Здравейте, ще строя оранжерия в двор собственост на мои роднини. Имам дилема дали да я построя в двора в регулация или на съседно място на други мои роднини, буквално на 20метра, но извън регулация. Има ли някакво значение дали ще е в двор в регулация или в земеделска земя?
И най-важния ми въпрос до колко метра имам право да строя оранжерията, понеже предполагам се води стопанска постройка и има някакви ограничения за височината. Моля кажете ми какви са ограниченията за височина на оранжериията и трябва ли да ходя в някаква институция да вписвам, че съм си построил оранжерия 5-6 метра висока?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Височина на оранжерия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Височина на оранжерия
Здравейте.
Всички отговори ще намерите във Визата за проектиране, Инвестиционния проект и Разрешението за строеж.
Всички отговори ще намерите във Визата за проектиране, Инвестиционния проект и Разрешението за строеж.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Но необходими ли са, само защото оранжерията ми ще бъде 5-6 метра висока?
- xnikolanx
- Младши потребител
Еееий Жоро!!!
Прекаляваш, прекаляваш и пак, прекаляваш!!!
Чета те в друга тема какви глупости ръсиш, но тъй като там се намесиха ivanov_p и lawchoice, та рекох да не се включвам. Но тук също „изби рибата”!
Какви визи за проектиране, какъв инвестиционен проект и най-вече какво разрешение за строеж за оранжерия бе?!?! Що, за пореден път хвърляш питащ в правното небитие?
Вземи се …
Все по-рядко се включвам в лекса заради такива като теб и всъщност, най-вече заради теб, който си на всяка манджа мерудия, ама развалена - изгнила мерудия, дето разваля и манджата…
Чета те в друга тема какви глупости ръсиш, но тъй като там се намесиха ivanov_p и lawchoice, та рекох да не се включвам. Но тук също „изби рибата”!
Какви визи за проектиране, какъв инвестиционен проект и най-вече какво разрешение за строеж за оранжерия бе?!?! Що, за пореден път хвърляш питащ в правното небитие?
Вземи се …
Все по-рядко се включвам в лекса заради такива като теб и всъщност, най-вече заради теб, който си на всяка манджа мерудия, ама развалена - изгнила мерудия, дето разваля и манджата…
- nikodim77
- Активен потребител
nikodim77 написа:Еееий Жоро!!!
Вземи се …
Ами а включи се де - като си курназ! Ама явно не това е проблема.
В другата тема, с ivanov_p и lawchoice нямаме разминаване.
И не се прави на някакъв … разпоредител - са казваш кой, какво да пише.
Нямало да,влиза? Не съм те канил, че да те изпращам!
Пп. Не бъркай 5-метрова оранжерия с 50-сантиметров заслон от полиетилен. И си спомно, какво е „незаконно строителство”!
https://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/ ... QFvQ%3D%3D
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Алооо! Не ми дръж такъв тон бе! Разпоредителен е твоят тон!!! С мен не се бъзикай, разбра ли!!!
Дали е 5 метра или 50 см. е оранжерия – чл. 151 от ЗУТ в едно с трайно-утвърдена СП!!!
Токова да си **ост, не е истина!!!
Ако чаках покана от теб за участие в тема по лесно и евтино щеше да ми е да скоча от високо…
Propensity греши много като те отъждествява с хигиенист!!!Хигиенистите са хора с достойнство, трудещи се и полезни за останалите! А ти си един търтей, за който студент по психология или докторант по същата биха могли да сътворят научен труд (дисертация)…
Дали сте на едно мнение там, а? Ръсиш глупост след глупост…
Дали е 5 метра или 50 см. е оранжерия – чл. 151 от ЗУТ в едно с трайно-утвърдена СП!!!
Токова да си **ост, не е истина!!!
Ако чаках покана от теб за участие в тема по лесно и евтино щеше да ми е да скоча от високо…
Propensity греши много като те отъждествява с хигиенист!!!Хигиенистите са хора с достойнство, трудещи се и полезни за останалите! А ти си един търтей, за който студент по психология или докторант по същата биха могли да сътворят научен труд (дисертация)…
Дали сте на едно мнение там, а? Ръсиш глупост след глупост…
- nikodim77
- Активен потребител
Оранжерията може да е висока и 50 метра, Лондонската ботаническа градина може и да е по-висока, не знам.
Има няколко "стандартни височини", най-разпространените, около 2,80 м., за домашни оранжерии и 4-4,5 м. за по-големи.
Ако е до 200 кв.м. не ви трябва разрешение за строеж, но... за да не ви трябва наистина разрешение оранжерията трябва да е от стария тип - стъпила на почвата и покриваща почва. Ако правите съвременен тип, с бетонен под, върху който на няколко етажа се отглеждат растения, ви трябва разрешение за площадката, същото и ако правите бетонни ивици върху които стъпват носещите греди на огражденията, които са до 40 см. високи. Същото е ако правите вкопана оранжерия за светлолюбиви гъби, кладница, шийтаке, които обикновено се вкопават на около метър (не е задължително), там ако е над 30 кв.м. ви трябва разрешение.
Защото най-вероятно ще ползвате оранжерията за друго вариантите са - правите я върху терена, чакате съседи и община да реагират и ако няма сигнали илислед като мине проверката бетонирате каквото ви трябва, а най-добре да ползвате бетонни плочи, по тях спокойно се движи мотокар или стакер.
Има няколко "стандартни височини", най-разпространените, около 2,80 м., за домашни оранжерии и 4-4,5 м. за по-големи.
Ако е до 200 кв.м. не ви трябва разрешение за строеж, но... за да не ви трябва наистина разрешение оранжерията трябва да е от стария тип - стъпила на почвата и покриваща почва. Ако правите съвременен тип, с бетонен под, върху който на няколко етажа се отглеждат растения, ви трябва разрешение за площадката, същото и ако правите бетонни ивици върху които стъпват носещите греди на огражденията, които са до 40 см. високи. Същото е ако правите вкопана оранжерия за светлолюбиви гъби, кладница, шийтаке, които обикновено се вкопават на около метър (не е задължително), там ако е над 30 кв.м. ви трябва разрешение.
Защото най-вероятно ще ползвате оранжерията за друго вариантите са - правите я върху терена, чакате съседи и община да реагират и ако няма сигнали илислед като мине проверката бетонирате каквото ви трябва, а най-добре да ползвате бетонни плочи, по тях спокойно се движи мотокар или стакер.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря на г-н ivanov_p за отговора и най-вече - за някои технологични подробности. Никога не съм ги знаел - поради липса на интерес.
Но си мисля - височината зависи от вида ба басажденията. За нискостеблени култури не е нужна голяма височина на етажа. Тези 2,80 м са в най-високата точка (в средата - при двускатен покрив) и най-важното е - човек да може да ходи прав вътре.
5 метра е много даже за овошки!
Друг момент - все повече в оранжерийното промишлено растениевъдство не се използва почва. При „люлково” производство на ягоди (например) , най-горния ред е на около 1,5 метра от пода.
Тоест - оранжерия с подобна височина предполага голяма РЗП. И ще изпъква на мястото, като „въшка на чело”!
Едва ли съседите ще са във възторг.
Но си мисля - височината зависи от вида ба басажденията. За нискостеблени култури не е нужна голяма височина на етажа. Тези 2,80 м са в най-високата точка (в средата - при двускатен покрив) и най-важното е - човек да може да ходи прав вътре.
Друг момент - все повече в оранжерийното промишлено растениевъдство не се използва почва. При „люлково” производство на ягоди (например) , най-горния ред е на около 1,5 метра от пода.
Тоест - оранжерия с подобна височина предполага голяма РЗП. И ще изпъква на мястото, като „въшка на чело”!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
jhoro написа:Благодаря на г-н ivanov_p за отговора и най-вече - за някои технологични подробности. Никога не съм ги знаел - поради липса на интерес.
Точно за овошки ще е и не мисля, че 5 метра ще са много за овошки! Съседите в регулация не си обитават земята от над 15 години. Съсеите на съседното място извън регулация пък - откакто комунистите национализират земята им.
Добре, доколкото разбрах от колегата Ви @ivanov_p височината няма значение, но 200 квадратни метра е лимита без да е необходимо да регистрирам в институции каквото и да е. Правилно ли съм разбрал? И ако искам повече, просто трябва да строя повече оранжерии. Металнната конструкция мисля да е директно забучена в почвата на половин метър и 5,5 м да ми стърчат. Покрива мисля да е равен, а не извит, бетон не мисля да слагам, за да мога лесно да извадя металните колчета в бъдеще (ако реша)
Какво значи "стъпила на почвата и покриваща почва" ? Няма да слагам бетон, директно метала половин метър в почвата и 5,5 да стърчи над повърхността. Покриваща почва какво ще рече?ivanov_p написа:Оранжерията може да е висока и 50 метра, Лондонската ботаническа градина може и да е по-висока, не знам.
Оранжерията ще е за екзотични плододайни овошки.
- xnikolanx
- Младши потребител
С равен покрив става, но в някой район в който не вали сняг, теглото на снега върху 200 м2 е 60 тона, колкото на един локомотив. Отидете при някой конструктор, който да изчисли конструкцията за да не я търсите из района след всяка буря.
Съмнявам се, че може да направите множество оранжерии под 200 м2 в един парцел, макар да не е написано изрично се подразбира, че става въпрос за една оранжерия в парцел. След като сте на полето няма проблем да направите по-голяма и да извадите разрешение, което така или иначе ще ви трябва за електричество, вода, отопление.
Височината ще се ограничи от показателите в района, за 5,5 м. няма да има проблем.
Съмнявам се, че може да направите множество оранжерии под 200 м2 в един парцел, макар да не е написано изрично се подразбира, че става въпрос за една оранжерия в парцел. След като сте на полето няма проблем да направите по-голяма и да извадите разрешение, което така или иначе ще ви трябва за електричество, вода, отопление.
Височината ще се ограничи от показателите в района, за 5,5 м. няма да има проблем.
- ivanov_p
- Активен потребител
Както Ви беше казано от ivanov_p (не обиждайте човека - какъв „колега” съм му аз?) повечето ограничения ще наложи не правото, а физиката!
Виждал съм доста оранжерии, най-големите - в района на Кресна. Там, за три оранжерии, хората имаха собствен ТЕЦ! Но даже и там - нямаха 5,50 метра „светло” (доколкото помня!
Виждал съм доста оранжерии, най-големите - в района на Кресна. Там, за три оранжерии, хората имаха собствен ТЕЦ! Но даже и там - нямаха 5,50 метра „светло” (доколкото помня!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
ivanov_p написа:С равен покрив става, но в някой район в който не вали сняг, теглото на снега върху 200 м2 е 60 тона, колкото на един локомотив. Отидете при някой конструктор, който да изчисли конструкцията за да не я търсите из района след всяка буря.
Жестоко бъркате. Няма да ми е необходимо електричество за вода и отопление. Вода гравитатъчно ще поливам от огромен резервоар, който ще изкопая във най-високата част на парцела. После с помоща на капково поливане с програматори на батерии ще поливат всички овошки. Резервоара ще пълня чрез помпа от ниската част до високата. Помпата е акумулатирна на ейнхел с 3000литра дебит за 60мин, а с батериите ми издържа 75минути, с външен акумулатор може да издържи бая повече.
Отопление не ми трябва за нещата, които ще гледам в оранжерията. Те издържат до минус 1 и минус 7. (жълта гуава и ягодова гуава).
Района е м/у ямбол и елхово и сняг почти няма. Следователно и от конструктор няма да имам нужда?
- xnikolanx
- Младши потребител
Жоро,
Да благодариш на ivanov_p за това,че те научи на нещо можеш!(всъщност поздравявам те за това!) Но да се извиниш на питащия, за факта, че го лъга безсрамно и безочливо - не можеш, а!!!
Уважаеми xnikolanx, и др. четящи този форум,
Юзърът Жоро предполагаемо е форумен "трол", защото се изявява в качеството на компетентен по дадени правни въпроси, но същевременно с отговорите, които дава заблуждава питащите, а отговорите в повечето случай нямат връзка с правото!
Да благодариш на ivanov_p за това,че те научи на нещо можеш!(всъщност поздравявам те за това!) Но да се извиниш на питащия, за факта, че го лъга безсрамно и безочливо - не можеш, а!!!
Уважаеми xnikolanx, и др. четящи този форум,
Юзърът Жоро предполагаемо е форумен "трол", защото се изявява в качеството на компетентен по дадени правни въпроси, но същевременно с отговорите, които дава заблуждава питащите, а отговорите в повечето случай нямат връзка с правото!
- nikodim77
- Активен потребител
Не знам. Аз като бях млад и глупав разбирах от всичко и го правех сам, сега за кучешка колибка ми правят проект, защото проекта има две основни цели - първата, да се направи по правилен начин съоръжението, втората, ако дявола си няма работа и си я намери точно при съоръжението, да има с кого да се оправдаеш.
- ivanov_p
- Активен потребител
xnikolanx написа:Жестоко бъркате. Няма да ми е необходимо електричество за вода и отопление. Вода гравитатАчно ще поливам от огромен резервоар, който ще изкопая във най-високата част на парцела. После с помощТа на капково поливане с програматори на батерии ще поливат всички овошки. Резервоара ще пълня чрез помпа от ниската част до високата. Помпата е акумулаторна на ейнхел с 3000 литра дебит за 60 мин, а с батериите ми издържа 75 минути, с външен акумулатор може да издържи бая повече.
Отопление не ми трябва за нещата, които ще гледам в оранжерията. Те издържат до минус 1 и минус 7. (жълта гуава и ягодова гуава).
Района е м/у Ямбол и Елхово и сняг почти няма. Следователно и от конструктор няма да имам нужда?
Може и да бъркаме, ама...
Казано е - „Това, дето го пише по книгите - ако се раждаше и по нивите...“
Както не е необходимо захранване и вода - оказва се, че ще трябва! Вода - най-малкото, регистриран (в съответната басейнова дирекция) водоизточник! Електричество - тези акумулатори не се зареждат „от нищото“!
За температурите - „-7 градуса Целзий“ не е нищо! В този район рядко пада сняг, ама „термометъра“ - бая пада! Изпробвано (2 години баш в Елхово)!
За земеделската част - вместо „капково ННАРОЯВАНЕ“ - огледайте вариантите за „перма“ земеделие!
ivanov_p написа:Не знам. Аз като бях млад и глупав разбирах от всичко и го правех сам, сега за кучешка колибка ми правят проект, защото проекта има две основни цели - първата, да се направи по правилен начин съоръжението, втората, ако дявола си няма работа и си я намери точно при съоръжението, да има с кого да се оправдаеш.
Само една добавка!
Наскоро имаше тема (Навеси в имот)- за кучешката колибка няма проблем, ама за „заграждението около колибката“ ... иска се узаконяване!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
)
Здравейте! Виждам, че има много отговори, за съжаление нямам време да ги изчета.
По питанията разбирам, че нямате намерение да изграждате законно съоръжението, т.е няма да Ви е нужна официалната му регистрация. Ако е така, не е нужно да се съобразявате със законите за застрояване в урбанизиран имот и в такъв с предназначение "земеделска земя". Имайте предвид, че ако по някаква причина ви потрябва водо и електро снабдяване за земеделския имот с пломбирани точки на отчитане, мисията често става скъпа или невъзможна.
Височината, ширината, дължината и т.н на бъдещата оранжерия си кореспондират с конструкцията, която някой си прави ненужния труд да я пресмята срещу буреносен вятър с петдесетгодишна повтаряемост, съвсем рядко срещаното в този район тежко снегонавяване и т.н., само и само да хвърля в ненужни разходи бъдещия собственик и то с единствената цел да защити творението си от авария! Колко разправия за нищо Я си стройте както и каквото си знаете!
Ако ще се възползвате от средства по програми, нещата стоят различно. Неотдавна ми попадна проект за оранжерия, кандидатствала по програма за финансиране и уау!
Успех в начинанието!
По питанията разбирам, че нямате намерение да изграждате законно съоръжението, т.е няма да Ви е нужна официалната му регистрация. Ако е така, не е нужно да се съобразявате със законите за застрояване в урбанизиран имот и в такъв с предназначение "земеделска земя". Имайте предвид, че ако по някаква причина ви потрябва водо и електро снабдяване за земеделския имот с пломбирани точки на отчитане, мисията често става скъпа или невъзможна.
Височината, ширината, дължината и т.н на бъдещата оранжерия си кореспондират с конструкцията, която някой си прави ненужния труд да я пресмята срещу буреносен вятър с петдесетгодишна повтаряемост, съвсем рядко срещаното в този район тежко снегонавяване и т.н., само и само да хвърля в ненужни разходи бъдещия собственик и то с единствената цел да защити творението си от авария! Колко разправия за нищо Я си стройте както и каквото си знаете!
Ако ще се възползвате от средства по програми, нещата стоят различно. Неотдавна ми попадна проект за оранжерия, кандидатствала по програма за финансиране и уау!
Успех в начинанието!
- lagerta
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|