начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот sa6om » 21 Ное 2006, 10:53

Мисля, че предложението, внасяно във ВСС ще бъде списъкът с подредените по бал кандидати, а информацията за поредността на желанията ще бъде допълваща. Вижте и какво казва наредбата-кандидатът, който не изпълни задължението си за подреждане на желанията, отпада от ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на председателя на конкурсната комисия :roll:
sa6om
Младши потребител

Мнениеот palmolina » 21 Ное 2006, 12:01

Следя с голям интерес дискусията и искрено пожелавам на всички активни участници във форума да успеят /няма да ги изброявам, за да не изпусна някой от тях/. Пожелавам на себе си да имам късмет да вляза в тяхно съдебно заседание и те се произнесат така, както изразяват становището си сега. Честно, ще бъде голяма тръпка. Знам, че ще е по-различно. :roll: :roll: :roll: УСПЕХ!
palmolina
Нов потребител

Мнениеот pipelota » 21 Ное 2006, 13:10

[quote="panika" ... защото няма как да се спази срока по ЗСВ от влизане на предложенията в ВСС до гласуване - седем дни. Срокът за прословутите повторни заявления изтича на 23.11.06г. и дори веднага да го направят няма седем дни до 28.11.06г., така, че информацията нещо не съвпада със закона??? [/quote]

Къде пише в ЗСВ за този 7 дневен срок, че не ми се търси? А и той не е ли "в срок от седем дни", т.е. да трябва преди изтичането му да се произнесат?
pipelota
Потребител

Мнениеот uchastnik » 21 Ное 2006, 13:41

колеги, има ли информация някой, дали гласуването ще се извършва по бал. аз съм с много висок бал и съм напред в класирането, но ....
uchastnik
Младши потребител

Мнениеот edit » 21 Ное 2006, 14:14

uchastnik, всички го мислим това "но". . . :shock: :shock: :shock:
edit
Потребител

Мнениеот kasidi » 21 Ное 2006, 17:46

Привет на всички! Днес подадох заявлението с три подредени съдилища.Казах,че съм предпочитала София ,но съм я оставила на второ и трето място,защото не вярвам.Служителката ми каза,че проблема е в това,че не вярваме.
А сега за конференцията.Ами всички магистрати,които са участвали в конкурса и са успели до този момент са били на тази конференция.На мен думите ми бяха препредадени и не съм сигурна в точността на казаното.Във всеки случай от чутото и от размислите ми по него се очертава нещо от типа класиране като на кандедат-студентски изпит:
Комисията по предложенията събира всички имена-кандидати ,посочили на 1-во място град -Н и ги подрежда по бал,докъдето стигнат,т.е.докато попълнят местата.Отпадналите от това
първо сласиране продължават участието си за следващите градове/разбирай съдилища/ и ако в тях има останали места от първото класиране ще попаднат в някое от тях и така,докато се попълнят местата.Тези промеждутъчни "класирания" предполагам ще ги извърши комисията по предложенията,която ще излезе с готовите варианти пред ВСС.Това е според мен.Някои кандидати ,за които има висящи преписки по някакви поводи-дисциплинарни,наказателни,за други не мога да предположа вероятно ще бъдат подложени на обсъждане от ВСС.Такаче не ни остава нищо друго освен да изчакаме.Проблемът,който съществува за нас,че не бяхме информирани кой за къде кандидатства.Къде е голямото струпване,защото може да се окаже,че не е София-град.
Днес се видях с една колежка от варна и тя каза ,че много колеги от София са вписали Варна в заявленията си.Но това са само приказки....
kasidi
Потребител

Мнениеот edit » 21 Ное 2006, 18:08

ако нечие трето желание например съвпада с моето първо и балът му е по- висок,а не му стига за първо и второ желание???
edit
Потребител

Мнениеот neregistrirana » 21 Ное 2006, 18:11

Справедливо и логично е този с по-високия бал и пето желание да заеме мястото с предимство пред този с по-нисък бал и първо желание.
Обратното дори не би означавало, че ще бъде предпочетен човек, който много е желал точно този град. По-скоро означава, че човекът е направил успешен тактически ход с посочването на първото си желание според бала си. :wink:
neregistrirana
Потребител

Мнениеот kasidi » 21 Ное 2006, 18:16

Edit, според мен за какво ще ни карат да подреждаме желанията си,ако ти си се класирала в първия посочен от теб съд и по бал отговаряш при сравнение с останалите,посочили този съд като първи.Това е смисъла на подреждането,нжо според мен,а това дали е така?-Кой ще ни каже? :lol:
kasidi
Потребител

Мнениеот edit » 21 Ное 2006, 18:20

kasidi, в момента желанието ми е само да проумея тази система.. . :shock: , защото съм в невъзможност да се ориентирам и това силно ме вбесява :twisted:
edit
Потребител

Мнениеот kasidi » 21 Ное 2006, 18:24

Edit,ти знаеш от твоята област кои са успелите кандидати до тук и с какъв бал са,и можеш да прецениш дали попадаш в бройката на съда.Само,че не знаеш/както и аз/ кои са кантдидатите извън твоята област,които ще посочат местния съд като първи.това е проблемът,който стои пред тези, които са посочили повече от един съд.
kasidi
Потребител

Мнениеот edit » 21 Ное 2006, 18:27

kasidi, така е. . .
edit
Потребител

Мнениеот neregistrirana » 21 Ное 2006, 18:35

От наредбата не оставам с впечатление, че в подреждането ще се взима предвид с предимство поредността на желанията, а не балът.

Разбира се, може да ми се възрази, че ако съм права, подреждането на желанията щеше да се прави още в заявлението преди конкурса, а не чак сега - един вид сега се дава възможност на кандидата да си прецени шанса според ясния вече бал. И все пак - ако поредността на желанията имаше решаващо значение, това, освен че е тъпо, все щеше да е споменато в наредбата.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот kasidi » 21 Ное 2006, 18:44

Което не пише в наредбата,го пише в ЗСВ, а не е зле да се прочете дискусията с К.П.във форума.Там той казва интересни неща.
kasidi
Потребител

Мнениеот neregistrirana » 21 Ное 2006, 19:21

Което не пише в наредбата, го пише в ЗСВ, а не е зле да се прочете дискусията с К.П.във форума.

Не искам се заяждам, но специално я прочетох сега и не видях К. Пенчев да казва в нея нещо, позволяващо да се заключи категорично, че желанията ще бъдат решаващи, с предимство пред оценките. Думите му "по бал съгласно заявените предпочитания" може да се разбират спокойно и в смисъл, че решаващото е балът, а предпочитанията играят роля, доколкото балът ти стига за повече от едно място.
В ЗСВ също не видях нищо, позволяващо да се стигне до това заключение.
Не се заяждам и не мога да знам как точно ще направят класирането. Но според мен по-вероятно е с предимство да е балът. По логика, справедливост и според това, как ми звучи наредбата.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот maradi » 21 Ное 2006, 19:25

kasidi написа:Което не пише в наредбата,го пише в ЗСВ, а не е зле да се прочете дискусията с К.П.във форума.Там той казва интересни неща.

Правилно Касиди! Например това:
К.Пенчев : Чл. 127 г, ал. 4 от ЗСВ постановява, че всички издържали изпита кандидати се предлагат за назначаване. В Наредба № 2 сме си позволили да “вдигнем летвата” като сме приели, че изкарал е този, който има поне 4.50 на устния изпит.

Ако останат вакантни места след провеждането на конкурса, ще направя всичко възможно да се проведе нов конкурс - не “вътрешен”, а “външен”!

Ако класирането е само по бала от изпитите/което е неприемливо според мен/ как така ще останат вакантни места ?
maradi
Потребител

Мнениеот sa6om » 21 Ное 2006, 19:47

Могат, могат и още как-ако се заявят 200 кандидата за София и недостатъчно за по-"уютните" градчета-ето ти вакантни места :oops: :oops: :oops: :shock: :shock: :shock:
sa6om
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 21 Ное 2006, 19:48

Ако класирането е само по бала от изпитите/което е неприемливо според мен/ как така ще останат вакантни места?

:?:
А ако е само според желанията, как ще останат? Пак същата работа.

Ще останат, ако даден град е посочен въобще като желание от малко хора (почти невероятно) или ако ВСС реши да не назначи някои от вече класираните кандидати.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот sa6om » 21 Ное 2006, 19:51

neregistrirana написа:А ние дотук говорим как се прави самото класиране.

Според мен класирането си е готово и е ясно, говорим точно за НАЗНАЧАВАНЕТО
sa6om
Младши потребител

Мнениеот Titius » 21 Ное 2006, 20:04

Четейки ЗСВл и Наредбата, определено се налага извод за наличие на неяснота по отношение точните критерии и поредността на прилагането им при подреждането на кандидатите. Това води до объркване и несигурност. Както вече казвах (и тук категорично не мога да се съглася с Maradi), балът абсолютно трябва да е водещият критерий, а подреждането на местата в заявление № 2 - само допълнителен и подпомагащ. Единият е значително по-обективен (поне по презумпция...), а вторият е чисто субективен, дори случаен и в никакъв случай не бива да доминира!

Т.е. първо трябва да се изчерпят всички възможни желания от първо към последно за кандидат с по-висок бал, а едва след това да се продължи към подреждането на кандидатите с по-нисък, и така до изчерпване на местата. Поне на теория. Как ще стане в действителност, предстои да разберем до няколко дни...
Titius
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити