начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Смяна на фамилията след брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на фамилията след брак

Мнениеот sarita1 » 05 Яну 2014, 21:14

Здравейте,
Отскоро имам брак с македонец. Приех неговата фамилия, но сега искам да си върна моминската фамилия.
Разбрах, че става само по съдебен ред,но делото за смяна на фамилията в Македония ли задължително трябва да бъде, след като бракът е сключен там и актът за брак е македонски ? Какъв адвокат трябва да наема?
Благодаря предварително
sarita1
Нов потребител

Re: Смяна на фамилията след брак

Мнениеот borovinka » 06 Яну 2014, 14:55

Бракът си в България не го ли регистрирахте? Ако не сте, съветвам ви да го направите възможно най-скоро, че има санкции.

Нови докуемнти за самоличност с новата ви фамилия издадохте ли си?

След като минете през регистрацията на брака в БГ, дело за смяна на фамилията можете да си водите и тук - компетентния районен съд по постоянен адрес. За останалото - консултация с адвокат, който ще ви каже какви документи да представите и да ви подготви исковата молба за промяна на име.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sarita1 » 06 Яну 2014, 23:21

Благодаря много!
sarita1
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 07 Яну 2014, 12:25

И имайте предвид, че ще ви се наложи да си извадите документи за самоличност с новата фамилия, преди да си върнете старата.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sarita1 » 07 Яну 2014, 13:30

Само да попитам: връщането на моминската ми фамилия има ли някакво значение при евентуален развод, като се има пред вид и в какви отношения сме с Македония на държавно ниво?
Дали ще си струва разходите и нервите едно дело по промяна на името?
Бях посъветвана да си запазя фамилията при слючване на брака, но съпругът ми много настояваше и отстъпих.. :cry:
Благодаря
sarita1
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 07 Яну 2014, 14:00

Оф топик ама това изречение
Отскоро имам брак с македонец. Приех неговата фамилия, но сега искам да си върна моминската фамилия.
и това изречение
Само да попитам: връщането на моминската ми фамилия има ли някакво значение при евентуален развод + Дали ще си струва разходите и нервите едно дело по промяна на името?
води до въпроса ми - Къде ви беше главата като се женихте? Той съпругът ви да не е някакъв скрит психопат, че "скоро" след сватбата да мислите вече за развод? И другия въпрос - да няма някакви "строго лични имуществени отношения" (както е модерно) в тоя брак? Не държа на отговор (пък и какво ли ви се меся) - питам си в пространството просто.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот sarita1 » 07 Яну 2014, 14:36

"Къде ви беше главата като се женихте?" и аз това се питам сега ,но като дойде сляпата неделя... :)
sarita1
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 07 Яну 2014, 16:55

sarita1 написа:Само да попитам: връщането на моминската ми фамилия има ли някакво значение при евентуален развод - не, като се има пред вид и в какви отношения сме с Македония на държавно ниво? Какви да са ни отношенията??
Дали ще си струва разходите и нервите едно дело по промяна на името? - Това вие си знаете. Самото дело не е скъпо като такси, по-скъпо ще ви е пътуването, ако се налага да пътувате, за да го водите (ДТ за смяна на име = 15 лева)
Бях посъветвана да си запазя фамилията при слючване на брака, но съпругът ми много настояваше и отстъпих.. :cry: Айде сега, кой ми спал в креватчето, кой ми ял от кашичката, кой ми пил от млекцето... За тези работи се мисли предварително. А и не вярвам да ви е опрял двуцевка пред гражданското и да е казал "Или мойта фамилия, или смърт юнашка!" Това е въпрос на личен избор.
Благодаря
И аз благодаря, че благодарите.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси