начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

чл. 422 ГПК - различен иск от Заявлението

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 422 ГПК - различен иск от Заявлението

Мнениеот im4o_im4o » 22 Апр 2013, 11:37

Здравейте!
Подададено е Заявление по чл. 410 ГПК, с което се претендира 1000 лв главница и 50 лв. мораторна лихва.
Издадена е Заповед с поисканите суми. В срок е подадено възражение срещу заповедта.
В срок заявителя предявява иск по чл. 422 ГПК. Сочи обаче размер на главница от 900 лв., а мораторната лихва /за периода посочен в Заявлението/ вече е 120 лв. Длъжникът не е плащал, че това да е довело да промяната. Явно кредиторът, нещо се е пообъркал като е подавал Заявлението, и сега с исковата молба явно иска да си коригира грешката. Та редовен и допустим ли е така предявения иск и какво може да направи ответника?
im4o_im4o
Младши потребител

Re: чл. 422 ГПК - различен иск от Заявлението

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Апр 2013, 11:51

Има редица О на ВКС, които казват, че се иска идентичност в заявеното и предявения иск, защото искът по чл. 422 се счита предявен от дата на депозиране на заявлението. Липсата на идентичност на вземанията по двете производства се санкционира. Не знам какъв точно ви е проблема, но имам не едно прекратено производство именно, заради различия в двете ( м-телци са ми любимци, да са живи и здрави, сега да видим и ВиК как ще се измъкнат :lol: ).

Въпреки разминаването, ако е само в стойностите, и въпреки изложеното по-горе, алтернативно предполагам, че за главница може да се приеме отказ за горницата ( ама трябва да е изричен), но що се отнася до увеличение размера на обезщетението за забавено изпълнение на парично- цък. Свирено.
Така мисля аз.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ