начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Искова молба за развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искова молба за развод

Мнениеот РАЗВЕЖДАЩА СЕ и студентка » 11 Май 2004, 14:35

Моля ви да ни помогнете да напишем непорочна искова молба за развод - написахме една , но явно не е съставена добре, защото като я видя един наш познат адвокат и каза, че така не се пишели молбите за развод и имало образци.така ли е- в следващото си писмо ще ви копирам молбата, която ние съставихме за да я видите и да си кажете мнението.
искрено ви благодаря!
РАЗВЕЖДАЩА СЕ и студентка

Re: Искова молба за развод

Мнениеот Тoshko » 11 Май 2004, 14:44

Какво разбирате под "непорочна искова молба за развод"?
Освен задължителните за всяка искова молба реквизити (има ги в ГПК и си ги вижте там), когато става въпрос за молба за развод, не може да има стандарти, образци и сламки!!
защото вътре в молбата трябва да напишете поне част от причините, които ви карата да поискате развод!
Но те при всяка двойка са различни - една я бият, на друг мъжа й пие, трети проявявал незагриженост към дома, нищо не купувал, не си перял чорапите и т. н. и т. н.
Така, че разправяйте за вашия случай, а тука ще ви даваме акъли за "непорочност" на исковата молба :-)
Тoshko

Мнениеот РАЗВЕЖДАЩА СЕ и студентка » 11 Май 2004, 14:50

До Софийски Районен съд
Брачна колегия

ИСКОВА МОЛБА

От: ......ЕГН ............... ;

чрез пълномощника й:..........
Съдебен адрес:

Срещу: ..............

Правно основание на иска: чл.99 от СК

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО РАЙОНЕН СЪДИЯ,

Със съпруга ми сключихме брак на 18.10.98год. Живели сме заедно само две години – до края на юли 2000 год.През този период .....О.А.Д. не изпълняваше съпружеските си задължения и даже рядко се прибираше вкъщи нощем. Къде и с кого се е срещал, аз не знам.След като се преместихме с София- в нашия апартамент, той започна да флиртува открито пред очите ми със съседката и след време мен ме изостави и се пренесе в техния апартамент, където живее и досега, а освен това си има и дете от нея.Към днешна дата бракът ни е дълбоко и непоправимо разстроен без изгледи за помирение.На практика ние изобщо не се виждаме предвид факта, че той си има приятелка и дете от нея, а аз не живея в България вече от четири години.Нищо не ни свързва с Огнян Амов Димов- нямаме нито общи имущества, нито деца от краткото ни съжителство,а настоящият брак е пречка за мен да уредя и започна живота си отначало .
Предвид гореизложеното и след преценка на представените от мен доказателства , Ви моля:
1. да постановите решение за прекратяване на брака по вина на съпруга ми;
2. да се прескочи помирителното заседание, тъй като помирение в нашия случай не може да се очаква, то е невъзможно, поради отсъствието ми в чужбина и предвид гореизложеното.
3. да постановите решение за възстановяване на моминското ми име – Цветанка Христова Тихомирова;
4. да осъдите ответника да ми заплати всички разноските по делото – съдебни и адвокатски такси, такси за свидетели и пълномощни.

ПРИЛАГАМ СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТИ:
1. Свидетелство за сключен граждански брак;
2. Квитанция за платена съдебна такса;
3. Препис от исковата молба и придружаващите я документи за противната страна;
4. Пълномощно,с което упълномощавам адв................. да ме представлява пред съда във връзка с делото.

03.05.2004г. С уважение: ............................................................
/подпис/ ....................................................................

Мнениеот Тoshko » 11 Май 2004, 15:41

Не е лоша!
Основанието - чл. 99, ал.1 пишете, ако би трябвало да сме прецизни но не е задължително.
Не е "техния апартамент", защото не е техен, а само неин, а може дори и да не е неин, а напр. на майка й, или баща й, незнам, но е удачно да се замени с "апартамента на съседката" или нещо в този смисъл, изберете си.
"Общи имущества" да се замени с "общо имущество"
Т. 2 от исканото да отпадне - не може да се пише да "да се прескочи помирителното заседание". Освен това, не може и да се "прескочи", молбата е за развод по исков ред, не е "развод по взаимно съгласие", вие сте ищеца и е задължително да се явите на помирителното заседание, иначе ще ви прекратят делото. Това че живеете в чужбина не е аргумент, който ще бъде уважен в тази насока.
Т. 4 да се промени така:
"да осъдите ответника да ми заплати всички разноски по делото, включително и адвокатско възнаграждение."
Въпроси?
Тoshko

Мнениеот РАЗВЕЖДАЩА СЕ и студентка » 11 Май 2004, 17:06

много благодаря за отговорите, а трябва ли тя да ми изпрати изрично пълномощно заверено в консулството....
дали трябва да го приложим към исковата молба...
ох- естествено, че да...

Мнениеот maria01 » 11 Май 2004, 17:24

Задължително изрично пълномощно, заверено от консула, не е лошо да и пратиш и самата искова молба да завери, да не е от твое име, иначе в пълномощното трябва да повториш причините за развода и исканията. На първото заседание може да направиш искане да не се провежда помирително по посочените причини. Може и да мине.
maria01
Потребител

Мнениеот РАЗВЕЖДАЩА СЕ и студентка » 11 Май 2004, 19:32

блягадяря ти, Мария !..

Мнениеот Anastassia Terzieva » 11 Май 2004, 22:21

Nikak ne e izlishno v izrichnoto pulnomoshtno osven chete upulnomoshtava da obrazuvash brakorazvodno delo, i izirichno da pishe che te upulnomosgtava da ia predstavliavash i da poddarjash iska na pomiritelnoto zasedanie :)))))))))
taka veroiatnostta da mine e po goliama :))))))
kolkoto do zaverkata na iskovata molba ako e podpisna ot ishtcata smiatam che e dostatachno
ne znam da ima iziskvane ishteca lichno da ia podade v delovodstvoto,
moje i po poshtata s obratna razpiska da ia prati, kakav e problema?!
tochno zashtoto tova ne e ot goliamo znachenie se otdava i po-goliamo znachenie na iaviavaneto lichno na pomiritelnoto zasedanie.
ot men tolkova i uspeh
Anastassia Terzieva

ОБРАЗЕЦ НА ИЗРИЧНО ПЪЛНОМОЩНО

Мнениеот РАЗВЕЖДАЩА СЕ и студентка » 12 Май 2004, 15:05

Трябва да изпратя в чужбина днес или утре образец на изрично пълномощно - а не знам какво да включа в него-
нащо като
упълн със следните права:
да образува бракоразводно дело, да ме представлява пред съда във връзка с неговото водене , да получава призовки и съобщения..
какво още...
имате ли подобни образци

Re: ОБРАЗЕЦ НА ИЗРИЧНО ПЪЛНОМОЩНО

Мнениеот 6veda » 12 Май 2004, 17:53

Tr9bva izri4no da vpi6e6: s pravo da pred9vi isk za razvod sre6tu ......................................, i
s pravo da sklu4i sporazumenie po 4l. 99, al. 3 ot SK, a ako ima ve6ti v regim na SIO, zadalgitelno tr9bva da e notar. zavereno + deklaratsii по DPК sa6to not. zavereni. Drugoto e kato obiknoveno advokatsko palnomo6tno.
6veda
Младши потребител

Назад към Семейни казуси