начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за инвалидна пенсия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за инвалидна пенсия

Мнениеот goetschl » 30 Апр 2012, 01:10

Здравейте.

Не знаех дали тук е подходящото място, но се надявам да не досадя. Имам следният казус. Преди време майка ми, пенсионерка на 70 години, получи инсулт и й дадоха пожизнено 95% инвалидност с право на придружител. Сега ми предстои да обикалям по институции, за да мога да и напасна всичко, което и дава този процент. Лошото е, че съм с малко бебе, а и администрацията не е много по съвети и информация. Въпроса ми е следния. Прочетох, че не може да взима две пенсии - за трудов стаж и инвалидна. Опитах се да изчисля колко би й била инвалидната на база информация от НОИ и резултата по моята сметка е над 500лв. на месец. В момента нейната пенсия е 250лв. Въпроса ми е дали можем да се откажем от нейната сегашна и да се възползваме от инвалидната и ако не какво се случва? Знам, че добавят някакъв процент, но четох, четох и така и не можах да се ориентирам. Предстои ми да ходя в НОИ и да чакам по опашки, ала ми се ще поне да имам идея за какво чакам и какво искам да се случи. За социалните разбрах всичко, но за другото ми е черна индия.

Извинявам се отново ако казуса ми не е за тук.

Поздрави на всички!
goetschl
Младши потребител

Назад към Осигурително право