- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Национална електронна картотека на магистратите
|
|
Национална електронна картотека на магистратите
Появи се една много интересна идея - да се направи електронна картотека на всички съдии, прокурори и следователи, като там се заложат родствените им и други обществено известни връзки с влиятелни лица, както и да се посочат избрани техни бисери от практиката - мисля, че възможностите на Интернет много ще улеснят създаването, поддържането и публичността на картотеката, като съответните съдебни решения и прокурорски постановления могат и направо да бъдат сканирани за илюстрация. Търсенето ще може да става както по име, така и по актуална и бивша длъжност, а защо не и по роднински и други връзки. Така ще се види черно на бяло кой кой е в съда, прокуратурата и следствието, как расте и какво прави там. Тази електронна картотека може да придобие звучното име "стена на позора" например, тъй като за изрядните магистрати няма да се пише нищо освен имената им и датите на професионалното им израстване. За да се спазят демократичният характер и истинността на информационния масив, всеки заинтересован ще има право да оспорва информацията в него. Същевременно, подборът на професионалните грешки следва да е доста стриктен, за да няма място за оспорването им - например: прилагане на отменена правна норма; извършване на делба само на част от всички вещи, допуснати до делба; допускане и ползване на свидетелски показания за доказване на парични задължения над определен размер, когато законът изрично го изключва; противоположно произнасяне на един и същи съдия или прокурор по сходни (еднакви за правото) случаи, и т.н.
На мен поне ми се струва, че с подобна гласност на скандалните съдебни и прокурорски актове някои хора ще започнат да се позамислят малко повече, преди да ги разписват с лека ръка. В края на краищата става въпрос за решаване на човешки съдби. А и при всякаква липса на дисциплинарна отговорност за груби професионални грешки при решаването на делата, какво друго може да се направи, за да се появяват те по-рядко ?
Какво мисли форумът по въпроса ? Ще има ли полза от такава картотека и как точно би могла да изглежда тя ? Има ли желаещи да участват в начинанието ?
На мен поне ми се струва, че с подобна гласност на скандалните съдебни и прокурорски актове някои хора ще започнат да се позамислят малко повече, преди да ги разписват с лека ръка. В края на краищата става въпрос за решаване на човешки съдби. А и при всякаква липса на дисциплинарна отговорност за груби професионални грешки при решаването на делата, какво друго може да се направи, за да се появяват те по-рядко ?
Какво мисли форумът по въпроса ? Ще има ли полза от такава картотека и как точно би могла да изглежда тя ? Има ли желаещи да участват в начинанието ?
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Re: Национална електронна картотека на магистратите
Ами, тогава е добре да се направи електронна картотека и на адвокатите, а защо не и на всички юристи. "Бисери" може да се сътворяват не само магистратите.
Интересно, дали постоянното пускане на линкове и "плюене" по принцип на магистратите не спада към категорията "бисери"...
Интересно, дали постоянното пускане на линкове и "плюене" по принцип на магистратите не спада към категорията "бисери"...
- dideto
- Младши потребител
Ако и на адвокатите се даде да упражняват функции на държавната власт, както на магистратите, те също трябва да са вътре, без всякакво съмнение.
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Явно на Вас магистратите все нещо са Ви "криви"... Това състояние К.Г. Юнг го е описал в няколко свои труда. Ако все нещо магистратите са "виновни", не е ли време да потърсите проблема във Вас самия. Още повече, че "плюете" по принцип и не казвате нищо конкретно. И дали сте идеален, г-н Керелов? Или просто не можете да се държите нормално и коректно. най-вероятно...
- dideto
- Младши потребител
dideto написа:Явно на Вас магистратите все нещо са Ви "криви"... Това състояние К.Г. Юнг го е описал в няколко свои труда. Ако все нещо магистратите са "виновни", не е ли време да потърсите проблема във Вас самия. Още повече, че "плюете" по принцип и не казвате нищо конкретно. И дали сте идеален, г-н Керелов? Или просто не можете да се държите нормално и коректно. най-вероятно...
Че проблемите на България са в магистратите й, май не е станало ясно само на тях . Но това няма да им попречи да си раздадат и тази година извънредни заплати - чува се дори, не за 13-та и 14-та, а вече за 15-та заплата ! Да им пожелаем догодина да получат и 16-та заплата, защо не !
http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... r=MjgxODsx
Последна промяна GeorgiKERELOV на 07 Дек 2008, 18:30, променена общо 1 път
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Ааа, значи заплатите били проблемът. Господин Керелов, напишете ми банковата си сметка, ще Ви пратя една от заплатите си. Само мир да има.
- system
- Активен потребител
Г-н Керелов, давате ли си сметка какво стои зад магистратските заплати. Всички сет се вторачили, че магистратите щели да получат 13 заплата. А знаете ли колко труд, усилия, интелект, знания, и т.н стоят зад тази заплата.
Или просто не виждате от яд?
Наистина, както казва колегата Систем, дайте си банковата сметка да ви преведем една заплата. Вие сам се оценихте на толкова.
Или просто не виждате от яд?
Наистина, както казва колегата Систем, дайте си банковата сметка да ви преведем една заплата. Вие сам се оценихте на толкова.
- dideto
- Младши потребител
system написа:Ааа, значи заплатите били проблемът. Господин Керелов, напишете ми банковата си сметка, ще Ви пратя една от заплатите си. Само мир да има.
Речена дума, хвърлен камък ! Само че не съм само аз, трябва и на още много други да дадете пари, щом ги имате в излишък ! Май Ви е много тънка кесийката за такава всенародна щедрост !
Но едно такова Ваше дарение за изработването и пускането на картотеката ще е добре дошло все пак !
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Господин Керелов, напишете ми банковата си сметка, ще Ви пратя една от заплатите си.
Изключително грозно... Повече от грозно! Какъв човек (съдия?) трябва да си за да се нахвърлиш по такъв низък начин към един почтен мъж, който го вълнува съдбата на правовата държава у нас?
Ние гражданите знаем, dideto, че съдиите са претоварени! Ние знаем и защо са претоварени! Това, което не знаем е защо след като втората инстанция получи за разглеждане абсолютно незаконосъобразно решение или определение от първата, след като го отмени си мълчи вместо да вземе мерки неграмотния или корумпиран съдия да се махне от местото, което заема и създава шум, а не правосъдие... Цял свят разбра, че съдът ни не работи, само госпожа Плугчиева не разбра...
Аз мисля, че идеята на господин Керелов е супер! Щом като вие вътре в съда не вземате мерки срещу "лошите" из между вас, то поне да бъдат подложени на гражданско презрение... И това е повече от сегашното НИЩО!
Изключително грозно... Повече от грозно! Какъв човек (съдия?) трябва да си за да се нахвърлиш по такъв низък начин към един почтен мъж, който го вълнува съдбата на правовата държава у нас?
Ние гражданите знаем, dideto, че съдиите са претоварени! Ние знаем и защо са претоварени! Това, което не знаем е защо след като втората инстанция получи за разглеждане абсолютно незаконосъобразно решение или определение от първата, след като го отмени си мълчи вместо да вземе мерки неграмотния или корумпиран съдия да се махне от местото, което заема и създава шум, а не правосъдие... Цял свят разбра, че съдът ни не работи, само госпожа Плугчиева не разбра...
Аз мисля, че идеята на господин Керелов е супер! Щом като вие вътре в съда не вземате мерки срещу "лошите" из между вас, то поне да бъдат подложени на гражданско презрение... И това е повече от сегашното НИЩО!
- plamen_penev
- Активен потребител
Това, което не знаем е защо след като втората инстанция получи за разглеждане абсолютно незаконосъобразно решение или определение от първата, след като го отмени си мълчи вместо да вземе мерки неграмотния или корумпиран съдия да се махне от местото, което заема и създава шум, а не правосъдие...
Пламене, ти как я мислиш тая работа? Да оставим въпроса какви точно мерки според теб трябва да вземе не някой друг, ами горната инстанция; искам да те питам обаче какво разбираш под "абсолютно незаконосъобразно решение", заради което съдията трябва да си ходи - такова е всяко решение, отменено като неправилно, или как?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Моите почитания portokal! Знам, че възможностите за реакция са силно ограничени. Но знам, че съществуват такива. Просто е въпрос на желание да се справите в видимо непочтените съдии, които позорят всички ви... Не искам да бъда подробен, но четох един случай, в който съдия дава семейното жилище (придобито след брака!) на бащата, а непълнолетното дете - на майката... която след развода живее на квартира и я отоплява с кашони, събирани неизвестно от къде... Нямаше мотиви... Знам и други случаи...
Нали не смяташ, че ще коментирам въпроса ти за това, кое решение трябва да се смята за "абсолютно незаконосъобразно"? Предполагам, че си съдия? Или поне юрист?
Нали не смяташ, че ще коментирам въпроса ти за това, кое решение трябва да се смята за "абсолютно незаконосъобразно"? Предполагам, че си съдия? Или поне юрист?
- plamen_penev
- Активен потребител
Кое Ви кара да мислите, че всичко, което четете е вярно.
Много неща могат да бъдат написани...
Чели ли сте делото? И дали така е било решено? И знаете ли какви са били доказателствата?
или просто си четете без да мислите...
Много неща могат да бъдат написани...
Чели ли сте делото? И дали така е било решено? И знаете ли какви са били доказателствата?
или просто си четете без да мислите...
- dideto
- Младши потребител
portokal написа:Пламене, ти как я мислиш тая работа? Да оставим въпроса какви точно мерки според теб трябва да вземе не някой друг, ами горната инстанция; искам да те питам обаче какво разбираш под "абсолютно незаконосъобразно решение", заради което съдията трябва да си ходи - такова е всяко решение, отменено като неправилно, или как?
Това е онова решение, което съдията е написал, без да мисли, или по-скоро както си иска - така да се каже произволът е единственото обяснение на изявената от съдията воля в съдебното решение. И нека уволнението да не е само за едно такова решение, а за три в продължение на една година, да речем.
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Е това е несироизно , кои са магистрати може да се види на вс. страница на съда , а за родствени връзки никой не си избира родителите ...аман от тоя спам!Керелов как ще разбереш кое решение е "бисер" и кое не е ,може би ако те пишем коректив
- donna
- Старши потребител
Господин Пенев, не е ли грозно непрекъснато да надничате в чужди канчета и да тръбите кой колко и какво получава ? Точно това си е пълна липса на възпитание.
- system
- Активен потребител
Благодаря за доброто ти мнение за интелектуалното ми ниво dideto
И понеже ме амбицираш с увъртанията си ще ти разкажа и друг случай. Този път личен! Познавам делото във възможно най-големи детайли.
Ищцата иска развод по вина на ответника. Ответника не иска развод или ако такъв бъде постановен - да е по вина на ищцата. Ищцата представя лъжесвидетели и декларация с невярно съдържание, ответника - документни доказателства (и свидетели, разбира се!). Съдийката приема обърканите показания на лъжесвидетелите (единия е майката на любовника на ищцата, които са посочени като такива на съда) за говорещи истината, а официалните докумети и свидетелите на ответника за "подозрителни". И понеже това не е достатъчно да обяви ответника за "виновен", добавя и измислени от самата нея събития, които не следват от делото... Няма да ти посочвам dideto, членовете от НК, които е нарушила твоята колежка - ти ги знаеш... Няма да цитирам и Конституцията (от 2003 г) - за отговорността на съдията, творящ документи с невярно съдържание... Ще ти оставя на теб да прецениш мотива на тази дама да постъпи по този "абсолютно незаконосъобразен" начин. Ще спомена мимоходом, че в това дело аз претърпях не само морални (бях наречен без вина виновен!), но и значителни имуществени вреди.
Мога да те затрупам, dideto, с подобни случки, по които имам инфо от първа ръка...
Можех да си мисля, че съм карък и все около мен се случват такива неща. Откритите от господин Велчев, обаче, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ прикрити дела в прокуратурата ме карат да мисля, че просто няма правосъдие в тази страна и съдебната ни система е просто едно голямо ООД... Греша ли?
Питам се без да искам да те засегна - ти от кои съдии си?
И понеже ме амбицираш с увъртанията си ще ти разкажа и друг случай. Този път личен! Познавам делото във възможно най-големи детайли.
Ищцата иска развод по вина на ответника. Ответника не иска развод или ако такъв бъде постановен - да е по вина на ищцата. Ищцата представя лъжесвидетели и декларация с невярно съдържание, ответника - документни доказателства (и свидетели, разбира се!). Съдийката приема обърканите показания на лъжесвидетелите (единия е майката на любовника на ищцата, които са посочени като такива на съда) за говорещи истината, а официалните докумети и свидетелите на ответника за "подозрителни". И понеже това не е достатъчно да обяви ответника за "виновен", добавя и измислени от самата нея събития, които не следват от делото... Няма да ти посочвам dideto, членовете от НК, които е нарушила твоята колежка - ти ги знаеш... Няма да цитирам и Конституцията (от 2003 г) - за отговорността на съдията, творящ документи с невярно съдържание... Ще ти оставя на теб да прецениш мотива на тази дама да постъпи по този "абсолютно незаконосъобразен" начин. Ще спомена мимоходом, че в това дело аз претърпях не само морални (бях наречен без вина виновен!), но и значителни имуществени вреди.
Мога да те затрупам, dideto, с подобни случки, по които имам инфо от първа ръка...
Можех да си мисля, че съм карък и все около мен се случват такива неща. Откритите от господин Велчев, обаче, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ прикрити дела в прокуратурата ме карат да мисля, че просто няма правосъдие в тази страна и съдебната ни система е просто едно голямо ООД... Греша ли?
Питам се без да искам да те засегна - ти от кои съдии си?
- plamen_penev
- Активен потребител
system, казваш: не е ли грозно непрекъснато да надничате в чужди канчета и да тръбите кой колко и какво получава ?
Много се надявам, почитаеми, да не си с юридическо образование! Защото ако беше би следвало да правиш разлика между бщджетна заплата и заплата в ЧАСТНА фирма. И понеже не съм сигурен че това ти е ясно, ще го кажа: Съдията (прокурора, полицая) е служител на съверена. Все едно да кажа аз на чорбаджията, който ми плаща заплатата в частната фирма: ей! недей да ми надничаш в канчето!
Не искам да те обидя почитаеми, но май не си наясно със ЗДОИ, например... Или си от онези, които си мислят, че са нещо повече от гражданите на тази страна? Удобно нали: не е твоя работа какво работя и не питай колко получавам... няма начин! Това канче ти го даваме ние - гражданите. Можеш ли да со схванеш това? Не министъра ти! Ние!
Много се надявам, почитаеми, да не си с юридическо образование! Защото ако беше би следвало да правиш разлика между бщджетна заплата и заплата в ЧАСТНА фирма. И понеже не съм сигурен че това ти е ясно, ще го кажа: Съдията (прокурора, полицая) е служител на съверена. Все едно да кажа аз на чорбаджията, който ми плаща заплатата в частната фирма: ей! недей да ми надничаш в канчето!
Не искам да те обидя почитаеми, но май не си наясно със ЗДОИ, например... Или си от онези, които си мислят, че са нещо повече от гражданите на тази страна? Удобно нали: не е твоя работа какво работя и не питай колко получавам... няма начин! Това канче ти го даваме ние - гражданите. Можеш ли да со схванеш това? Не министъра ти! Ние!
- plamen_penev
- Активен потребител
Едно пояснение защо за полицаите няма пари за 13-та заплата, а за магистратите има пари дори за 15-та заплата тази година. Бюджетът на МВР е част от държавния бюджет и няма как да се разтегне в движение, за да се осигури на полицаите извънредна 13-та заплата без да се даде такава и на всички други държавни служители. Бюджетът на съдебната власт е отделен от държавния. Планираните разходи на съдебната власт за календарната година се залагат в държавния бюджет и се покриват от него. Само че през годината, извън тези пари, в бюджета на съдебната власт постъпват приходи основно от събираните от съдилищата държавни такси по делата. И точно тези пари от държавните такси се явяват "излишък", който нашите магистрати знаят как да усвоят "до шушка". И за разлика от евро-фондовете предназначени за България, които са контролирани от Европейската комисия, фондът с излишъка от пари във висшия съдебен съвет не се контролира от никой и се харчи по начина, по който се харчи от години - безконтролно (то затова нали и съдебната власт е независима, де, никой да не й се бърка в работите ). Та затова догодина ще има пари и за 16-та, а защо не и 17-та месечна заплата на магистратите !
За любопитните повече информация има тук viewtopic.php?f=11&t=26242
То по принцип няма лошо да се стимулират качествените кадри, но нека тези стимули да са за сметка на имущественото санкциониране на некачествените.
За любопитните повече информация има тук viewtopic.php?f=11&t=26242
То по принцип няма лошо да се стимулират качествените кадри, но нека тези стимули да са за сметка на имущественото санкциониране на некачествените.
Последна промяна GeorgiKERELOV на 05 Дек 2008, 14:55, променена общо 3 пъти
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
от plamen_penev на 05 Дек 2008 10:58 am
Моите почитания portokal! Знам, че възможностите за реакция са силно ограничени. Но знам, че съществуват такива. Просто е въпрос на желание да се справите в видимо непочтените съдии, които позорят всички ви... Не искам да бъда подробен, но четох един случай, в който съдия дава семейното жилище (придобито след брака!) на бащата, а непълнолетното дете - на майката... която след развода живее на квартира и я отоплява с кашони, събирани неизвестно от къде... Нямаше мотиви... Знам и други случаи...
Без да искам да се включвам в спора, щото от преливане от пусто в празно полза няма, само ще си позволя да посоча две от явните противоречия в този пост: семейното жилище може да е придобито след брака, но да е е безвъзмездно придобито само от единия от съпрузите и да не е СИО, така че подобна категорична декларация само на "прочитане" на случай е несъстоятелна. Да не говорим, че за семейното жилище си има указания по постановление 1/ 57г. на ВС. Харесват ви, не харесват, съдилищата са длъжни да ги съобразяват.
Второто е за непълнолетното дете на майката. Ами като е само на майката, а не на двамата родители, съдът по брачното дело не се занимава с него, изобщо не се повдига въпросът кой ще упражнява родителските права по отношение на него, ако съпругът не му е баща. Неговата жилищна нужда може да се вземе предвид единствено, ако бива отглеждано от майката и това води на наложителна жилищна нужда за нея самата, а не за детето.
Трето - а майката къде живее? Ако това "дете" е на 17г. 6м., работи и живее отделно, как ще се вмешава относно ползването на семейното жилище.
и кво, някой, без да знае фактите по делото, веднага решава, че съдията бил такъв и онакъв...бре, бре
- bay4o
- Потребител
Винаги съм се възхищавал bay4o, от умението на юристите да заплитат по сложен начин прости неща. И понеже и ти си се ловнал за случая с майката с непълнолетното дете, връщайки часовниците до 57 година - ще се върна и аз на него:
Не dideto, не съм прочел случая в медиите. Разбирам подозренията тук, че не ми е ясна работата. Нормално е! Аз съм по-долна категория човек - прост физик, не съм учил във великата Алма матер право. Истина е също, че когато моята приятелка ми разказа случая - не повярвах и я обвиних директно, че лъже, защото мрази по някаква нейна си причина съдията... Тогава тя, ядосана на думите ми, отиде в другата стая и се върна със самото съдебно решение... Четох го много пъти преди да й се извиня...
В този отделен (и за мен наистина уникален) случай bay4o, нито една от предложените вероятни хипотези не е на лице. Непълнолетното дете си е на двамата развеждащи се, семейното жилище си е на двамата. Класическо семейство от времето на социализма...
Не знам как е възможно, колкото и да е пристрастен един съдия, да подкрепя лошите практики сред част от колегите си. Най-простото обяснение е, че и подкрепящите са като калпазаните. Но аз знам, че това не е истина, защото съм виждал как рипат доктори, които може и да те контузят, ако им предложиш рушвет, когато разкарват по коридорите на съда техни колеги обвинени в рушветчийство... Психология...
Не dideto, не съм прочел случая в медиите. Разбирам подозренията тук, че не ми е ясна работата. Нормално е! Аз съм по-долна категория човек - прост физик, не съм учил във великата Алма матер право. Истина е също, че когато моята приятелка ми разказа случая - не повярвах и я обвиних директно, че лъже, защото мрази по някаква нейна си причина съдията... Тогава тя, ядосана на думите ми, отиде в другата стая и се върна със самото съдебно решение... Четох го много пъти преди да й се извиня...
В този отделен (и за мен наистина уникален) случай bay4o, нито една от предложените вероятни хипотези не е на лице. Непълнолетното дете си е на двамата развеждащи се, семейното жилище си е на двамата. Класическо семейство от времето на социализма...
Не знам как е възможно, колкото и да е пристрастен един съдия, да подкрепя лошите практики сред част от колегите си. Най-простото обяснение е, че и подкрепящите са като калпазаните. Но аз знам, че това не е истина, защото съм виждал как рипат доктори, които може и да те контузят, ако им предложиш рушвет, когато разкарват по коридорите на съда техни колеги обвинени в рушветчийство... Психология...
- plamen_penev
- Активен потребител
|
|