Колеги, имам нужда от помоща Ви относно една "вратичка", както се изрази клиента ми, дето го светнал за него адвокат.
Казусът на й-общо е следния:Имотът е с неуредени регулационни сметки. Продавачът иска да го продаде, има уговорка за закупуването на придаваемото , но самата процедура изисква време. Изтича му обаче междувременно предварителния договор. Затова съветът бил, да се прехвърли собствеността с неуредени сметки , както пише в скицата , а пък в самия нотариален акт да обещаят, че ще купят придаваемото и ще му продадат после и него. То за тях какво му е придаваемо -15кв.м., а това към което се придава го няма.
Понеже не ми се видя читаво това обяснение, може ли някой да даде мнение и евентуално практика по приборване с тези неуредени сметки?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
продажба на имот с неуредени сметки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: продажба на имот с неуредени сметки
§ 6. (1) Действащите към деня на влизане в сила на този закон териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове запазват действието си. Посочените планове се изменят при условията и по реда на този закон.
(2) Действащите към деня на влизане в сила на този закон дворищнорегулационни планове могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането в сила на закона. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Проекти за териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове и кадастралните планове към тях, които са внесени за обявяване до 31 май 2001 г., се съобщават, съгласуват, одобряват, обжалват и влизат в сила по досегашния ред. В тези случаи актовете за одобряване се издават до 31 декември 2001 г.
(4) След влизане в сила на дворищнорегулационните планове по ал. 3 те могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането им в сила. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(5) След изтичане на сроковете по ал. 2 и 4 не могат да се извършват сделки за разпореждане с дворищнорегулационен парцел, за който не са изплатени дължимите обезщетения за уреждане на сметки по регулация, когато такива обезщетения се предвиждат.
Оттук е притеснението. Нотарусите отказват да изповядват такива сделки, докато не се предприеме някой от вариантите на §8от ЗУТ
(2) Действащите към деня на влизане в сила на този закон дворищнорегулационни планове могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането в сила на закона. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Проекти за териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове и кадастралните планове към тях, които са внесени за обявяване до 31 май 2001 г., се съобщават, съгласуват, одобряват, обжалват и влизат в сила по досегашния ред. В тези случаи актовете за одобряване се издават до 31 декември 2001 г.
(4) След влизане в сила на дворищнорегулационните планове по ал. 3 те могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането им в сила. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.
(5) След изтичане на сроковете по ал. 2 и 4 не могат да се извършват сделки за разпореждане с дворищнорегулационен парцел, за който не са изплатени дължимите обезщетения за уреждане на сметки по регулация, когато такива обезщетения се предвиждат.
Оттук е притеснението. Нотарусите отказват да изповядват такива сделки, докато не се предприеме някой от вариантите на §8от ЗУТ
- sunrise
- Активен потребител
Продавачът иска да го продаде, има уговорка за закупуването на придаваемото , но самата процедура изисква време. Изтича му обаче междувременно предварителния договор.
Продължете действието на предварителния договор с уговорка под условие:
....Страните се задължават да се явят пред Нотариус да сключат окончателен договор напр. до 10 дни след като Продавачът се снабди със скица за целия имот (т.е. с уредените сметки по регулация).
УСПЕХ!
-
Melly - Старши потребител
За съжаление не е толкова просто, тъй като купувачът идва от чужбина и иска да се устрои тук. Това , което ми идва наум, ако уговорим нотариуса разбира се, е да му прехвърлим само жилищния имот с право на строеж , а пък после и земята.
- sunrise
- Активен потребител
Съгласна съм, това също е вариант, но не бих пропуснала да обвържа Продавача с уговорката в по-горния ми пост, т.к. след това Купувачът би се конкурирал в правата си веднъж с настоящия Продавач, и втори път със съседите по придаваеми части. Същият трябва да търпи една висящност във времето по отношение неприложената регулация, без да е гарантиран, че някога ще придобие и собствеността върху земята.
-
Естествено , ще остане и нотариалния акт клаузите за прехвърлянето на собствеността върху земята.
Мисля,че тук , посочения от колегата ianeva чл.33/2/ЗС , не би ми свършил работа , защото действието на плана се прекратява, тоест и собствеността, която се прехвърляше с влизането в сила на плана. Така ,че те не се съсобственици вече, щом не са си уредили сметките.
Мисля,че тук , посочения от колегата ianeva чл.33/2/ЗС , не би ми свършил работа , защото действието на плана се прекратява, тоест и собствеността, която се прехвърляше с влизането в сила на плана. Така ,че те не се съсобственици вече, щом не са си уредили сметките.
- sunrise
- Активен потребител
Не може да се продава имот с неуредени регулационни отношения. Дори и да се снабдите със скица, в която общинарите да са пропуснали да отбележат факта и да представите документи такива, че да заблудите нотариуса, сделката ще е оборима, тъй като противоречи на закона. Първо си оправете регулационните отношения.
- razli4na
- Активен потребител
Не може да се продава имот с неуредени регулационни отношения. Дори и да се снабдите със скица, в която общинарите да са пропуснали да отбележат факта и да представите документи такива, че да заблудите нотариуса, сделката ще е оборима, тъй като противоречи на закона. Първо си оправете регулационните отношения.
Колега и аз съм на същото мнение, поради което досега винаги сме уреждали сметките преди това, колкото и да им е неприятно на продавачите.
Само,че времето ни притиска, а пък "някакъв адвокат" , каза л ,че може. Затова и попитах.
Колега и аз съм на същото мнение, поради което досега винаги сме уреждали сметките преди това, колкото и да им е неприятно на продавачите.
Само,че времето ни притиска, а пък "някакъв адвокат" , каза л ,че може. Затова и попитах.
- sunrise
- Активен потребител
Еми, то от такива адвокати, дето казват, че може, после клиентите вият, че нямало правосъдие в България.
Моите уважения, аз също съм адвокат. Но ако нещо по закон не може, значи не може.
Моите уважения, аз също съм адвокат. Но ако нещо по закон не може, значи не може.
- razli4na
- Активен потребител
И аз колега съм адвокат и още като съвсем млад такъв имах подобен случай. Идват при мен, аз им казвам ,че тяхната работа няка как да стане, те ми плащат и излизат с мнението:"нищо не разбира тази". После плащат на колега, работата естествено не става , ама не защото противоречи на закона, а защото "той съдията не разбира".
- sunrise
- Активен потребител
А, сега виждам, че сте посочили и текста на закона. Към това Ви добавям и чл. 26 ЗЗД- нищожност поради това, че сделката противоречи на закона. Каква вратичка може да има- не стига че нищо не купува клиентът Ви, ами и ще е недобросъвестен... впрочем, последиците са Ви ясни, няма смисъл да ги дълбая.
- razli4na
- Активен потребител
Не бих се съгласила, че сделката с продажба само на жилищния имот ще е нищожна поради това, че противоречи на закона. Налице са два отделни обекта – поземления имот и сградата, построена в същия. Като самостоятелни обекти, същите могат валидно да бъдат отчуждени поотдело.
Неустановеността е по отношение поземления имот. Едната, и според мен най-благоприятна в случая възможност е, да се приложи т.3 от § 8 ЗУТ, за да се възстанови старото ситуационно положение, тъй като изтичането на законовите срокове по ал.2 и 4 на § 6 прекратява отчуждителното действие на влезлия в сила, но неприложен дворищно регулационен план. Необходимата процедура е изработване план за ИРП (изменение план за регулация), която съм убедена че знаете.
Неустановеността е по отношение поземления имот. Едната, и според мен най-благоприятна в случая възможност е, да се приложи т.3 от § 8 ЗУТ, за да се възстанови старото ситуационно положение, тъй като изтичането на законовите срокове по ал.2 и 4 на § 6 прекратява отчуждителното действие на влезлия в сила, но неприложен дворищно регулационен план. Необходимата процедура е изработване план за ИРП (изменение план за регулация), която съм убедена че знаете.
-
Обикновено и аз препоръчвам тази процедура, ама сега са се разбрали да си го купят , та това бави нещата. И аз мисля, че няма проблем да се прехвърли само жилището.
- sunrise
- Активен потребител
О, Melly, считах за ясно кои са имотите с неуредени регулационни отношения, та затова не съм уточнявала. Разбира се, тук не става дума за жилищата...
Иначе съм съгласна с мнението ти.
Иначе съм съгласна с мнението ти.
- razli4na
- Активен потребител
Просто се върнах към конкретиката, а не защото сме на различни позиции
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|