начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос! Необходим ли е свидетел?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Въпрос! Необходим ли е свидетел?

Мнениеот mkd666 » 02 Юли 2006, 18:11

Здравейте
Имам един въпрос
Необходим ли е свидетел по дело за промяна на личните имена (по причина собствено желани е)???
Последна промяна mkd666 на 02 Юли 2006, 20:17, променена общо 1 път
mkd666
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 02 Юли 2006, 18:16

Вие сте страната, която трябва да докаже наличието на твърдяните предпоставки, които законът въздига в условия за допустимост на промяна на името. Вие трябва да убедите съдът, че сте прав/а.

Ако искате, водите свидетел, ако не искате - не.

А какво значи "презаказаха"?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот mkd666 » 02 Юли 2006, 18:24

презаказаха имах предвид казаха ми повторно да отида на съд на 15 септември.
Тъй като не съм от България много ми е трудно да намеря свидетел.

В Македония вече иментата ми са променени, но тук в БГ нямате си представа колко трудно става :oops:
100 документи!! сега в МК съм с друго име в БГ с друго и на границата ме питат дали продавам паспортите !! :roll:

На мен ми се струва че ще ме върнат пак....не знам кво да правя
mkd666
Нов потребител

Мнениеот yugoslav » 02 Юли 2006, 18:55

Здраво комшија! Не те разбраф дали си со дубло држављанство? Ако сакаш да си ги ставиш на бг пасош имињата со кои си во МК па не ти е гајле! Мора туку да посакаш од Основниот суд кај што ти биле променети имињата едно званично copy на судската Одлука, односно Решение. Оваа Одлука мораш да ја донесеш на БГ судот. Еве тоа ќе ти ја замени потребата од сведок. Не знам дали нашиот суд ќе ти го прини овоj документ без легализиран превод!? За некои владини организации и министерства во БГ не постои проблем да ги принат во аутентична состојба сите документи , напишани на македонски. Ама за судот не знам как ќе оди работава! Подобро да направиш еден легализиран превод, па имаш време до новозакажаната седница на судот!
Поздрав до тебе!
yugoslav
Потребител

Мнениеот mkd666 » 02 Юли 2006, 19:08

здраво yugoslav!! :shock:
имам двоjно државjанство! Го однесов решението на судот во БГ, но не беше преведено на БГ.

Има ли некоj закон во правото со коj ке можам да кажам на судот дека не мора сведок ?
Последна промяна mkd666 на 02 Юли 2006, 20:08, променена общо 1 път
mkd666
Нов потребител

Мнениеот yugoslav » 02 Юли 2006, 19:44

Сведокот не е зодолжителен. Ама практиката во нашиве судови се изјаснила дека сведоќните кажувања се важно нешто. Зошто е потребен сведок? Овој ќе сведочи дека те викал и те знаел со овие имиња од "вајвек", дека сите во маалото кај што си одраснал те знаеле и те викале вака, како што сакаш да ти пишува во пасошот, дека матичарот те запишал погрешно и слични. Ризикуваш ако нема сведок , зашто иако незадолжителен судијката може да одлучи дека "нема потреба да се менува името", зашто не е ниту понижувачко за особата, ниту пак си познаен со ваквите имиња во општеството. Ризикуваш, али не си должен да носиш сведок!
Совет ми е да побараш некој твој роднина во МК и да го донесеш како сведок, ако неможеш да најдеш бугарин или македонец којшто живее во БГ!
А тоа што ти кажала дактилографката мораш да го сватиш озбилно, зашто иако таа да не одлучува ништо, си го има муабетов со судијката и се гледа дека тие се збореле за тоа!
Па моли се судијката да не биде "коза" и да ти jа даде одлуката!

P.S. :lol: Немој се плашиш пријателе, не бриши! Овде не е како во мк форумите да се гледат от кодоши и да бришат се што не им се! допаѓа! К'смет!
yugoslav
Потребител

Назад към Гражданство