Към коя институция мога да се обърна за да ми дадат някаква скица/план с точните размери на сградата, УПИ-то и да разбера дали старата къща е оставена законно?
Надявам се да помогнете!
petar2
Нов потребител

Re: Съвет относно дворно място

Мнениеот georgi07 » 13 Окт 2008, 16:30

С уговорката, че трябва да се прочете нот. акт, защото може и да сте пропуснал нещо, ето няколко момента:
Вие имате само право на строеж, т.е. земята си е на този, който си я и ползва.
Възможно е в едно УПИ да има няколко сгради.Дали старата сграда подлежи на премахване следва да попитате в съответната община.
Освен това собственикът не е "бивш" както казвате вие.Нещо повече:в зависимост от свободната дворна площ може да си построи например гараж, или работилница/ако са налице съответните законови изисквания/.
georgi07
Потребител

Назад към Строителство и регулация