Предава ли се правото върху програмата при покупка на компютър втора ръка?
Или с прости думи ако си купя лаптоп с легална програма от първи купувач ще имам би права върху програмата?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 17:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Правото върху програмата при покупка на комп.?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Правото върху програмата при покупка на комп.?
Прочети си EULA (End User License Agreement) към дадения продукт. В общия случай - не. Ти не купуваш програмата по начин да стане твоя собственост, ти плащаш за да я ползваш. Нямаш право да я препродаваш.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Ами на практика аз я ползвам. Все едно ако бабата купи комп. с програма на внучето то трябва да я изтрие и купи друга?
- ivanov_p
- Активен потребител
Точно така ! Ако компютъра се ползва от няколко юзъра(баба, дядо и внуче) всеки трябва да си купи собствена операционна система
- neutralen
- Активен потребител
Ако компютъра се ползва от няколко юзъра(баба, дядо и внуче) всеки трябва да си купи собствена операционна система
Странно, ако правото следва човека то той би трябвало да може да инсталира програмата на всичките си компютри, т.е. неограничен брой, а доколкото съм чувал може само на два - лаптоп и настолен, а лицензионната лепенка се лепи на компа, а не на челото на собственака (добре, че не са се сетили).
А как е с фирмените? Може ли всеки от фирмата да работи с лаптопа или настолния или само един или двама?
- ivanov_p
- Активен потребител
Прочетохте ли EULA към "програмата", която Ви интересува (вж. пост II)?
Там съвсем конкретно си пише всичко от което се интересувате... останалото са лакърдии
Там съвсем конкретно си пише всичко от което се интересувате... останалото са лакърдии
-
moommy - Младши потребител
Абе не пише всичко, защото има допълнителни договори, при които можеш да ползваш втора употреба хардуер със СОА стикер и за 60-90 лв. да инсталираш законна програма, нещо като доплащане за последващ ползвател. Пинизи!
- ivanov_p
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|