начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Изпълнителен лист по повод неплащане на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изпълнителен лист по повод неплащане на издръжка

Мнениеот reeper » 25 Фев 2014, 12:27

Здравейте, имам следният казус :|

При развод Бащата е осъден да изплаща издръжка на дете по силата на съдебно решение от 2003г. Детето навършва пълнолетие през 2011-та година, което е и законово основание издръжката да бъде прекратена. През периода 2003-2011та година бащата не е плащал въпросната издръжка и не му е търсена отговорност по съдебен ред. '

Въпросът: Може ли детето да получи Изпълнителен лист по повод вземането, което му е присъдено със съдебно решение през 2003г. ?
reeper
Нов потребител

Re: Изпълнителен лист по повод неплащане на издръжка

Мнениеот Kogato » 25 Фев 2014, 20:32

Здравейте!
Да, възможно е да бъде издаден изпълнителен лист, не е проблем, че делото е от 2003г. Само дето ще трябва да го търсите в архива.
Но да знаете, че бащата може да се позове на изтекла давност.
Kogato
Младши потребител

Мнениеот reeper » 25 Фев 2014, 21:18

Kogato написа:Здравейте!
Да, възможно е да бъде издаден изпълнителен лист, не е проблем, че делото е от 2003г. Само дето ще трябва да го търсите в архива.
Но да знаете, че бащата може да се позове на изтекла давност.

Благодаря за полезната информация.
reeper
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 26 Фев 2014, 05:41

Kogato написа:.... бащата може да се позове на изтекла давност.

Забелязвам, че напоследък това мнение намира място в редица мотиви на съдебни актове ( което е плод на най-малкото съпротивление, според мен, макар преди години да поддържах обратната теза).
Оставам с надеждата, че ВКС веднъж завинаги ще се произнесе ( за онея лумпени от НС тотално загубих надежда през 2009, когато не го изчистиха този момент, въпреки сгодния случай), че това вземане не е облигационно ( къде го този договор?, къде е посочено, че детето е кредитор :) на собствения си родител?), къде в едно, кое да е СР при развод в масовия случай е посочено, че родителят е лишен от права? ) респективно за него не се прилага ЗЗД и нещата да си дойдат на мястото. Както е тръгнало не виждам пречка да се пише и че вземането е периодично и тогава да започне да се прилага кратката давност. Така де, не, че съм фен на монополистите, ама с ръка на сърцето мога да призная, че ТР за периодичните платежи не е съвсем.... прецизно :) и част от мотивите му лягат на казуса "погасителна давност при присъдена издръжка".

По този въпрос се иска най-малкото поне едно Р по 290, но надали. Не и с този процесуален закон.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 05 Мар 2014, 10:26

Мисля, че ВКС се е произнесло относно задълженията за издръжката. Тоест, тя също се погасява по давност. По интересното ми е в конкретният случай, ако майката е получавала издръжка от държавата - най вероятно - не става ли взискател държавата? Какви претенции може да има майката или детето, ако са си получавали редовно своето? Тук нещо не ми се губи.
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот reeper » 05 Мар 2014, 10:50

ivan_mirchev написа:Мисля, че ВКС се е произнесло относно задълженията за издръжката. Тоест, тя също се погасява по давност. По интересното ми е в конкретният случай, ако майката е получавала издръжка от държавата - най вероятно - не става ли взискател държавата? Какви претенции може да има майката или детето, ако са си получавали редовно своето? Тук нещо не ми се губи.

В случая майката не е получавала издръжка от държавата, а въпросът беше по скоро дали тази погасителна давност започва да тече от момента на влизане в сила на съдебното решение или от настъпване на основанието за прекратяване на плащане на въпросната издръжка (в случая настъпване на пълнолетие на въпросното дете).
reeper
Нов потребител

Назад към Семейни казуси