начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Помощ - наследство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ - наследство

Мнениеот dobi_tg » 26 Авг 2013, 14:49

Здравейте,
Ние сме брат и сестра. След смъртта на родителите си наследихме два имота - тяхната фамилна къща и една срутена къщурка с двор /за която нямаме нотариален акт, и която е наследствена за вече покойния ни баща/.
Фамилната къща я продадохме и без никакъв документ брат ми ми отстъпи своя дял - т.е. всичките пари от сделката взех аз сестрата.
Сега аз желая официално да се откажя от дела си за имота, който няма Нот. акт /имам деца/
Моля за помощ и съвет!
Брат ми вече работи по документите и едно от изискванието е данъчна оценка на имота.
Моля, напишете ми, как е по разумно - този отказ от наследство преди данъчната оценка ли се прави при нотариус или след .
Бих желала да бъде по-най краткия път и съжалявам, но и с по-малко разходи.
dobi_tg
Нов потребител

Re: Помощ - наследство

Мнениеот boiko_62 » 26 Авг 2013, 15:33

в данъчната оценка би следвало да фигурирате вие и брат ви
ако направите отказ от наследство по добре е той да е преди подаване на документи за данъчна оценка
ако направите отказа, брат ви трябва с него да отиде в СМДТ /данъчното/ и да пусне корегираща декларация за имота и тогава да подава документи за данъчна оценка
boiko_62
Потребител

Мнениеот borovinka » 26 Авг 2013, 15:44

Бойко, защо пишете глупости?

Как, според вас, след като жената пише, че е приела наследството и се е разпоредила дори с част от него ("фамилната къща я продадохме и парите взех аз") сега според вас ще направи валиден отказ от наследство за малката постройка?

Най-чисто според мен е да прехвърлите дела си върху малката къща на брат ви - чрез покупко-продажба или дарение (или ако я продавате на трето лице, вие да подпишете нот. акт за покупко-продажбата, но по ваша уговорка той, брат ви, да получи сумата - както се разберете). За отказ от наследство е малко късно да се говори (с фактическите си действия по продажба на наследствената къща от вас двамата, излиза, че сте го приела това наследство и отказ към сегашния момент би бил недействителен - т.е. няма да породи правно действие).
Вашата идея каква е - децата ви един ден да не търсят вашия дял от имотите на майка ви и баща ви от вуйчо си ли? Или целите нещо друго (брат ви да получи всичко останало към момента в негов дял)?
Ако е второто - направете покупко-продажба и продайте дела си на брат си. Физически лица сте, може и под стойност на данъчната оценка, ако е висока.
Последна промяна borovinka на 26 Авг 2013, 15:50, променена общо 1 път
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот nioto » 26 Авг 2013, 15:49

Законът не позволява да се откажете от конкретни обекти от наследството. Отказът от се прави на цялото наследство в законовите срокове и се вписва.
От написаното става ясно, че Вие вече сте приели наследството.
Необходимо е да се снабдите с документ за собственост на къщата и заедно с брат Ви да го продадете, тъй като двамата сте наследници.
nioto
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ