Здравейте.
Не знаех дали тук е подходящото място, но се надявам да не досадя. Имам следният казус. Преди време майка ми, пенсионерка на 70 години, получи инсулт и й дадоха пожизнено 95% инвалидност с право на придружител. Сега ми предстои да обикалям по институции, за да мога да и напасна всичко, което и дава този процент. Лошото е, че съм с малко бебе, а и администрацията не е много по съвети и информация. Въпроса ми е следния. Прочетох, че не може да взима две пенсии - за трудов стаж и инвалидна. Опитах се да изчисля колко би й била инвалидната на база информация от НОИ и резултата по моята сметка е над 500лв. на месец. В момента нейната пенсия е 250лв. Въпроса ми е дали можем да се откажем от нейната сегашна и да се възползваме от инвалидната и ако не какво се случва? Знам, че добавят някакъв процент, но четох, четох и така и не можах да се ориентирам. Предстои ми да ходя в НОИ и да чакам по опашки, ала ми се ще поне да имам идея за какво чакам и какво искам да се случи. За социалните разбрах всичко, но за другото ми е черна индия.
Извинявам се отново ако казуса ми не е за тук.
Поздрави на всички!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за инвалидна пенсия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|