начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

пенсиониране

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пенсиониране

Мнениеот mutine » 23 Фев 2012, 15:43

Здравейте . Имам един въпрос моля да ми отговорите .Имам 28 години и 3 месеца трудов стаж .13 от тях са първа категория от една година съм на борсата . Октомври месец навършвам 50 години.Какви са възможностите за пенсия. Аз съм жена
Благодаря предварително.
mutine
Младши потребител

Re: пенсиониране

Мнениеот mutine » 12 Мар 2012, 17:50

Здравейте разбирам че никой не е компетентен по моя въпрос но може ли поне да ми кажете вярно ли е че вече ще се взимат предвид само последните три години от трудовия стаж за определяне размера на пенсията а не както до сега най-силните от последните десет.

Благодаря предварително
mutine
Младши потребител

Re: пенсиониране

Мнениеот drlaw » 14 Мар 2012, 21:13

Към момента, за изчислване на размера на пенсия се взимат предвид три последователни години за периода до 1997 г. и целия период след тязи година. Що се отнася до първото Ви питане, към Октомври ще имате грубо 87 точки, т.е. няма да Ви достигат цели 7 точки до заветните 94 съгласно параграф 4 от КСО.Ако сте били в майчинство, то също се признава за осигурителен стаж, както и когато сте на “борсата" за определен период от време.
drlaw
Младши потребител

Назад към Осигурително право