начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Пълна Проектантска Правоспособност

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пълна Проектантска Правоспособност

Мнениеот archtodorov » 23 Юли 2020, 17:33

Здравейте,

Аз съм архитект ( скоро завършил ), работя във проектантско бюро от както завърших. Управителя на фирмата е с пълна проектантска правоспособност, но е инженер. Имам колеги, които са с ППП.

Мога ли да Ви помоля да ми кажете или да ме носочите, от къде мога да прочета дали наличието на проектант по част архитектура във фирмата, която работя , е достатъчно за да мога след 2 години да подам документи за ППП. Според това което прочетох , за да мога да придобия ППП след 2 години, задължително трябва да работя в бюро, което е собственост на Архитект с ППП.

Благодаря ВИ, предварително!
archtodorov
Нов потребител

Re: Пълна Проектантска Правоспособност

Мнениеот propensity » 23 Юли 2020, 23:14

Един телефон или имейл към КАБ ще Ви даде точен и бърз отговор.

От това, което аз знам, не мисля, че след като шефът ви е инженер, а не архитект (но с ППП) ще попречи за това да кнадидаствате за ППП след 2г. стаж.
propensity
Потребител

Мнениеот jhoro » 24 Юли 2020, 01:04

archtodorov написа:Управителя на фирмата е с пълна проектантска правоспособност, но е инженер. Имам колеги, които са с ППП.

Здравейте!
Само един въпрос - ППП на Управителя, от КАБ ли е или от КИИП?

Иначе нормата е такава, макар да няма логика. Собственик на фирмата, може да е и човек, без образование. Но с пари.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот archtodorov » 24 Юли 2020, 09:10

Строителен инженер е, тоест от КИИП.

Но преди мисля , че е било достатъчно да има проектант по част архитектура с ППП в фирмата. Не е било необходимо управителя да е архитект...
archtodorov
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 24 Юли 2020, 18:03

archtodorov написа:Строителен инженер е, тоест от КИИП.
Но преди мисля , че е било достатъчно да има проектант по част архитектура с ППП в фирмата. Не е било необходимо управителя да е архитект...

Благодаря! Така и продполагах - „инженер“ и КАБ се несъвместими, но това са подробности.

По-скоро се чудя - кой ИДИОТ е написал „собственика“?
Най-малкото, защото легалната формулировка (когато става дума за физическото лице) е „лицето, представляващо Собственика“! Доколкото „Собственик“ е неперсонифицирана и имагинерна фигура! А образование, правоспособност и други - може да има само физическо лице!
Отделно, че собственика може да няма нищо общо с дейността - за разлика от Управителя (управляващия).

Добре дошли в България!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация