начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Въпроси по ЗДвП, ощетен гражданин

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпроси по ЗДвП, ощетен гражданин

Мнениеот anhibg » 11 Юли 2013, 03:40

Здравейте,
случи се недоразумение, което ме ощетява, тази картинка надявам се пояснява ситуацията:
http://store.picbg.net/pubpic/2B/38/1dd ... 7d2b38.jpg

И тъй като не съм юрист и не притежавам необходимата квалификация, имам молба към знаещите за разяснение на тези въпроси:

Най-напред уточнение: всички случки се развиват в присъствието на свидетел(и), през нощта.

1. Могат ли да ме спират за проверка от обикновена (цивилна) кола, в движение, чрез думите "спри, спри"?
2. Могат ли да ме спират като цяло за проверка от обикновена (цивилна) кола? Как трябва да ме спрат?
3. Имаме ли като граждани някакво право за недоволство при нарушение на ЗДвП от страна на служители на МВР (санкции за тях - прекалено западноевропейско звучи)?
4. Колко полицая трябва да са когато ме спират за проверка и колко от тях трябва да носят светлоотразителни жилетки?
5. Трябва ли служебните им идентификационни карти да са на видно за мен място или поне да бъдат показани при мое искане?
6. Имам ли право да поискам патрулна кола да пристигне на мястото при неправомерно писане на фиш/акт чрез тел. 112? Може би някакъв вид началник на въпросните служители?
7. Фиша според мен е сбъркан: освен нереален, писано е нарушение по чл.6, ал. (празно), т. 1 и на основание чл. 186 във връзка с чл. 183, ал. 2, т. 3 ми налага глоба 30 лв. Но чл. 183, ал. 2 налага глоба 20 лв, а т. 3 глобява "не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", неправилно се включва в движението, неправилно се престроява, неправилно изпреварва или не спазва предимството на друг участник в движението".

А сега, ако желаете прочетете подробностите:
Аз карам с още двама, през нощта, по еднопосочна улица в правилната посока. Забелязах фарове на кола в нарушение, при приближаването ѝ установих, че това е немаркирана кола, с нищо неразличима от колата на всеки. Разбира се, в участъка от улицата имаше място само за една кола и спрях, за да мине и да мога да си продължа по пътя. Водача ми пресветна със светлинния клаксон, може би е сметнал, че е твърде тясно и иска да дам назад. Пуснах колата си 5 метра назад и когато се изравних с другата кола, казах: "Знака горе не го ли видяхте?". Точно в момента, в който изрекох думите, видях, че това са полицаи в цивилна кола. Последваха около 5 секунди мълчание и по мое възприятие изумен поглед от водача, след което ми каза: "спри, спри". Аз си тръгнах и след потегляне си казах: "забрави" - това предполагам не са го чули, вече се бяхме разминали, ако има значение. След 3 часа, в друга част на града управлявах колата си с още един мой приятел и се движихме по еднопосочна улица, в правилната посока. В края на улицата, на кръстовището беше същата "цивилна кола" с двама прави до нея - единия със светлоотразителна жилетка, другия без. Колата, знаете, е необозначена, без "буркан". Господина с жилетката ми протегна палката и спрях по средата на кръстовището - това беше указаното от него място. Представи се устно с имената си и взе документите ми (свидетелство, контр. талон, картонче за застраховката, прегледа и талона на колата) както и личната карта на спътника ми за проверка. Колегата му без жилетка провери стикерите на стъклото и пожела да види оборудването на автомобила. Съответно, му показах задължителното по закон оборудване: жилетка (3 бр се бяха събрали в багажника), пожарогасител, аптечка, триъгълник. Точно в този момент, господина с документите ми съобщи, че ще ми пишат фиш за нарушение на улицата, която прави 90 градуса с тази, по която се движех. Позвъних на 112, от където ми казаха, цитирам по памет: "не можем да ви пратим полиция, полицията е при вас". Писаха ми фиш, и може би грешката ми е, че го подписах. Веднага след случката, господата по ехиден според мен начин ми пожелаха приятна вечер и отидох право в районното управление. Там, както си и мислех, дежурния ми каза, че нищо не може да се направи на момента и, че не мога да обжалвам фиша.

Открих това, според което фиша може да се обжалва. Това ми дава надежда.

Като заключение мога да кажа, че наказанието в нередния фиш е малко - в размер на 30 лв, но защо да плащам грешни пари на вятъра, за които работя цял ден, при положение, че всичко ми е редовно и винаги спазвам законите?
anhibg
Младши потребител

Re: Въпроси по ЗДвП, ощетен гражданин

Мнениеот nmitova » 11 Юли 2013, 14:26

Здравейте,

при така описаната подробно фактическа обстановка, Ви съветвам да се свържете с адвокат, който да прегледа фиша и да Ви отговори по въпроса за обжалването му (макар че хонорарът ще отговаря или ще е по-висок от наложената глоба).
nmitova
Потребител

Назад към Взаимопомощ