начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ОТКАЗАНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ - ПОМОЩ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОТКАЗАНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ - ПОМОЩ

Мнениеот aneli003 » 03 Юни 2011, 13:46

Здравейте,
надявам се, някой да може да ми помогне на кратко проблема е следният:
Купувам апратамент в нова кооперация с изградена сградна инсталация от предприемача, за която той има Акт 16. Подавам си документи в Общината, за да ми издадат Строително разрешително, като за тази услуга плащам 30 лв такса. Документите ми са върнати с официален отказ на Архитекта на общината, основание: чл. 186 от ЗУТ нямам протокол на Общото събрание. Да уточня само, че в сградата има газифициран магазин.
Отивам да питам и по-подробно да обясня ситуацията, че има сградна инсталация, че собственика е представил пред газовото дружество съгласие за газифициране на жилището ми, но архитекта иска протокол.
Правя протокол, нотариално заверен представям го в общината, изчаквам да мине 14 дневния срок за обжалване / по техен съвет/, отивам да подновя молбата си за издаване на строително разрешително и ми казват трябва да платите 30 лв. ЗАЩО, за предните 30 лв услугата не ми е била предоставена, оказвам пълно съдействие да представя липсващия документ 3 дена след уведомяването ми. Аз длъжна ли съм да знам какъв е пълния набор от документи за подаване на молба за издаване на строително разрешително.
Моля за Вашият съвет!
aneli003
Нов потребител

Re: ОТКАЗАНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ - ПОМОЩ

Мнениеот aneli003 » 03 Юни 2011, 13:48

Пропуснала съм да напиша Сградна газова инсталация и Разрешението за строеж е за изграждане на Вътрешна газова инсталация
aneli003
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Юни 2011, 15:52

Сградата ви щом е построена отдавна има строително разрешение (освен ако е незаконно построена), така че вироятно вие искате копие, така ли?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2011, 16:00

Ако отказът е на основание чл. 186 от ЗУТ, то би следвало да сте поискали изменение или прокарване на нови инсталации, така ли е?
Моето мнение е , че след като сте платили първоначално такса и Ви е отказано поради липса на съгласие, бихте могли с протокола да отидете направо при Главния архитект лично и да поискате да се приложи към преписката и да се задвижи процедурата по издаване на разрешение.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот aneli003 » 03 Юни 2011, 16:14

Благодаря за отговорите,
Става въпрос за новопостроена сграда със изградена в нея сградна газова инсталация, аз подавам документи да ми се издаде разрешително за Вътрешна газова инсталация в жилището ми.
Става въпрос общо взето за такса, която трябва да платя втори път, като първия път е направен писмен отказ и разрешително не ми е издадено. След като съм представила документа който искат, и заради който ми е направен отказа, не ми предвижват документите, а искат на ново да подавам молба, да платя такса и т.н. Това редно ли е?
Няма ли някакви срокове, в които като представя липсващия документ процедурата да се продължи, а не да се прекрати?
aneli003
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Юни 2011, 16:51

Административната процедура приключва с издаването на искания акт, или с мълчаливия или формален отказ да бъде издаден такъв (във Вашия случай). Така че - или обжалвате този формален отказ пред съответната РДНСК (ако смятате, че по принцип не е редно да Ви искат този липсващ документ), или подавате наново документите по каналния ред, като при издаване на исканото разрешение прилагате документа за платената вече такса. Освен ако таксата не е за нещо друго, а не за издаване на разрешение - например, за благоволението на общинските чиновници да прегледат подаденото от Вас прошение (нещо като берия за похабяване на очите им, така да се каже).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 03 Юни 2011, 17:37

Аналогична е практиката на Агенцията по вписванията. Те отдавна са си въвели тази практика- ако ти върнат документите поради липса на някакъв документ или той е непълен си плащаш "като поп" втори път таксата. Може би защото са си хабили очичките да прегледат документите ти, за което, разбира се, трябва да им се заплати. Бюрократоархат!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Юни 2011, 19:17

Какво е това нещо - "Бюрократоархат"? Прощавайте за невежеството.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 08 Юни 2011, 20:29

Опитвам се да създавам думи. По начина, по който са създадени патриАРХАТ, матриАРХАТ, защо пък да няма бюрократоАРХАТ. Така в патриархата, например, жените и децата са второкачествени създания, а само мъжете имат възможност да са равни един на друг. Точно така в бюрократоархата всички, които не са в администрацията, са второкачествени създания, само бюрократите имат възможността да са равни един на друг. Техните такси си ги определят те самите, ето например таксата за издаване на разрешение за строеж в много Общини в България е доста по- висока от целия проектантски хонорар, зад който стои многомесечния труд на поне 7-8 висококвалифицирани архитекти и инженери. Затова трябва да създадем някакво понятие за този исторически период, това на мен лично ми харесва.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот aneli003 » 08 Юни 2011, 23:06

Понеже се заформи дискусия па темата, искам да ви кажа какво се случват от тук нататък. След два месеца ходене по мъките, през, които ме препращат от стая в стая от отдел на отдел с оправданието, че не съм на правилното място вече ми писва плащам си втори път такса и тези служители седнали на държавните столове са доволни и усмихнати, защото видите ли, как от тях зависи това дали ще вляза да живея в новото си жилище купено с 2 кредита.
Това разбира се ме амбицира да прочета ЗУТ, но едва ли ще намеря отговор на въпроса, който ме интересува, тъй като подобно безумие, с което се разправям вече втори месец едва ли е записано в закона.
И като закльчение какво да кажем друго освен ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ИЗХОД ИМА, ДОРИ СА ДВА ТЕРМИНАЛ ЕДНО И ТЕРМИНАЛ ДВЕ.
aneli003
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация