начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Наследство на Гермаски гражданин

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство на Гермаски гражданин

Мнениеот helicon » 04 Авг 2016, 12:43

Казуса ми е следния.
Баща ми беше женен за германска гражданка.Тя почина и му остави в наследство банкови сметки в две български банки. Те бяха женени от 1987г.Съпругата му е била бездетна. Тя обаче е оставила 8 свой наследници в Германия,нейни племенници и сестри. Банковите сметки са запорирани от Немската банка превеждаща сумите към двете сметки в българските банки по искане на Немското посолство,докато не се установят всички наследници и не се поделят парите. Проблема е че той не знае имената на тези наследници и те са пръснати из цяла Германия. От посолството ни занимават с всевъзможни глупости и искат да ги издирим ние самите.
Установих след консултации,че приложимото право в случая ще бъде Българското, тъй като съпругата на баща ми беше с постоянно местопребиваване в България и банковите сметки са в Български банки.
Въпросите ми са:
1.Тъй като приложимото право е българското, с установителен иск пред съда ли трябва да търся полагащата се част от наследството за баща ми?
2.Реално въпреки че това наследство все още е запорирано, то собственост на баща ми ли е вече?
3.Тъй като все още нямаме издадено немско удостоверение за наследници, понеже нямаме акт за раждане на съпругата на баща ми,възможно ли е без него да се иска от съда, установяване на дела на наследството за баща ми?
helicon
Нов потребител

Re: Наследство на Гермаски гражданин

Мнениеот karanedeff » 08 Авг 2016, 12:48

ГПК написа:Издаване на европейско удостоверение за наследство

Чл. 627е. (Нов - ДВ, бр. 15 от 2016 г.) (1) Когато българският съд е международно компетентен съгласно чл. 4, 7, 10 и 11 от Регламент (ЕС) № 650/2012, заявлението за издаване на европейско удостоверение за наследство се подава пред районния съд по последния постоянен адрес на починалия, ако такъв липсва - по последния му адрес в страната, а при липса на адрес в страната - пред Софийския районен съд.
(2) В случай че заявлението по ал. 1 е уважено, съдът издава европейско удостоверение за наследство, като използва формуляра от Регламент за изпълнение (ЕС) № 1329/2014 на Комисията от 9 декември 2014 г. за изготвяне на формулярите, посочени в Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство (ОВ, L 359/30 от 16 декември 2014 г.).
(3) Европейското удостоверение за наследство, както и отказът за издаването му подлежат на обжалване пред съответния окръжен съд в едномесечен срок, който тече от момента на връчването.
(4) Когато издаденото европейско удостоверение за наследство е неточно или отказът за издаването му е неоснователен, съдът отменя постановения акт изцяло или отчасти и връща делото на първоинстанционния съд със задължителни указания.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Семейни казуси