начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

продажба на имот с неуредени сметки

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

продажба на имот с неуредени сметки

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2008, 15:19

Колеги, имам нужда от помоща Ви относно една "вратичка", както се изрази клиента ми, дето го светнал за него адвокат.
Казусът на й-общо е следния:Имотът е с неуредени регулационни сметки. Продавачът иска да го продаде, има уговорка за закупуването на придаваемото , но самата процедура изисква време. Изтича му обаче междувременно предварителния договор. Затова съветът бил, да се прехвърли собствеността с неуредени сметки , както пише в скицата , а пък в самия нотариален акт да обещаят, че ще купят придаваемото и ще му продадат после и него. То за тях какво му е придаваемо -15кв.м., а това към което се придава го няма.
Понеже не ми се видя читаво това обяснение, може ли някой да даде мнение и евентуално практика по приборване с тези неуредени сметки?
sunrise
Активен потребител

Re: продажба на имот с неуредени сметки

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2008, 16:40

§ 6. (1) Действащите към деня на влизане в сила на този закон териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове запазват действието си. Посочените планове се изменят при условията и по реда на този закон.
(2) Действащите към деня на влизане в сила на този закон дворищнорегулационни планове могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането в сила на закона. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Проекти за териториалноустройствени планове, общи и подробни градоустройствени планове и кадастралните планове към тях, които са внесени за обявяване до 31 май 2001 г., се съобщават, съгласуват, одобряват, обжалват и влизат в сила по досегашния ред. В тези случаи актовете за одобряване се издават до 31 декември 2001 г.

(4) След влизане в сила на дворищнорегулационните планове по ал. 3 те могат да бъдат приложени по досегашния ред в 6-месечен срок от деня на влизането им в сила. Общинската администрация осигурява извършването на необходимите оценки в едномесечен срок от постъпване на искането.

(5) След изтичане на сроковете по ал. 2 и 4 не могат да се извършват сделки за разпореждане с дворищнорегулационен парцел, за който не са изплатени дължимите обезщетения за уреждане на сметки по регулация, когато такива обезщетения се предвиждат.
Оттук е притеснението. Нотарусите отказват да изповядват такива сделки, докато не се предприеме някой от вариантите на §8от ЗУТ
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Окт 2008, 17:22

Продавачът иска да го продаде, има уговорка за закупуването на придаваемото , но самата процедура изисква време. Изтича му обаче междувременно предварителния договор.

Продължете действието на предварителния договор с уговорка под условие:
....Страните се задължават да се явят пред Нотариус да сключат окончателен договор напр. до 10 дни след като Продавачът се снабди със скица за целия имот (т.е. с уредените сметки по регулация).

УСПЕХ!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2008, 17:36

За съжаление не е толкова просто, тъй като купувачът идва от чужбина и иска да се устрои тук. Това , което ми идва наум, ако уговорим нотариуса разбира се, е да му прехвърлим само жилищния имот с право на строеж , а пък после и земята.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Окт 2008, 18:02

Съгласна съм, това също е вариант, но не бих пропуснала да обвържа Продавача с уговорката в по-горния ми пост, т.к. след това Купувачът би се конкурирал в правата си веднъж с настоящия Продавач, и втори път със съседите по придаваеми части. Същият трябва да търпи една висящност във времето по отношение неприложената регулация, без да е гарантиран, че някога ще придобие и собствеността върху земята.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 09:46

Естествено , ще остане и нотариалния акт клаузите за прехвърлянето на собствеността върху земята.
Мисля,че тук , посочения от колегата ianeva чл.33/2/ЗС , не би ми свършил работа , защото действието на плана се прекратява, тоест и собствеността, която се прехвърляше с влизането в сила на плана. Така ,че те не се съсобственици вече, щом не са си уредили сметките.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 23 Окт 2008, 10:06

Не може да се продава имот с неуредени регулационни отношения. Дори и да се снабдите със скица, в която общинарите да са пропуснали да отбележат факта и да представите документи такива, че да заблудите нотариуса, сделката ще е оборима, тъй като противоречи на закона. Първо си оправете регулационните отношения.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 10:10

Не може да се продава имот с неуредени регулационни отношения. Дори и да се снабдите със скица, в която общинарите да са пропуснали да отбележат факта и да представите документи такива, че да заблудите нотариуса, сделката ще е оборима, тъй като противоречи на закона. Първо си оправете регулационните отношения.
Колега и аз съм на същото мнение, поради което досега винаги сме уреждали сметките преди това, колкото и да им е неприятно на продавачите.
Само,че времето ни притиска, а пък "някакъв адвокат" , каза л ,че може. Затова и попитах.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 23 Окт 2008, 10:14

Еми, то от такива адвокати, дето казват, че може, после клиентите вият, че нямало правосъдие в България.
Моите уважения, аз също съм адвокат. Но ако нещо по закон не може, значи не може.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 10:19

И аз колега съм адвокат и още като съвсем млад такъв имах подобен случай. Идват при мен, аз им казвам ,че тяхната работа няка как да стане, те ми плащат и излизат с мнението:"нищо не разбира тази". После плащат на колега, работата естествено не става , ама не защото противоречи на закона, а защото "той съдията не разбира".
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 23 Окт 2008, 10:21

А, сега виждам, че сте посочили и текста на закона. Към това Ви добавям и чл. 26 ЗЗД- нищожност поради това, че сделката противоречи на закона. Каква вратичка може да има- не стига че нищо не купува клиентът Ви, ами и ще е недобросъвестен... впрочем, последиците са Ви ясни, няма смисъл да ги дълбая.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Окт 2008, 15:17

Не бих се съгласила, че сделката с продажба само на жилищния имот ще е нищожна поради това, че противоречи на закона. Налице са два отделни обекта – поземления имот и сградата, построена в същия. Като самостоятелни обекти, същите могат валидно да бъдат отчуждени поотдело.
Неустановеността е по отношение поземления имот. Едната, и според мен най-благоприятна в случая възможност е, да се приложи т.3 от § 8 ЗУТ, за да се възстанови старото ситуационно положение, тъй като изтичането на законовите срокове по ал.2 и 4 на § 6 прекратява отчуждителното действие на влезлия в сила, но неприложен дворищно регулационен план. Необходимата процедура е изработване план за ИРП (изменение план за регулация), която съм убедена че знаете.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:09

Обикновено и аз препоръчвам тази процедура, ама сега са се разбрали да си го купят , та това бави нещата. И аз мисля, че няма проблем да се прехвърли само жилището.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 23 Окт 2008, 17:27

О, Melly, считах за ясно кои са имотите с неуредени регулационни отношения, та затова не съм уточнявала. Разбира се, тук не става дума за жилищата...
Иначе съм съгласна с мнението ти.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Окт 2008, 17:55

Просто се върнах към конкретиката, а не защото сме на различни позиции :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация