начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос относно разноски по дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно разноски по дело

Мнениеот ross975 » 26 Мар 2024, 21:00

Здравейте,
От няколко години семейството се борим по едно дело и тъкмо си мислехме, че края е дошъл и накрая нещата така се объркаха, че се оказва, че май няма да можем да си възтановим разходите по него въпреки, че сме го спечелили. Затова пиша тук и моля, ако някой има възможност и време да помогне!

Съпруг на братовчедка ми от страна на сестрата на баща ми решава да съди баба ми за определена сума. По време на делото баба ми умира и баща ми и сестра му стават нейната страна по делото.
Спечелиха делото срещу съпруга на братовчетка ми, но съда в изпълнителния лист е написъл, че разходите по делото трябва да се изплатят на двамата наследници баща ми и леля ми, при положение че леля ми не е плащала за нито една от разноските по делото. Адвоката представляващ баща ми казва, че не е видял изпълнителния лист във срок, за да го възрази и затова парите ще бъдат разпределени помежду баща ми и леля ми.
Има ли начин тази грешка да бъде поправена, при положение че леля ми и не е плащала никакви разноски по него? Възможно ли е съдът да реши да присъди разноските по делото да бъдат изплатени само на баща ми, или няма право след като и сестра му е наследник?
Много ще съм благодарен, ако може да ме насочите към някакво решение на този проблем!
ross975
Нов потребител

Re: Въпрос относно разноски по дело

Мнениеот bvoykov » 26 Мар 2024, 21:58

А баща Ви плащал ли е нещо като разноски, че да претендира изключително право върху тях? Според мен най-вероятно баба Ви си е платила на адвокат и това е отразено като разход по делото - плащането на адвокатски хонорар в договора, сключен с адвоката, който е приложен по делото. Там страни са били сигурно нейният адвокат и тя. Никъде най-вероятно не е пишело, че баща Ви или леля Ви са платили нещо, така че ако само това е доказателството, въз основа на което съдът е решил да присъди разноските "общо" и на двамата, според мен решението е правилно. Вече ако баща Ви сам е давал пари на баба Ви, за да си упълномощи адвокат и там не е вписан... това е кофти, но друг начин едва ли е щяло да има, защото не се е знаело дали баба Ви ще почине, за да стане самостоятелна страна баща Ви, тъй като разноските по делото следва да са направени от конкретната страна, ако трето лице, което не участва в процеса, ги е направило, както например би било ако баща Ви беше дал пари на баба Ви да си наеме адвокат, на мен не ми е известно то да иска възможност да му ги възстановят, нека някой колега да каже дали може така, щото гледам по някои АНД с дружества адвокати представят извелчение от банкова сметка, където не дружеството жалбоподател, а друго дружество (най-вероятно дъщерно) е платило. Съдилищата копи-пейст и недовидели, ги уважават понякога, ако видят - режат.
Та, вече ако след смъртта на баба Ви баща Ви е ангажирал разноски от свое име, той има право да му иска да му ги бъдат възстановени само на него. Само тогава. Иначе ако са писани от името на баба Ви, не виждам начин как баща Ви може да ги получи само той. И двамата с леля Ви са наследници на баба Ви, т.е. и двамата имат равни права като правоприемници в процеса спрямо обезщетяване на разноските, сторени от наследодателя им.

Колкото до изявлението на адвоката, че не видял изпълнителния лист в срок, за да го "възрази"... на обжалване според чл. 407, ал. 1 ГПК подлежи разпореждането, т.е. съдебният акт, с който се нарежда издаването на изпълнителния лист, не самия изпълнителен лист. Тука сега е спорен моментът, когато се уважи молбата за издаване на изпълнителен лист (както е станало най-вероятно в конкретния случай) с разпореждането обичайно се приема, че искащият няма интерес да жали и затова не подлежи на обжалване от негова страна и препис не му се връчва, от който момент почва да тече срокът за обжалване. Има два варианта - тъй като препис не му е връчен, да се пробва да се обжалва, другият вариант е да се иска поправка на фактическа грешка по реда на чл. 247 ГПК - последното може и без срок. Зависи обаче с молбата за издаване на изпълнителен лист за разноските какво е поискано. Може адвокатът да е поискал от името и на баща Ви, и на сестра Ви, тогаз полезен ход за мен няма.
bvoykov
Потребител

Мнениеот ross975 » 26 Мар 2024, 22:09

Много благодаря за бързия отговор. Суми са плащани в началото от баба ми, а след това и от баща ми. Доколкото ви разбирам, трябва да се види кое от кой е плащано, за да се види колко точно е сумата, която трябва да се раздели на две на баща ми и на сестра му. Относно адвоката, на него му е плащано само от баба ми и баща ми и е представлявал само тях по делото. Може би имаме шансове да оправим кашата с поправка на фактическа грешка по реда на чл. 247 ГПК както вие казвате.
ross975
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 26 Мар 2024, 23:45

ross975 написа:Относно адвоката, на него му е плащано само от баба ми и баща ми и е представлявал само тях по делото.

bvoykov ви е обяснил много добре, но думите са доста и явно не сте вникнали напълно.
Затова - накратнко.

От първия ви пост става ясно, че страни по делото са вашата баба и ... другата страна.
Това обяснение „Съпруг на братовчедка ми от страна на сестрата на баща ми“ нито го разбрах, нито има значение.
Баща ви и леля ви са конституирани като наследници на баба ви - комплект!
За „вътрешното разпределение“ - май ще трябва ново дело?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ross975 » 26 Мар 2024, 23:56

Тоест искате да кажете, че няма значение кой е плащал по делото. Изплащането на разходите по делото се разделя на комплекта и това е.
ross975
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2024, 00:06

ross975 написа:Тоест искате да кажете, че няма значение кой е плащал по делото. Изплащането на разходите по делото се разделя на комплекта и това е.

Има значение, но не за това дело.
Все едно аз - да платя ваша сметка за електроенергия.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии