начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

За правото на "свободно" преминаване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: За правото на "свободно" преминаване и необход

Мнениеот Blagorodna Makeva » 29 Май 2003, 13:41

Уважаема колега,

Напълно съм съгласна с Вашето мнение, че нормативната база в страната ни се нуждае от неотложен ремонт. Бих казала, че е време да заменим стария раздрънкан вечно нуждаещ се от ремонти автомобил с ново лъскаво возило. За съжаление, обаче измененията в настоящата нормативна уредба могат да бъдат реализирани само от един орган - Народното събрание. За съжаление там в момента се приемат всякакви нови закони, изменения на стари закони, но не такива които наистина са неотложни и необходими.
Аз съм се профилирала в наказателното право и трябва да Ви кажа, че страдам от същата мудно и безкрайност на съдебната система.
Желая Ви лични и професионални успехи.
Blagorodna Makeva

Re: За правото на "свободно" преминаване

Мнениеот kukla » 04 Юни 2003, 09:46

Не съм юрист, но разглеждайки проблема в личен план, ситуацията за мен е просто нетърпима. От вече година и повече ( а и не знам колко още за в бъдеще) аз на практика съм лишена от правото ми на личен и семеен живот. Омъжена съм за италиански гражданин, имам дете на 6 години от първия си брак с българин. Биологичния баща вече трета година не се сети, че има дете (не ме питайте как се отглежда дете съвсем сама), но когато се омъжих повторно и опрях до неговото съгласие да замина с детето, той откачи от злоба и простотия и заяви "докато съм жив, това дете оттук няма да излезе" и "ще си помисля срещу 20 000 долара". В Италия имам дом, работа, училище за сина ми и всичко, което е липсвало на мен и моето мъниче. А се оказва, че аз вече 1 година стоя в България, а съпругът ми в Италия, защото той живее и работи там, а аз не мога да си оставя детето самичко тука и да замина при него. Много страдаме и двамата. Подразбира се, смятам, че от м. август миналата година се влачим по съдилищата с иск по чл.72 от СК за заместване на съгласието на бащата за издаване на паспорт на детето и разрешение за извеждането му зад граница. В момента сме в градски съд, където през м. април насрочиха делото за м. НОЕМВРИ 2003.
Това, което първо ми идва наум, го спестявам. Ама е гадно, а?
kukla

Мнениеот Za kukla i vsichki kato n » 04 Юни 2003, 14:02

Ne iskam da vi plasha, no az sym na syshtoto polojenie kato vasheto veche 3 godini! I se ochertavat oshte pone 1-2 bez da ima garancii che shte moga da izveda v kraina smetka deteto i da mu osigurya normalna semejna sreda koyato vinagi mu e lipsvala.
Syvetvam vi da se obyrnete kym Bylgarski advokati za zashtita pravata na choveka hrlawyer@blhr.org. Te mogat da vi okajat pravna pomosht.
Znaete li che spored sydebnata praktika po chl.72 ot SK sydyt razreshava izlizane na deteto izvyn granica samo za konkreten povod?! I che ako se vyrnete s nego v Bylgaria pak shte tryabva da vodite syshtoto delo? A kakvo kazva vashiyat advokat za deklaraciyata koyato tryabva da predstavite na granicata zaedno s pasporta? Samo s pasport granichnite vlasti shte vi vyrnat.
Tova e ne samo netyrpimo. Tezi neuredici v SK, tazi izjivyala vremeto si stotici pyti zakonova "uredba" ne samo che ne razreshava syvremennite problemi v otnosheniyata mejdu roditeli, a veche syshtestvuva samo kato baza za realna ZLOUPOTREBA S PRAVATA NA DETETO I RODITELYA NA NORMALEN JIVOT I RAZUMNO PRAVOSYDIE. I edin den kato priklyuchi vsichko shte otnesa problema za lipsata na pravosydie v Bulgaria pred Evropeiskiya syd.
Az syshto kato vas iskam da imam dom, deteto mi da e kraj men i da moga da rabotya. No tezi tri godini az nyamam postoyanen dom, razkysvam vremeto si mejdu deteto i sypruga mi, ne moga da rabotya, finansovo vse poveche zatyvame, no pyk veche imam soliden opit v "izuchavane" na zakonite i sydebnata sistema v Bylgaria. Na kogo mu puka obache!kukla написа:
>
> Не съм юрист, но разглеждайки проблема в личен план,
> ситуацията за мен е просто нетърпима. От вече година и повече
> ( а и не знам колко още за в бъдеще) аз на практика съм
> лишена от правото ми на личен и семеен живот. Омъжена съм за
> италиански гражданин, имам дете на 6 години от първия си брак
> с българин. Биологичния баща вече трета година не се сети, че
> има дете (не ме питайте как се отглежда дете съвсем сама), но
> когато се омъжих повторно и опрях до неговото съгласие да
> замина с детето, той откачи от злоба и простотия и заяви
> "докато съм жив, това дете оттук няма да излезе" и "ще си
> помисля срещу 20 000 долара". В Италия имам дом, работа,
> училище за сина ми и всичко, което е липсвало на мен и моето
> мъниче. А се оказва, че аз вече 1 година стоя в България, а
> съпругът ми в Италия, защото той живее и работи там, а аз не
> мога да си оставя детето самичко тука и да замина при него.
> Много страдаме и двамата. Подразбира се, смятам, че от м.
> август миналата година се влачим по съдилищата с иск по чл.72
> от СК за заместване на съгласието на бащата за издаване на
> паспорт на детето и разрешение за извеждането му зад граница.
> В момента сме в градски съд, където през м. април насрочиха
> делото за м. НОЕМВРИ 2003.
> Това, което първо ми идва наум, го спестявам. Ама е гадно, а?
Za kukla i vsichki kato n

Мнениеот kukla » 04 Юни 2003, 16:04

благодаря Ви за съпричастността. Бих ли могла да Ви помоля за Вашия e-mail?
Имам конкретни въпроси към Вас, а и смятам, че и аз мога да Ви кажа повече.
Поздрави. Кукла
kukla

Re: За правото на

Мнениеот dafi » 05 Юни 2003, 15:48

Имайки впредвид казаното в дискусията и личният ми опит изводът до кйто стигам е ,че детето в България няма права а са важни правата на родителят,
който не живее с детето и плаща мизерни суми за това, че детето има нещастието да е негов биологичен родител.
dafi

Мнениеот kukla » 05 Юни 2003, 16:11

това е ужасно вярно, особено когато въпросния биологичен родител е колкото калпав като родител, толкова и добре запознат с това, какво го облагодетелства законодателството :(
kukla

Мнениеот Tays » 06 Юни 2003, 10:37

Zdravei,pisala sam ti na email-a,vav foruma bulgaria-italia.Shhte se radvam da podarjame vrazka!Uspeh!:-)
Tays

Мнениеот Tays » 06 Юни 2003, 10:38

Kukla tova beshe za teb,izvini me Seriozna!
Tays

Мнениеот v.g. » 06 Юни 2003, 21:51

Mojete da napravite poveche ot tova da sedite i chakate po 72 CK - kato nachalo ako ne plashta izdrujka go pochnete s edna tyjba - sega sled promenite v NPK tva e prestyplenie ot chasten harakter. Ako pyk plashta, iskaite postojanno izmenenie po 86 CK, i nameknete v sydebna zala, che imate i drugi idei - ako ima biznes mu pratete de shto ima kontrolen organ v Republikata, ako e na zaplata - izmislete neshto creativno. Vajnoto e da ne ostavjate vreme da si otdyhne. Za syjalenie Strasbourg e sushto dosta baven i njama da vi pomogne navreme. Tormozete go do posledno, shtom njama drug nachin.
v.g.

Мнениеот Seriozna » 10 Юни 2003, 11:58

E, tova beshe mnogo tochno kazano.
Syjalavam za zakysnyalata reakciya.
Seriozna

Za kukla

Мнениеот Seriozna » 10 Юни 2003, 12:30

Izvinyavaj za zakysnenieto. Eto e-mail ttt_2003@excite.com

Ochakvam s netyrpenie
Seriozna

Мнениеот kukla » 10 Юни 2003, 13:23

Гореописаното по чл.86 СК отдавна съм го направила, както и други "креативни" неща. И до момента нищо от това не ме е стоплило, не само бавната процедура по чл.72.

МЕЖДУ ДРУГОТО, ЧЕТОХТЕ ЛИ ВЧЕРАШЕН БРОЙ ( 9 ЮНИ) НА В-К 24 ЧАСА? СТАТИЯТА НА СЪДИЯ МАДЖАРОВ ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗВЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ В ЧУЖБИНА В СЛУЧАЙ НА РАЗВЕДЕНИ РОДИТЕЛИ?
ПРОТРЕС И В ПОЛОЖИТЕЛНИЯ И В ОТРИЦАТЕЛНИЯ СМИСЪЛ!
Ако не сте чели - с удоволствие ще Ви я предоставя!
kukla

Мнениеот vanesa » 10 Юни 2003, 16:05

zdraveite mnogo bih iskala da pro4eta tazi statia i ste ti bada mnogo blagodarna za tova. az jivij v druga strana ,no imam sastia problem kato vas.
biv6ia mi saprug razpisa deklaraciea za deteto mi no samo za opredelen srok a tozi srok skoro ste izti4e i az ne znam kakvo da pravj.
vanesa
Нов потребител

Мнениеот Seriozna » 11 Юни 2003, 13:14

Mnogo bih iskala da ya procheta
Seriozna

Мнениеот kukla » 11 Юни 2003, 13:17

дайте си и-мейлите, ще ви я изпратя
kukla

Мнениеот vanesa » 11 Юни 2003, 17:59

zdravei eto ti i moj adres:
tnikolina@hotmail.com

ste sam ti mnogo blagodarna za tova.
vanesa
Нов потребител

Мнениеот vanesa » 12 Юни 2003, 19:15

mnogo ti blagodarj za statiana.
tova ozna4ava li 4e njma nujda da vadim takav dokument za izlizane na decata ni izvan granica.
az v momenta jivej izvan granica s mojt sin ,no bih iskala da moga da patuvam do balgaria bez problemi ,4e bastata ste pusne otnovo sina mi zad granica.v momenta v koito toi razbra 4e sam se omajila po4na da mi sazdava problemi 4e njma da mi razre6i otnovo da izveda sina si s men i vze da si misli 4e sled 3 godi6no otsastvie /bez da e plastal izdrajka i bez da e vijdal deteto / moje da bade dobar basta na sina mi i 4e badisteto na deteto e v balgaria.
ste bada mnogo blagodarna ako njkoi moje da mi kaje dali bivshia mi saprug moje da mi sazdade problemi dokato sam izvan stranata s moeto dete.
vanesa
Нов потребител

Мнениеот kukla » 13 Юни 2003, 09:35

Ванеса, точно в това в момента е проблемът. Че уж няма проблем. Напротив, проблем има, и то голям. Веднъж в чужбина, направо не те съветвам да се връщаш.
Съдът казва, обосновавайки се, че разведеният родител може да пътува безпроблемно зад граница с детето. Ама иди го обясни в РДВР-то, където още при опита да поискаш да ти бъде издаден паспорт на детето без бащата (въпреки че има присъдени родителски права) ще ти покажат среден пръст. И ще ти разправят че и другия "родител" имал "права", а ти с твоите "родителски" права да вървиш по дяволите. Аз имах сценка имах с началника на "паспортното" в 9 РПУ София.
Ако все пак имаш паспорт за детето, друг среден пръст ще ти покажат на ГКПП-то.
В момента съществува абсурдна ситуация. По принцип при случай на разведени родители единственият начин беше, макар и ужасно бавно, с години, да се получи съдебно решение по иск по чл.72 СК и тогава няма проблем. Ама сега и това става невъзможно. Познавам хора, на които съдът е отхвърлил иск по чл.72 поради неоснователност. Посочвайки същите мотиви, каквито и съдия Маджаров. Че имаш ли присъдени родителските права, ти си законен представител на детето и можеш да го представляваш навсякъде, вкл. пред полицията и граничните власти. Да, ама не. Защото съдът, постъпвайки наистина по един цивилизован и европейски начин, ни лишава така от единствената възможност да си изведем децата в чужбина. Защото полицията няма да ти издаде паспорт или да пусне детето през границата, без бащата или съдебно решение, презастраховайки се, че извеждайки детето в чужбина, ти гарантирано ще извършиш престъпление с него.
ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА?
kukla

Мнениеот Jasmine » 13 Юни 2003, 18:15

Кукла, бихте ли пратили статията и на мен? E-mail: jasmine9986@yahoo.com.

Вижте какво, дами, явно законите не са в наша полза. Няма смисъл да си губим времето да търсим вратички из тези комунистически правни норми, базирани на "социалистическия морал". Дайте да се организираме и да работим за промяна в законите. Сигурно има начини да се направи нещо, но трябва да сме организирани. Всички, без съмнение, сте свестни и образовани жени, но само с дискутиране по форума нищо няма да променим. Убедена съм, че сме доста българки в това положение. Дайте да се запознаем. Аз съм от Варна. Има ли други от Варна?
Jasmine

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси