начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за самоосигуряването..

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за самоосигуряването..

Мнениеот jab4eto » 27 Окт 2009, 22:23

Здравейте, имам нужда от съвет. До миналият месец с колегата имахме обща фирма. Но тя беше ЕТ на негово име , а аз се водех работник в нея /монтажник на гипсокартон/.Внезапно той реши да прекрати дейността на фирмата и я закри. Аз искам да продължа да се самоосигурявам, да си внасям здравните и пенсионните вноски...кажете какво да направя и от къде да започна, също каква е минималната вноска която мога да плащам. Мога ли сам да си внисам вноските или трябва пак да мина през счетоводна фирма.
jab4eto
Младши потребител

Re: Въпрос за самоосигуряването..

Мнениеот tsolova » 28 Окт 2009, 18:12

За де сте самоосигуряващо се лице, трябва се регистрирате като:
1.упражняващ свободна професия и/или занаятчийска дейност или
2.упражняващ трудова дейност като едноличен търговец, собственик или съдружник в търговско дружество или
3.регистриран земеделски производители или тютюнопроизводител.
Ще имате задължително пенсионна осигуровка (за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт), а по свой избор можете да се осигурявате и за общо заболяване и майчинство.
Осигуровката за 2008 г. е 18% за фонд пенсии и 8 % здр. осиг. върху 260 лв., ог догодина най-вероятно ще е върху 420 лв.
Ще Ви е необходима консултация за избора, регистрацията и осигуряването.
Ако Ви е необходимо съдействие, оставете е-mail.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот jab4eto » 28 Окт 2009, 20:49

Благодаря за отговора....но мен ме интересуваше, може ли да се самоосигурявам ако не работя никъде и нямам фирма на мое име.Работя в чужбина засега и имам намерение догодина лятото да се прибера и искам да си плащам за тези месеци осигуровките тук в България.
jab4eto
Младши потребител

Мнениеот tsolova » 29 Окт 2009, 11:16

Не можете да се осигурявате (освен здравно), ако не упражнявате някаква трудова дейност.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот jab4eto » 29 Окт 2009, 12:06

OK, разбрах...благодаря много за информацията.
jab4eto
Младши потребител

Мнениеот giiia » 07 Май 2012, 15:44

В тази връзка искам да попитам дали имам възможност да се самодоосигурявам? И ако има начин дали може да ми дадете информация за необходимите стъпки?
giiia
Нов потребител

Мнениеот microfin » 21 Май 2012, 00:42

tsolova написа:За де сте самоосигуряващо се лице, трябва се регистрирате като:
1.упражняващ свободна професия и/или занаятчийска дейност или
2.упражняващ трудова дейност като едноличен търговец, собственик или съдружник в търговско дружество или
3.регистриран земеделски производители или тютюнопроизводител.

...
microfin
Младши потребител

Назад към Осигурително право