начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

адвокат + дистрибутор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

адвокат + дистрибутор

Мнениеот pitasht » 10 Юли 2013, 16:36

Намирате ли за неправилно адвокат да е и дистрибутор на една фирма която се занимава с козметика? това предвид ограничението на Закона за адвокатурата за търговската дейност?
pitasht
Активен потребител

Re: адвокат + дистрибутор

Мнениеот chandra » 10 Юли 2013, 17:21

Предполагам се шегувате?!
chandra
Потребител

Мнениеот pitasht » 10 Юли 2013, 18:50

не се шегувам. Нямам предвид с търговска фирма а като физическо лице. Не виждам ясна забрана но си е вид търговска дейност.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 10 Юли 2013, 19:31

:arrow: Виж чл.26 и следв. от ТЗ :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 11 Юли 2013, 08:33

Смятате че е налице търговско представителство или пълномощие? Хм. .. при мулти левъл маркетинга.Не мисля.
Доколкото ми е известно дистрибуторите на козметика по каталог се регистрират в сайт и не попълват договори- не съм сигурна все пак. Печалба има което определено показва търговския характер, но не знам някой от тях да подава данъчни декларации, да плаща осигуровки и тн. Изобщо не ми я ясно характера на тяхната дейност как се възприема от данъчна и друга гледна точка. Още повече че е напълно възможно да се пазарува по този начин с отстъпката и само за семейни нужди без да се генерира печалба като се ползва голямата отстъпка за дистрибутор. Те се наричат консултанти явно моя грешка в израза.
т.к. не ми е съвсем ясно какво МЛМ е това ето какво намерих:
Мултилевъл маркетинга (МЛМ) известен още като мрежов маркетинг е начин на продажба на стоки или услуги чрез дистрибутори или консултанти. За разлика от традиционните методи на продажба на стоки и услуги където фирмата производител разпространява стоките си чрез складове на едро, които от своя страна продават на ограничен брой оторизирани дистрибутори, които от своя страна разпространяват продукта до крайният клиент при мултилевъл маркетинга схемата на продажби е скъсена, като обикновенно фирмата производител директно продава на независими консултанти своите стоки и услуги на по-ниски цена, като от своя страна тези независими консултанти могат да закупят стоките или услугите за себе си или за да ги продадат на свои познати срещу определена печалба. В случая печалбата която биха генерирали складовете на едро, както и оторизираните от фирмата дистрибутори остава директно в независимите консултанти.

Мултилевъл маркетинга се създава в САЩ през 20-те години на XX век, като естествено продължение на така наречените търговски пътници, които са обикаляли не толкова развитите градчета и са продавали различни стоки. В началото дистрибуторските мрежи са били само от две нива (спонсор + дистрибутор), но с развитието на изчислителната техника през 70-те години на XX век вече е възможна автоматичната обработката на големи обеми от данни, което позволява и разширяването на мрежите от дистрибутори - нещо което би било нереалистично без използването на изчислителна техника защото би отнело месеци за изчислението от човек на бонусите на дистрибуторите само за 1 месец.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 11 Юли 2013, 09:59

:D МЛМ и Дистрибутор са различни понятия. В нашия ТЗ Дистрибутора е регламентиран в чл.32 и следв. от ТЗ. Участието в МЛМ верига като консултант не е правно регламентирана дейност, следователно няма пречка да извършвате такава дейност, която спада към обикновения граждански оборот - вие в случая се явявате като купувач, който после препродава купена с отстъпка стока/дали е така- дали има отстъпка, е друг въпрос/. :D
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ