начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение на имот/жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение на имот/жилище

Мнениеот Дарина Белева » 27 Дек 2003, 16:03

Имам въпрос. Обстоятелствата ми налагат бързо да прехвърля имотите, които притежавам на децата си. За да избегна възможността съпругът ми да ги вземе при развода.
Кой е по добриат вариант - като дарение или продажба? Или има друг по подходящ? Интересуват ме като време което отнема процедурата и разходи.
За момента съм се ориентирала към дарението, но не съм наясно към нотариус ли трябва да се обърна или към адвокат. И също така дали има начин да се оспори при евентуален развод и да се вземе от децата?
Предварително ви благодаря.
Весели Празници!
Дарина Белева

Re: Дарение на имот/жилище

Мнениеот прочел » 27 Дек 2003, 17:03

Моля обяснете каква е собствеността на имотите, които искате да прехвърляте.
Най-добре е да се обърнете към адвокат - това все пак ни е работата.
Но ако искате най-бегло да получите информация - дайте още данни относно обстоятелствата, поради които искате да се освободите от имотите.
прочел

Мнениеот Иван » 28 Дек 2003, 15:04

Поддържам становището на колегата. Попитайте адвоката си. Ако искате точен отговор, дайте отговори на въпросите:
1.Как сте придобили собствеността на имотите си?
2.Колко деца имате, на каква възраст са?
3.Какви и колко са имотите?
4.Кой имот на кое дете искате да прехвърлите?
Иван

Мнениеот съпруг » 28 Дек 2003, 21:06

Няма как съпругът ви да вземе ваши имоти. Никога не се е случвало.
А ако децата остават при вас и по този начин се мъчите да отвлечете нещо което той е имал преди брака, ще ви трябва неговия подпис пък и да скалъпите нещо, после сделката винаги може да бъде обявена за нищожна. Така че не се хабете да пръскате сърцата на публиката и парите си по дела.
съпруг

Мнениеот X » 30 Дек 2003, 14:33

Ako imotite sa vi otpredi braka, niama kak da vi gi pipne. Ako sa po vreme na braka i sa ot darenie i po nasledstvo - sushto.
Ako sa po vreme na braka i sa semeina imushtestvena obshtnost - pri prodajba shte triabva da iskate suglasie na supruga si. Taka che darenieto e udachnata forma
X

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Дек 2003, 15:22

Как ще Ви ги вземе съпругът? Не може да вземе нищо, което не е негово. Нито пък Вие можете да вземете нещо негово. Може само после, след развода, при делбата на общите имоти, съдът да ги постави в негов дял. Тогава на Вас той ще Ви дължи уравняване (изплащане) на дела.

Има едно такова нещо: "Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът може да предостави ползуването на другия съпруг, комуто е предоставено упражняването на родителските права, докато ги упражнява." Но то пак си остава собственост на този, на когото си е било. Освен това не рядко може да се срещне разведен баща, който да упражнява родителските права. Почти винаги е майката, да не е и съвсем винаги. :-)

Имотите в съпр. имущ. общност не можете да ги прехвърлите сама - нито целите, нито половинката, която Ви се пада на Вас. До прекратяването на СИО разпореждането с такива имоти е само съвместно. Все едно дали е дарение, продажба или каквото и да е там.

И изобщо не разбирам защо Ви е необходимо такова прехвърляне. Нищо не може да Ви вземе. Освен ако му дължите пари (принудително изпълнение), но това вече е друго. ;-)
Койчо от Конаре

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Дек 2003, 15:29

Исках да кажа "рядко може да се срещне", а не "не рядко". Не че е важно.
Койчо от Конаре

Мнениеот съпруг » 01 Яну 2004, 15:39

Койчо, не разбираш, защото явно госпожата си прави илюзии че може да заобиколи закона по най-баламски начин. Законът е ясен, проблемът е в госпожата. Сега разбра ли какво ти се губи.
съпруг

Назад към Семейни казуси