Здравейте на всички, бих се радвал ако някой може да отговори на терзанията ми. Преди няколко години купих апартамент ( чрез агенция, но това е друга тема) в кооперация която доколкото знам е построена " на обезщетение". В момента старият собственик на парцела, който е получил няколко апартамента, е заградил задния двор на кооперацията за лично ползване а освен това там има и стара къща която не е съборена ( и той продължава да ползва) при строежа на новата кооперация. Искам да попитам възможен/законен ли е такъв вариант при който старата къща си остава а се строи нова сграда в този парцел (УПИ или както се нарича - признавам си въобще не съм наясно с тази материя). Това което съм чул от другите съседи е че старата къща е трябвало да се събори а дворът да е за общо ползване на цялата кооперация, но не съм виждал никакви документи а строителят отдавна се е "покрил". Друго което съм чул е че земята не е продадена на строителя а само право на строеж, това променя ли нещата по някакъв начин? Как мога да разбера дали бившият собственик е в правото си да загради двора за себе си?
В нот. ми акт пише - купува ...(описание на апартамента) както и 4.2% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху терена на който е изградена сградата ...(описание на сградата) в дворно място цялото с площ 350 кв.м. представляващо УПИ ..., парцел ...., квартал ... . Доколкото разбирам земята не е прехвърлена, но аз имам 4.2% ид. части от правото на строеж върху 350 кв.м., но как да разбера дали тези 350 кв.м. са площта на самата сграда или включват и двор - например 300 кв.м. основи на сградата + 50 кв.м двор? Или може би бъркам и тези 350 кв.м. са цялото УПИ, а аз имам ид. части от правото на строеж само върху терена на който е сградата а размерите му просто не са посочени в нот. акт. Към коя институция мога да се обърна за да ми дадат някаква скица/план с точните размери на сградата, УПИ-то и да разбера дали старата къща е оставена законно?
Надявам се да помогнете!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съвет относно дворно място
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съвет относно дворно място
С уговорката, че трябва да се прочете нот. акт, защото може и да сте пропуснал нещо, ето няколко момента:
Вие имате само право на строеж, т.е. земята си е на този, който си я и ползва.
Възможно е в едно УПИ да има няколко сгради.Дали старата сграда подлежи на премахване следва да попитате в съответната община.
Освен това собственикът не е "бивш" както казвате вие.Нещо повече:в зависимост от свободната дворна площ може да си построи например гараж, или работилница/ако са налице съответните законови изисквания/.
Вие имате само право на строеж, т.е. земята си е на този, който си я и ползва.
Възможно е в едно УПИ да има няколко сгради.Дали старата сграда подлежи на премахване следва да попитате в съответната община.
Освен това собственикът не е "бивш" както казвате вие.Нещо повече:в зависимост от свободната дворна площ може да си построи например гараж, или работилница/ако са налице съответните законови изисквания/.
- georgi07
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|