начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Строеж по чл. 151 от ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строеж по чл. 151 от ЗУТ

Мнениеот pesho_peshev » 30 Май 2020, 16:55

Здравейте,
Наумил съм си да си направя ограда, попадаща в хипотезата на чл. 151, ал. 1, т. 11 от ЗУТ (леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот).

Опитвам се да си разтълкувам ЗУТ и да си отговоря на въпроса: аджеба необходимо ли е изобщо да имам комуникация с общината по случая или мога да си построя директно оградата?
Доколкото разбирам от ЗУТ, не ми е нужно разрешение за строеж (основният текст на чл. 151, ал.1) нито пък одобрение на инвестиционен проект (защото даже по-тежкият случай - плътни огради на урегулирани поземлени имоти с височина на плътната част от 0,60 м до 2,20 м не се нуждае от одобрен инвестиционен проект за издаване на РС - основният текст на чл. 147, ал. 1).

Познати ми казаха, че трябвало да пусна уведомление до общината, с приложен нотариален акт, комбинирана скица и трасировъчен карнет, но никъде в нета не намирам образец на уведомление, нито пък информация за подобна административна услуга.

Та ви моля за мнение - трябва ли да пускам към общината каквото и да било, или да строя директно?

P.S. "общината" е район "Банкя" на СО.
pesho_peshev
Нов потребител

Re: Строеж по чл. 151 от ЗУТ

Мнениеот nikodim77 » 30 Май 2020, 18:17

Здравейте,
Не се изисква разрешение за строеж на леки прозирни огради и плътни огради до 2.20 м. с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на имота съгласно чл. 147, ал. 1, т. 7 от ЗУТ. Правилен Ви е ориентирът към цитираните норм. текстове.
За "трасировъчен карнет" съм чувал някога нещо свързано с ЗТСУ и улично строителство, но за огради...?!? :roll:
Мисля, че няма нормативна пречка да си направите оградата съгласно изискванията за същата, без да си комуникирате с общината.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Май 2020, 15:01

Намирате геодезка фирма и ги викате да забият колчета и ви дадат каквото трябва, те са наясно. Дори общината да не иска нищо трябва да знаете къде да сложите оградата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pesho_peshev » 01 Юни 2020, 11:00

ivanov_p написа:Намирате геодезка фирма и ги викате да забият колчета и ви дадат каквото трябва, те са наясно. Дори общината да не иска нищо трябва да знаете къде да сложите оградата.

Всичко това е направено.
Въпросът ми беше нужно ли е уведомяване на общината.
pesho_peshev
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Юни 2020, 20:13

Правите оградата без да се занимавате с общината. Опъвате канапа по колчетата и я строите изцяло във вашето място, за да не възникнат проблеми със съседите. Може да говорите с тях и да я направите в двете места, вкл. да разделите разноските, но зависи от хората.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот probcho » 01 Юни 2020, 20:19

ivanov_p написа:Правите оградата без да се занимавате с общината. Опъвате канапа по колчетата и я строите изцяло във вашето място, за да не възникнат проблеми със съседите. .....

Така е на гола поляна!
Но в случай, че е налице материализирана граница е възможно настъпването на .... спор!
probcho
Активен потребител

Мнениеот pesho_peshev » 01 Юни 2020, 21:10

Всъщност оградата ще е е само към улици (реално съществуващи или само на хартия).
Реални съседи - частни собственици не играят роля в случая.
pesho_peshev
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 01 Юни 2020, 21:39

pesho_peshev написа:Всъщност оградата ще е е само към улици (реално съществуващи или само на хартия).
Реални съседи - частни собственици не играят роля в случая.

А улицата - чия собственост е? Общинска.
Значи „съсед“ Ви е Общината!
Ако е „само на хартия“ - много внимателно гледайте реалните граници!
jhoro
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация