- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Българско гражданство?
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Българско гражданство?
Здравейте, бихте ли ми помогнали със съвет? Подала съм на моя близка от Сърбия молба за Бг гражднство..баща и е българин, но е родена и живяла там..подала съм и документите преди 2 г и все още няма решение. Има ли начин да накарам чиновниците да издадат някакво решение? Или може би има някакъв законов срок?
Последна промяна liliana25 на 15 Окт 2007, 09:44, променена общо 1 път
- liliana25
- Нов потребител
2 години са напълно нормален срок.то преди отнемаше около 1,5 години, та камо ли сега, когато доста македонци, турци и други подобни подават като луди документи за бг гражданство.
- barri
- Потребител
"Чиновниците" много правилно не са си мръднали пръста, защото приятелката Ви е български гражданин още с раждането си според българското законодателство и няма нужда наново да става такъв. Четете Конституцията и Закона за българското гражданство.
и е добавено "освен, ако не придобива друго гражданство по произход".
а 2 години едвали сега повечето получават след 3-4.
И аз съм подал и чакам от 2004.
и е добавено "освен, ако не придобива друго гражданство по произход".
а 2 години едвали сега повечето получават след 3-4.
И аз съм подал и чакам от 2004.
- bratic
- Младши потребител
Добре де.... Баща ми е Български гражданин, аз съм с руско гражданство. Означава ли това, че съм и Български гражданин? Нещо много се обърка, тогава защо подавах за гражданство?
- bratic
- Младши потребител
Имате двойно гражданство - българско и руско. Не е имало смисъл да подавате документи за придобиване на българско гражданство. Трябвало е само да се снабдите с български документи за самоличност.
Чл. 8 от Закона за българското гражданство:"Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин."
Здравейте, ако може да попитам, как точно става издаването на български документи в този случай? Приятелката ми е потомък от смесен брак и има руско гражданство, защото е родена там. Но баща и е българин и цял живот без няколко месеца си е живяла тук. Как точно, според цитирания от Вас чл.8 от ЗБГ, тя има българско гражданство и има право на български документи за самоличност?
- Bucher
- Нов потребител
Първо, благодаря за отзивчивостта !
А иначе, да, има си ЕГН и си има издадена лична карта от българските власти, НО на "Временно (или постоянно, в момента не се сещам) пребиваващ чужденец" !
Може ли да отиде в МВР и да каже: "Направете ми БГ лична карта, защото баща ми е българин !"....примерно:). Как всъщност се доказва, че имаш българско гражданство, ако нямаш акт за разждане на български, удостоверяващ , че си се родил в България ??
А иначе, да, има си ЕГН и си има издадена лична карта от българските власти, НО на "Временно (или постоянно, в момента не се сещам) пребиваващ чужденец" !
Може ли да отиде в МВР и да каже: "Направете ми БГ лична карта, защото баща ми е българин !"....примерно:). Как всъщност се доказва, че имаш българско гражданство, ако нямаш акт за разждане на български, удостоверяващ , че си се родил в България ??
- Bucher
- Нов потребител
Bucher написа:Първо, благодаря за отзивчивостта !
до 1989 е имало спогодба м/у СССР и НРБ за избягване на двойното гражданство на лица от смесени бракове. Евентуално се избираше едно от 2-те гражданства. Ако приятелката ви е била гражданка на СССР то сега тя няма БГ гражданство.
Не се юрист, а човек с подобно положение.
- bratic
- Младши потребител
прочетох цялата тема, но не ми стана ясно след като е нужно да се извадят само документи за самоличност тогава защо в МП ми дадоха един списък с 9 документа които трябва да представявъв връзка с придобиване на БГ гражданство от руска гражданка, на която единия родител е Бг гражданин? Ще съм благодарен ако някой се включи и най-вече Калахан, защото явно има опит с тези процедури.
- barri
- Потребител
Написаното е вярно, но се отнася само до лицата родени след влизането на Конституцията от 1991г. в сила. Всеки, който е роден преди тази дата не е български гражданин по произход и следва да кандидатства по общия ред пред Министерство на правосъдието. В най-добрият случай се чака най-малко 2 години. Събирайте необходимите документи и се въоръжете с търпение
- m_gyurov
- Нов потребител
Къде да видим закона за българското гражданство, който е бил в сила до 1991 г., защото в новия (от 2002 г.) е повторено конституционното положение за българското гражданство по произход.
-
tati_go - Потребител
На този линк ще видите това, което ви интересува http://www.grao.bg/normact/hronSpravka.doc
- m_gyurov
- Нов потребител
Искам само да добавя че от няколко месеца се занимавам с подобни проблеми и не съм кой знае колко компетентна,но доколкото знам в Русия законодателството е такова че тяхните граждани не могат да имат двойно гражданство.Независимо дали е по произход,натурализация и т.н.Даже бащата да е българин за българско гражданство си мисля че първо трябва да се откаже от руското си гражданство,или да се изчака за евентуална промяна в техните закони.Искренно желая успех и търпение на тези които се опитват да получат гражданство,защото както всичко в милата ни държава и това е уникално ходене по мъките.
- maryel
- Нов потребител
Съгласно вътрешното ни законодателство и действащите спогодби между България и Русия, едно лице може да има и руско и българско гражданство ако е от български произход, т.е. ако единият му родител е български гражданин, а другият - руски, лицето може да има двойно гражданство.
- m_gyurov
- Нов потребител
Оф и аз имам проблем с гражданствата. Сестра ми е рускиня, майка също. Мама живее в България - постоянно пребиваващ чужденец. Сестрата израстна тук, но от три години е в Русия, защото се ожени там. Сега обаче искат с половинката си да се местят в БГ. И тя се чуди какво да прави - може ли да си възстанови статута на постоянно пребиваващ чужденец..., че и за гражданство мечтае...
-
nikiiita - Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|