начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как да си сменя името на латиница

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Как да си сменя името на латиница

Мнениеот links234 » 28 Сеп 2008, 15:33

На личната ми карта името ми е написано Petar, а аз имам навика навсякъде да го пиша Peter, и държа на това изписване, и това Petar ми прави проблеми. Когато си вадих личната карта (мисля че бях на 16) ми казаха че не може да реша аз как ще бъде изписано. Това явно не е вярно, тъй като имам приятел, чието име завършва на -ов, и на латиница е написано -off, и не само. Въпросът ми е как да направя така, че на личната ми карта името ми да се изписва така, както аз съм решил, и както го изписвам навсякъде, с изключение на по-новите ми официални документи.
links234
Нов потребител

Re: Как да си сменя името на латиница

Мнениеот advokat__nikolov » 29 Сеп 2008, 22:23

Съгласно ПИБДС :

Чл. 4. (1) Имената и месторождението на българските граждани в българските документи за самоличност се изписват на кирилица и латиница чрез английска транслитерация.

(2) По искане на гражданите имената им, съдържащи характерни букви и буквосъчетания, могат да бъдат изписани на латиница по начин, различен от английската транслитерация в пръв документ за самоличност. Промяна в следващ документ може да става само след представяне на други официални документи, съдържащи исканото изписване, или след представяне на съдебно решение.
advokat__nikolov

Назад към Гражданство