начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Срок за обжалване на електронен фиш?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за обжалване на електронен фиш?

Мнениеот joroxx » 15 Май 2013, 20:35

Здравейте!
Имам връчан електронен фиш на 09.05.2013 г. и се чудя докога мога да обжалвам... Някой може ли да ми каже със сигурност какъв е срокът за обжалване на електронен фиш? На много места срещам мнения, че срокът е 14 дни, а също и в ЗДвП, чл. 189, ал. 8 се казва 14 дни от получаването му или от отказа за анулиране. ЗАНН, чл. 59, ал. 2 пък казва друго - срокът е 7 дни (или поне аз така го разбирам). На същото "мнение" е и сайтът на Софийски районен съд - 7 дни (http://srs.justice.bg/srs/151-). И откога всъщност започва да тече срокът - от деня на връчване или от следващия ден?
Последна промяна joroxx на 15 Май 2013, 22:40, променена общо 1 път
joroxx
Нов потребител

Re: Срок за обжалване на електронен фиш?

Мнениеот nezirus » 15 Май 2013, 21:43

Ето тук може да се информираш напълно как става: http://blog.apis.bg/2013/05/obzhalvane- ... onen-fish/
Личен и любовен хороскоп според датата на раждане.
nezirus
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 15 Май 2013, 21:46

срокът е 14 дневен от датата на получаване на ел. фиш, тъй като чл. 189 от ЗДвП е специален спрямо ЗАНН.
В този 14 дневен срок е възможно:
- да се подаде декларация за действителния водач /тогава ел. фиш срещу собственика се анулира/
- да се обжалва пред Районен съд
- да се плати глобата с отстъпка /плащането не пречи на обжалването/.
Ако е било подадено възражение пред Директора на ОДМВР срокът започва да тече от датата на получаване на отказа да се анулира фиша, но това е процедура която се развива при две изчерпателно посочени основания: ако МПС е било откраднато или ако МПС се е движело при специален режим.
Би следвало да може ел. фиш да се анулира от Директора на ОДМВР при следните други основания:
- когато МПС е управлявано от лице с имунитет спрямо наказателната юрисдикция на страната ;
- когато нарушението не е виновно поради крайна необходимост
- когато е допусната грешка при издаване на ел. фиш /напр. сгрешен номер на МПС и др./няма смисъл да се чака съда да го отмени, след като няма спор че има грешка.
За съжаление обаче към момента тези спорове ще се решаватсамо от съда. :D
iva_sh
Потребител

Мнениеот joroxx » 15 Май 2013, 22:43

Благодаря ви за бързите и изчерпателни отговори. :)
Започвам да пиша жалбата...
joroxx
Нов потребител

Мнениеот novak111 » 16 Май 2013, 15:34

Здравейте, и аз имам електронен фиш от София. На него не мога да се ориентирам кой го е издал. Единствено пише СДВР. Към кого трябва да пусна обжалването - към районен съд София или към ОПП СДВР или къде? От съда ми казаха, че трябва да е пуснато към органа, издал фиша, а в чл. 59, ал. 1 ЗАНН пише, че се обжалва пред районен съд. На кого да вярвам? Благодаря
novak111
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 16 Май 2013, 21:05

електронните фишове са електронни изявления, те нямат издател, както и дата на издаване /засега/. Всички изискваният към тях са посочени в чл. 189 от ЗДвП, който не предвижда субсидиарно прилагане на общите правила от ЗАНН. Обжалва се чрез структурата, която го е издала до Районен съд по мястото на извършване на нарушението /те комплектоват преписката и я препращат в съда/.
iva_sh
Потребител

Мнениеот novak111 » 16 Май 2013, 21:34

Значи обжалвам до КАТ София в 14-дневен срок?
novak111
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ