Здравейте,
Наумил съм си да си направя ограда, попадаща в хипотезата на чл. 151, ал. 1, т. 11 от ЗУТ (леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот).
Опитвам се да си разтълкувам ЗУТ и да си отговоря на въпроса: аджеба необходимо ли е изобщо да имам комуникация с общината по случая или мога да си построя директно оградата?
Доколкото разбирам от ЗУТ, не ми е нужно разрешение за строеж (основният текст на чл. 151, ал.1) нито пък одобрение на инвестиционен проект (защото даже по-тежкият случай - плътни огради на урегулирани поземлени имоти с височина на плътната част от 0,60 м до 2,20 м не се нуждае от одобрен инвестиционен проект за издаване на РС - основният текст на чл. 147, ал. 1).
Познати ми казаха, че трябвало да пусна уведомление до общината, с приложен нотариален акт, комбинирана скица и трасировъчен карнет, но никъде в нета не намирам образец на уведомление, нито пък информация за подобна административна услуга.
Та ви моля за мнение - трябва ли да пускам към общината каквото и да било, или да строя директно?
P.S. "общината" е район "Банкя" на СО.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Строеж по чл. 151 от ЗУТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Строеж по чл. 151 от ЗУТ
Здравейте,
Не се изисква разрешение за строеж на леки прозирни огради и плътни огради до 2.20 м. с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на имота съгласно чл. 147, ал. 1, т. 7 от ЗУТ. Правилен Ви е ориентирът към цитираните норм. текстове.
За "трасировъчен карнет" съм чувал някога нещо свързано с ЗТСУ и улично строителство, но за огради...?!?
Мисля, че няма нормативна пречка да си направите оградата съгласно изискванията за същата, без да си комуникирате с общината.
Не се изисква разрешение за строеж на леки прозирни огради и плътни огради до 2.20 м. с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на имота съгласно чл. 147, ал. 1, т. 7 от ЗУТ. Правилен Ви е ориентирът към цитираните норм. текстове.
За "трасировъчен карнет" съм чувал някога нещо свързано с ЗТСУ и улично строителство, но за огради...?!?
Мисля, че няма нормативна пречка да си направите оградата съгласно изискванията за същата, без да си комуникирате с общината.
- nikodim77
- Активен потребител
Намирате геодезка фирма и ги викате да забият колчета и ви дадат каквото трябва, те са наясно. Дори общината да не иска нищо трябва да знаете къде да сложите оградата.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Намирате геодезка фирма и ги викате да забият колчета и ви дадат каквото трябва, те са наясно. Дори общината да не иска нищо трябва да знаете къде да сложите оградата.
Всичко това е направено.
Въпросът ми беше нужно ли е уведомяване на общината.
- pesho_peshev
- Нов потребител
Правите оградата без да се занимавате с общината. Опъвате канапа по колчетата и я строите изцяло във вашето място, за да не възникнат проблеми със съседите. Може да говорите с тях и да я направите в двете места, вкл. да разделите разноските, но зависи от хората.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Правите оградата без да се занимавате с общината. Опъвате канапа по колчетата и я строите изцяло във вашето място, за да не възникнат проблеми със съседите. .....
Така е на гола поляна!
Но в случай, че е налице материализирана граница е възможно настъпването на .... спор!
- probcho
- Активен потребител
Всъщност оградата ще е е само към улици (реално съществуващи или само на хартия).
Реални съседи - частни собственици не играят роля в случая.
- pesho_peshev
- Нов потребител
pesho_peshev написа:Всъщност оградата ще е е само към улици (реално съществуващи или само на хартия).
А улицата - чия собственост е? Общинска.
Значи „съсед“ Ви е Общината!
Ако е „само на хартия“ - много внимателно гледайте реалните граници!
- jhoro
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|