Здравейте,
Преди известно време научих, че двете ми (лични) коли са ми запорирани. Искането, заради което са запорирани е срещу фирмата ми и е в размер на 800 лв. Фирмата ми е ЕООД и ако не се лъжа това не би трябвало да е възможно.
Съдебният изпълнител, направил запорите е държавен.
Когато научих за запора (при преглед в КАТ) ходих да търся въпросния изпълнител в съда, но тя отсъстваше. Понеже не ми беше наложително в момента отлагах и отлагах.. и минаха няколко месеца от тогава. В момента не помня името й, понеже аз нямам получени никакви документи (Може и да са пристигали известия на някой адрес, но ако е така - не съм ги взел. И да - знам, че се считат за връчени, въпроса е, че нямам името на хартия.).
Сега реших да продавам едната си кола и естествено ми се казва, че има запор и няма как да стане.
Въпросите са ми три:
1. Как да проверя името на съдебния изпълнител, наложил запорите върху автомобилите ми , за да отида да се разправяме ?
2. Има ли право съдебния изпълнител, за задължения на ЕООД-то ми да налага запори на личното ми имущество? Ако няма право - какви мерки мога да предприема ?
3. За сума от 800 лв нормално ли е да се слага запор на автомобили за около 10 000 лв?
Много благодаря на всички предварително, не за първи път получавам помощ тук.
- Дата и час: 25 Фев 2025, 16:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неправомерни действие от съдебен изпълнител/как да го открия
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неправомерни действие от съдебен изпълнител/как да го от
dreamwave написа:Здравейте,
Преди известно време научих, че двете ми (лични) коли са ми запорирани. Искането, заради което са запорирани е срещу фирмата ми и е в размер на 800 лв. Фирмата ми е ЕООД и ако не се лъжа това не би трябвало да е възможно.
Съдебният изпълнител, направил запорите е държавен.
Знаете ли номера на изпълнителното дело срещу фирмата ви - ако знаете значи сам може да си проверите. Ако не по ЕИК на фирмата може да се провери дали имат подобен длъжник или не. И най - накрая да си платите за една справка от регистъра на длъжниците при ДСИ, за да видите образуваните срещу фирмата изпълнителни дела.
Когато научих за запора (при преглед в КАТ) ходих да търся въпросния изпълнител в съда, но тя отсъстваше. Понеже не ми беше наложително в момента отлагах и отлагах.. и минаха няколко месеца от тогава. В момента не помня името й, понеже аз нямам получени никакви документи (Може и да са пристигали известия на някой адрес, но ако е така - не съм ги взел. И да - знам, че се считат за връчени, въпроса е, че нямам името на хартия.).
Сега реших да продавам едната си кола и естествено ми се казва, че има запор и няма как да стане.
Въпросите са ми три:
1. Как да проверя името на съдебния изпълнител, наложил запорите върху автомобилите ми , за да отида да се разправяме ?
По - горе ви отговорих. Съветвам ви да не се "карате", а просто да си пуснете молба, че МПС -тата не са собственост на фирмата длъжник и да искате вдигане на запорите им. Ако откаже имате право да си пуснете жалба по Чл. 435. ГПК
(4) Трето лице може да обжалва действията на съдебния изпълнител само когато изпълнението е насочено върху вещи, които в деня на запора, възбраната или предаването, ако се отнася за движима вещ, се намират във владение на това лице. Жалбата не се уважава, ако се установи, че вещта е била собствена на длъжника при налагане на запора или възбраната.
2. Има ли право съдебния изпълнител, за задължения на ЕООД-то ми да налага запори на личното ми имущество? Ако няма право - какви мерки мога да предприема ?
Ако задължението е на ЕООД то - не няма право, но трябва да сте сигурен, че делото е само и единствено срещу фирмата ви. Ако имате друго дело - примерно сте осъден и като ЕТ тогава освен като ЮЛ отговаряте с имуществото си и като ФЛ. Относно действията посочих ви ги по - горе.
3. За сума от 800 лв нормално ли е да се слага запор на автомобили за около 10 000 лв?
Не е работа на съдебния изпълнител да преценява това - ако взискателя е поискал запор на автомобили, той си налага запор. В случая само е трябвало да установи, че не са собственост на длъжника.
Много благодаря на всички предварително, не за първи път получавам помощ тук.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|