начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

Отказ за плащане на кредит по наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ за плащане на кредит по наследство

Мнениеот dian1969 » 15 Сеп 2014, 13:35

Здравейте ! Баща ми почина преди две години и наследихме с брат ми малък кредит,който само аз плащам. Наследихме малко земя,която ползваме по равно. Въпросът ми е, как да го накарам и той да поеме част от вноските или да спирам да ги плащам а от банката да ни търсят.Мога ли по съдебен път за си искам част от внесените пари от брат ми. Благодаря предварително!
dian1969
Нов потребител

Re: Отказ за плащане на кредит по наследство

Мнениеот Kogato » 15 Сеп 2014, 13:51

Здравейте!
Ако Ви е възможно да плащате - по-добре продължете плащанията, за да не се увеличават лихвите и да не трупате разноски.
Имате право да потърсите от брат си неговата част от платеното от Вас по кредита. Може и по съдебен ред, но аз бих се пробвала първо "со кротце, со благо" или поне с нотариална покана.
Kogato
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 15 Сеп 2014, 14:07

dian1969 написа:Здравейте ! Баща ми почина преди две години и наследихме с брат ми малък кредит,който само аз плащам. Наследихме малко земя,която ползваме по равно. Въпросът ми е, как да го накарам и той да поеме част от вноските или да спирам да ги плащам а от банката да ни търсят.Мога ли по съдебен път за си искам част от внесените пари от брат ми. Благодаря предварително!

Освен вас и брат ви има ли други наследници, приели наследството?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот dian1969 » 15 Сеп 2014, 18:39

Само ние двамата сме наследници с брат ми. Благодаря за съвета,ще продължа да плащам и може би ще си търся правата по съдебен път.
dian1969
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 15 Сеп 2014, 20:12

Плащате 1/2 и си свиркате :idea:
Успех!
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 15 Сеп 2014, 21:36

Kogato написа:Здравейте!
Ако Ви е възможно да плащате - по-добре продължете плащанията, за да не се увеличават лихвите и да не трупате разноски.
Имате право да потърсите от брат си неговата част от платеното от Вас по кредита. Може и по съдебен ред, но аз бих се пробвала първо "со кротце, со благо" или поне с нотариална покана.

+1
А "неговата част" е 1/2. Само не разбрах за какво е нотариалната покана? Искът би бил осъдителен, а при него не е нужно да се доказва правен интерес (ако това е била идеята).
n_ikito написа:Плащате 1/2 и си свиркате :idea:
Успех!

И свиркането може да секне внезапно когато/ако банката насочи иска си към него. Защото са солидарни длъжници.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Сеп 2014, 21:39

eurolinker написа:И свиркането може да секне внезапно когато/ако банката насочи иска си към него. Защото са солидарни длъжници.

От какъв зор пък да са солидарни длъжници? :roll:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Сеп 2014, 07:57

eurolinker написа:И свиркането може да секне внезапно когато/ако банката насочи иска си към него. Защото са солидарни длъжници.

Не са солидарни. Ако е точна фактологията, питащият дължи 1/2 и нито стотинка повече!
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 16 Сеп 2014, 17:39

Моя грешка - наследниците отговарят разделно. В случая, всеки от братята отговаря за 1/2 от дълга.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот neutralen » 16 Сеп 2014, 19:53

Това произтича от чл.60, ал.1 от Закона за наследството.
neutralen
Активен потребител

Назад към Семейни казуси