Здравейте,
Майка съм на две деца – едното е на 2 години, другото е на 5 месеца. Работила съм без прекъсване докато излязох по майчинство. Получавах обезщетение докато детето навърши една година. Подадох декларация за втората година на детето, но обезщетение не получих. Писах писма до НОИ – отговор няма. След като родих второто си дете, подадох всички необходими документи за отпускане на майчинството, но до момента не съм получила нито лев. При поредното ходене за справка в НОИ ми казаха, че се извършва проверка на фирмата, в която съм работила и докато проверката не прикючи няма да ми платят. А такава проверка можело да продължи и 5 години. Аз доходи в момента нямам, бащата на децата не плаща издръжка, нямам възможност да работя. Разбрах, че има Конвенция за защита на майчинството, според която на всяка майка се полага обезщетение. Обърнах се към работодателя – не зависи нищо от него. Извадих си ПИН код, с който проверявам в сайта на НОИ – всички документи са входирани. Пари обаче няма.
Каквото и нарушение да е допуснал работодателя, би трябвало да си търсят него и да го глобяват..поисках от НОИ писмен отказ за изплащане, или спиране на плащането, но отказват да ми издадат такъв документ. Трябвало да изчакам да свърши проверката, а с какви пари да живеем дотогава, това тях не ги интересува.
Можете ли да ме посъветвате какво да предприема, за да си получа парите? До кого да адресирам жалбата си срещу НОИ? До прокуратурата ли? Разбрах, че държавния контрол за спазване на законодателството по ДОО е възложен на НОИ.
Моля ако някой има подобен опит, да ме насочи. Благодаря предварително.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизплащане на майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неизплащане на майчинство
Здравейте,
Не Ви съветвам да подавате сигнал срещу НОИ, а по-скоро да проучите как стоят нещата при работодателя Ви. Има някои неясноти около така описания казус. Ако искате ми пишете лично съобщение с по-подробно описание на проблема и ще се опитам да Ви дам съвет.
Не Ви съветвам да подавате сигнал срещу НОИ, а по-скоро да проучите как стоят нещата при работодателя Ви. Има някои неясноти около така описания казус. Ако искате ми пишете лично съобщение с по-подробно описание на проблема и ще се опитам да Ви дам съвет.
- law_office
- Нов потребител
Прочетих Ви въпроса, но не мога да Ви отговоря в "лични съобщения", защото не сте си ги активирали. Оставете имейл, ако искате.
- law_office
- Нов потребител
novastar78@abv.bg, Предварително Ви благодаря.
- nova_star
- Нов потребител
Здравейте ,
и аз имам подобен проблем,през септември 2011г се роди дъщеря ми болничните си ги получих горе долу в срок но майчинството не .трябваше от декември да си получавам майчинството но ми го изплатиха едва през април месец 2012г.отговора който получих от Ной е че ми правят ревизия на доходите защото тяхна служителка се объркала и написала че съм се върнала на работа а пък счетоводителката ми подала документи че ще ползвам майчинство, но никой не пожела да ми даде писмен отговор защо и кога ще приключи€В следствие на това че 4 месеца останах без доход закъснях с плащането на ипотеката и банката ми наложи наказателна лихва 2000 ЕВРО за тези 4 месеца. имам въпрос какво трябва да направя за да докажа че Ной не ми е изплатил майчинството в срок и може ли да ми го изплати с лихва .т.е. с лихва като тази която изискват в банката.
предварително благодаря
и аз имам подобен проблем,през септември 2011г се роди дъщеря ми болничните си ги получих горе долу в срок но майчинството не .трябваше от декември да си получавам майчинството но ми го изплатиха едва през април месец 2012г.отговора който получих от Ной е че ми правят ревизия на доходите защото тяхна служителка се объркала и написала че съм се върнала на работа а пък счетоводителката ми подала документи че ще ползвам майчинство, но никой не пожела да ми даде писмен отговор защо и кога ще приключи€В следствие на това че 4 месеца останах без доход закъснях с плащането на ипотеката и банката ми наложи наказателна лихва 2000 ЕВРО за тези 4 месеца. имам въпрос какво трябва да направя за да докажа че Ной не ми е изплатил майчинството в срок и може ли да ми го изплати с лихва .т.е. с лихва като тази която изискват в банката.
предварително благодаря
- nanesa
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|