начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

за компенсации по корона вируса

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за компенсации по корона вируса

Мнениеот tochotocho » 14 Мар 2020, 19:07

По отдаден конкретен обект - фризьорски салон се получава по договор наем- сумата напр . 1000 лева. Наемателят след обявяване на извънредното положение / а и преди последната седмица-две / няма клиенти. Обявява
че затваря временно обекта и няма да плаща наем- временно !
Длъжен ли е наемодателят да се съгласи с неплащането. ! Какви са законовите, нормативните изисквания и следствия? Кой ще компенсира и как?
Същото се отнася и до търговски обекти извън хранителни стоки и аптеки! Оборотите падат, печалбата също. Днес гледам пред ЛИДЪЛ, КАУФЛАНД, ФАНТАСТИКО се вият опашки ИЗВЪН магазина. Хората пак са на групички, един до друг и не е лято ! Управителят затваря част от магазина, съответно намалява / по парламентарен език НАМАЛЯ / персонала. Няма проблем- отиват към бюрата по труда! А как ще се компенсира търговския обект? Правителството обяви,че щетите се очакват на 3 милиарда- Не е ли време да се вземе заем за 6 милиарда / разбира се без лихви и други подобни такси/ от евробанката по европейска солидарност и те да ни стоят в разположение и разплащане на пострадалите. Добре би било и с клауза като гърците -връщане мах. 50 % или никак!
tochotocho
Потребител

Re: за компенсации по корона вируса

Мнениеот katerinakuch » 18 Мар 2020, 19:21

По отдаден конкретен обект - фризьорски салон се получава по договор наем- сумата напр . 1000 лева. Наемателят след обявяване на извънредното положение / а и преди последната седмица-две / няма клиенти. Обявява
че затваря временно обекта и няма да плаща наем- временно !
Длъжен ли е наемодателят да се съгласи с неплащането. ! Какви са законовите, нормативните изисквания и следствия? Кой ще компенсира и как?

Объркани са хората...Нека не затваря обекта,а да си ходи на работа. Той така или иначе си дължи наема. Нека постигнат съгласие с наемодателя. Вчера познат питаше за фризьор.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 18 Мар 2020, 21:01

фриз.салон е в категория забранени за дейност обекти. Не работи- няма приход, няма да плаща наем. Не става за отсрочване, а за НЕДЪЛЖИМ наем по време на извъредното! Колко ще продължи извънредното? И така собственикът остава без този приход ! При кредите е ясно- отсрочване , а не опрощаване, а тук с наемите. Как го виждате? Дайте препоръки - тава е масов случай. Наемодатели са физически лица, общини, юридически лица и пр. Ще ли се съгласи Общината да не плащам наем, да ми го опрости ,временно !
tochotocho
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 19 Мар 2020, 01:06

фриз.салон е в категория забранени за дейност обекти.

Аз само тъй, между другото, да попитам: По силата на кой нормативен акт (който да не е нищожен и да отговаря на изискванията за такъв предвид ЗНА иАПК) е забраната за не-работа на фриз. салони?!? :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 19 Мар 2020, 20:17

Нормативни документи : Решение на Парламента за обяваване на извън редно положение. Заповед на МС по този повод - Разрешава се магазини за хранителни стоки, аптеки и т.н. чети! .... Фриз.салони, обущари, бръснари, масажисти, дрехи втора употр. и т.н. са извън обектите РАЗРЕШЕНИ да продължават да работят. Санкции! ЧЕТИ !.
tochotocho
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 19 Мар 2020, 22:56

Уважаеми Г-н tochotocho,
Опасенията ми са, че Вие не четете! :roll:
Моля Ви в защита на Вашите твърдения, и ако не представлява трудност за Вас цитирайте ми точните и конкретни текстове от Решението на парламента за обявяване на извънр. полож., както и от заповед на МС (такава на МС няма! Има на министъра на здравеопазването)
И понеже ме наставяте да чета: Посочете ми коя от заповедите на министъра, с която се въвеждат общи правила за поведение, които се прилагат към индивидуално неопределен кръг субекти, има нееднократно действие, и е осъществена процедурата по Глава 4-та от ЗНА, във връзка с чл. 75 от АПК поражда последиците по закон?
Та, Вие четете въпросът ми и вниквайте в него, и тогава ме съветвайте, аз да чета...
Е, ако някъде греша, то моля за извинение :wink:
nikodim77
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ