начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Изискуем кредит и съдебно решение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изискуем кредит и съдебно решение

Мнениеот kurta009 » 08 Юли 2013, 15:08

Майка ми е поръчител на един заем ,който е изискуем и има съдебно решение длъжника и поръчителя/майка ми/ да платят СОЛИДАРНО сумата 5800лв .
Първия въпрос ми е какво значи солидарно ? на половина ли ? по 2900лв на човек?

Втория въпрос ми е ,майка ми е извикана при съдия изпълнител да се разберат как да се погаси тоя заем.Тя е пенсионерка и взима около 500лв пенсия като има други кредити и чисто взима 380лв.Колко най-малко може да се договори тя да и удържат от пенсията ? 50-100лв?
kurta009
Младши потребител

Re: Изискуем кредит и съдебно решение

Мнениеот neutralen » 08 Юли 2013, 15:33

8) "солидарно" означава, че всеки - длъжника и поръчителя дължи цялата сума 5800 лв и СИ може да предприеме действия по принудително изпълнение за събиране на цялата сума, както към длъжника, така и към поръчителя (както е в конкретния случай). Защо е така, вие следва да разберете.
В случая има нещо друго, което следва да проверите и установите - ако е заповедно производство - дали заповедтта за изпълнение е влязла в сила по отношение на длъжника, щото има такива случаи, когато СИ започват изп.действия против поръчителите, без да връчват заповедта за изпълнение на длъжника, което означава, че действията спрямо поръчителя са незаконни по горепосочените причини. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kurta009 » 08 Юли 2013, 15:50

neutralen,мерси за мнението
длъжника,в момента нямаме връзка с него и не знаем предприети ли са някакви деиствия против него.....но сме в процес на разучаване
Отностно втория ми въпрос,колко най-малко може да се договорим със СИ да се отдържа от пенсията на майка ми ?
kurta009
Младши потребител

Мнениеот kurta009 » 09 Юли 2013, 08:59

Поразрових и открих че според Чл. 446. (1) алинея 2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - може да му се удържат максимум една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;

Оттук следва въпроса колко се смята пенсията на майка ми,500лв както и идват от НОИ ,или 380лв /120лв от дългосрочен кредит за 6г който и се удържа автоматично/ и в картата и пристигат 380лв ?
По вероятно да е от 500лв но да питам да съм сигурен ? :?
И това е максималната удръжка.Практиката познава ли договорки между длъжник и СИ да се удържат по малки суми от посочените в чл.446 ?
kurta009
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Юли 2013, 09:14

1/3 от 500 ще се събират от СИ. Погасяване на други задължения не се отразяват на секвестируемата част.
Въпреки това четете написаното от неутралния, защото е наистина важно:
neutralen написа: случая има нещо друго, което следва да проверите и установите - ако е заповедно производство - дали заповедтта за изпълнение е влязла в сила по отношение на длъжника, щото има такива случаи, когато СИ започват изп.действия против поръчителите, без да връчват заповедта за изпълнение на длъжника
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 09 Юли 2013, 09:43

На мен ми е любопитно как ЗНИ срещу няколко лица влиза в сила по различно време?
ch3oh
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ