начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Удостоверение за данъчна оценка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за данъчна оценка

Мнениеот REVOLUTION » 04 Ное 2008, 12:32

Колеги моля ви за мнение относно следния казус.Придобито е право на строеж с покупко-продажба на апартамент завършен , но без разрешение за ползване , преди 3 години.По неясно какви причини за мен последното все още не е издадено , а купувачите не са декларирали имота в местни данъци и такси.Сега те искат да го дарят , за което ми е нужна дан.оценка.Четейки ЗУТ и ЗМДТ, не мога категорично да си отговоря , обекта е ли завършен-следователно е трябвало да се декларира от купувачите , което значи глоба за тях ако се декларира сега и съответно искане за издаване на дан.оценка на недвижим имот или след като няма разрешение за ползване това е все още се квалифицира като незавършено строителство и трябва да се иска дан.оценка за такова. :oops: :oops:

Ще съм благодарен ако някой колега сподели опита си с подобен проблем.
Благодаря!
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Удостоверение за данъчна оценка

Мнениеот narina » 04 Ное 2008, 13:24

Щом няма разрешение за ползване - все още е в друг режим. В данъчното се декларира имота като се прилагат освен акта за собственост и Разрешението за ползване /собственост в/у земята се декларира с придобиването й/.
Така че - първо си взимате степен на завършеност от Общината и с нея пускате - за данъчна оценка в данъчното.
Проверете дали няма изваден вече документ за степен на завършеност - иначе се чака около 2 седмици да го съставят в Общината.
п.с. Притеснява ме 3 годишния срок, обаче.... :roll: може да има проблем, вкл. и с дан.оценка.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Ное 2008, 13:37

Колега изключително съм Ви благодарен за мнението.И мен ме притеснява дългият срок.Интересното е , че болка е свързан с ток и ВИК и фактически се ползва за живеене , дали е възможно да е било издадено разрешение за ползване , без купувачите да са разбрали :shock: .Те не живеят в града , в който е апартамента и май хич не са се интересували какво е положението.Ще видим като отида в общината какво е положението!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот narina » 04 Ное 2008, 14:20

Напълно е възможно да има Разрешение за ползване и собствениците да не са били уведомени... Трябва да се попита строителя или останалите съсобственици. :roll:
Ако има такова - бих се пробвала да ".... 8) ...." строителя, стига да е имал "подходящите" задължения по договора за строителство.
Но... напълно е възможно сградата да няма Разрешение и въпреки това да си консумира и Ел, и ВиК и хората да си живеят в нея. :arrow: Връщате се на варианта със степен на завършеност.
/за Общината ще Ви трябва последния изготвен акт за сградата/
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот Melly » 04 Ное 2008, 14:56

Само да добавя, ако сградата е от четвърта категория съгласно чл.137 ал.1 ЗУТ, доразвита в чл.7, ал.2 от Наредба №1 за номеклатурата на видовете строежи (обн. ДВ бр.72 от 15 август 2003), екземпляр от Разрешението за ползване задължително се съхранява в нарочен регистър в Общината, а за строежи от първа до трета категория включително, в съответната РДНСК (чл.177, ал.2 ЗУТ).
REVOLUTION, обърни внимание и на това, дали има сключен договор с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура. Този договор е реквизит за издаване въпросното Разрешение за ползване, както и наличието на Удостоверение от АКГ за изпълнение на изискванията по чл.151, ал.5 ЗУТ.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация