начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

препис от документ по дело

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

препис от документ по дело

Мнениеот ivan_mirchev » 23 Юли 2014, 13:32

Здравейте,

Въпросът ми е технически. Имам приключено дело, на което един от свидетелите прави признания в моя полза, макар че трябваше да е обратното. Разпитът присъства като протокол по делото. Делото е гражданско. Мога ли да изискам от съда препис от протокола и да го приложа като доказателство до друго дело!? Идеята ми е да докажа твърденията на свидетеля, който ще се яви и по другото дело. На сайтовете на съдилищата виждам, че има подобни молби-образци. И къде точно в ГПК е уредена процедуата? Благодаря предварително!
ivan_mirchev
Младши потребител

Re: препис от документ по дело

Мнениеот emstoianova_ » 23 Юли 2014, 14:05

ако си страна по делото можеш да изискаш препис от протокола от съдебното заседани НО НЕ МОЖЕШ да го приложиш като доказателство по друго дело :roll:
emstoianova_
Младши потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 23 Юли 2014, 14:10

emstoianova_ написа:ако си страна по делото можеш да изискаш препис от протокола от съдебното заседани НО НЕ МОЖЕШ да го приложиш като доказателство по друго дело :roll:

Доколкото ми е известно по ГПК могат да бъдат прилагани всички писмени доказателства, освен ако не са забранени със закон. Къде е посочено, че не може? И означава ли това, че този протокол не може да се използва като доказателство пред други административни органи? Наистина нямам идея - затова питам. Благодаря за отговора!
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Юли 2014, 14:29

Няма законова забрана да бъде приложен какъвто и да е документ по едно дело, вкл. и протокол от друго гр.дело. Друг е въпросът доколко същият ще се цени от съда като годно доказателство, каквото всъщност не е в частта му на разпит на свидетел, защото ще бъде нарушен принципът за непосредственост в гражданския процес.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emstoianova_ » 23 Юли 2014, 14:40

е така де, "не по врат, а по шия", свидетелски показания по едно дело, да се приемат като доказателство по друго- няма как да стане :?:
emstoianova_
Младши потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 23 Юли 2014, 15:03

Melly написа:Няма законова забрана да бъде приложен какъвто и да е документ по едно дело, вкл. и протокол от друго гр.дело. Друг е въпросът доколко същият ще се цени от съда като годно доказателство, каквото всъщност не е в частта му на разпит на свидетел, защото ще бъде нарушен принципът за непосредственост в гражданския процес.

Е, все пак да не забравяме, че съда преценява доказателствата по вътрешно убеждение. В този смисъл дори да не са допустими по ГПК ще изиграят роля...ако схващате мисълта ми. Все пак обективната истина е най-важна в случая.
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Юли 2014, 15:05

emstoianova_ написа:ако си страна по делото можеш да изискаш препис от протокола от съдебното заседани НО НЕ МОЖЕШ - може, може, и обясних защо - да го приложиш като доказателство по друго дело :roll:....
......е така де, "не по врат, а по шия", свидетелски показания по едно дело, да се приемат като доказателство по друго- няма как да стане :?:

Брях, брях, бряхххххххххх. Много си учен/а. Само дето не схвана какво ти казах... :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 23 Юли 2014, 15:09

Melly написа:
emstoianova_ написа:ако си страна по делото можеш да изискаш препис от протокола от съдебното заседани НО НЕ МОЖЕШ - може, може, и обясних защо - да го приложиш като доказателство по друго дело :roll:....
......е така де, "не по врат, а по шия", свидетелски показания по едно дело, да се приемат като доказателство по друго- няма как да стане :?:

Брях, брях, бряхххххххххх. Много си учен/а. Само дето не схвана какво ти казах... :lol: :lol: :lol:

Доста е невъзпитано да се присмиваш...Да, не схванах.
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Юли 2014, 15:12

ivan_mirchev написа:
Melly написа:Няма законова забрана да бъде приложен какъвто и да е документ по едно дело, вкл. и протокол от друго гр.дело. Друг е въпросът доколко същият ще се цени от съда като годно доказателство, каквото всъщност не е в частта му на разпит на свидетел, защото ще бъде нарушен принципът за непосредственост в гражданския процес.

Е, все пак да не забравяме, че съда преценява доказателствата по вътрешно убеждение. В този смисъл дори да не са допустими по ГПК ще изиграят роля...ако схващате мисълта ми. Все пак обективната истина е най-важна в случая.

Съмнявам се съдът да гради вътрешното си убеждение на такъв документ. Той не е годно доказателство за твърдените от свидетеля обстоятелства, макар да е приобщен към делото. Не забравяйте, че магистратите не ядат доматите с колци, все пак....
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 23 Юли 2014, 15:19

Технически погледнато... и все пак, когато се знае истината, това ще повлияе по едни или друг начин. Да не забравяме, че правосъдието не винаги е "гарантирано" от процедурите. Все пак благодаря за отговорите. Нещата ми станаха доста по- ясни.
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот emstoianova_ » 21 Авг 2014, 15:15

:lol: иес!!!
emstoianova_
Младши потребител

Назад към Семейни казуси